Premijerligaši i Bundesligaši najbogatiji u Evropi

Fond zarada u pet najvećih liga u sezoni 2010/11. porastao je za više od 100 milijardi evra (dva odsto) i premašio 5,6 milijardi evra

  • 0

Klubovi iz pet najjačih evropskih liga u sezoni 2010/2011. imali su ukupne prihode od 16,9 milijardi evra, što je povećanje od četiri odsto u odnosu na sezonu ranije.

U tradicionalnom izveštaju koji objavljuje konsultantsko-revizorska kuća "Dilojt", uzeti su u obzir klubovi iz Engleske, Španije, Italije, Nemačke i Francuske.

- Iako je ovaj rast sporiji od proseka u protekloj deceniji (sedam odsto), on ipak predstavlja solidan učinak, s obzirom na izazove sa kojima se suočava privreda u celini. Iz novih ugovora Premijer lige i Serije A o pravima na emitovanje, koji su stupili na snagu u sezoni 2010/11, posebno se vidi da vrhunski fudbal i dalje privlači gledaoce - objasnio je Den Džouns iz "Dilojta".

Kada se pojedinačno gledaju najjače evropske lige, prvo mesto i dalje pripada Engleskoj.

Klubovi Premijer lige su u sezoni 2010/2011. ostvarili prihode od 2,5 milijarde evra, a slede Bundesligaši sa sumom od 1,74 milijarde evra.

- Bundesliga ima najveću prosečnu posećenost utakmica u evropskom fudbalu (42.100), što joj je, zajedno sa rastom komercijalnih prihoda od najveće evropske privrede, pomoglo da zadrži drugo mesto po prihodima - kazao je Džouns.

Španska Primera je na trećem mestu sa ukupnim prihodima klubova od 1,71 milijarde evra. Španci su zabeležili porast prihoda od prodaje prava na emitovanje prenosa mečeva, a došlo je da manjeg pada kada je u pitanju prodaja ulaznica.

Zbirni rast prihoda maskira polarizovanost lige - Real Madrid i Barselona su zajedno ostvarili rast prihoda za 93 milijarde evra (11 odsto), dok je ostalih 18 klubova pretrpelo pad prihoda za ukupno 19 milijardi evra (dva odsto).

Prihodi u italijanskoj Seriji A u sezoni 2010/11. iznose 1,55 milijardi evra. Povratak na kolektivnu prodaju prava na emitovanje utakmica Serije A obezbedio je veće prihode i doprineo njihovoj ravnomernijoj raspodeli između klubova.

Francuski prvoligaši su imali prihod od 1,04 milijarde evra i to je pad za tri odsto. Pad je posledica slabijeg učinka francuskih klubova u LŠ.

- Iako stopa rasta varira od lige do lige i od kluba do kluba, ta suštinska sposobnost sporta da zainteresuje i privuče publiku ostaje jedna od njegovih najvećih prednosti. Neke lige i klubovi u Francuskoj, Italiji i Španiji, sreću se sa velikim izazovima u tome kako da gledaocima ponude lepše iskustvo na utakmici, a za dugoročno povećavanje prihoda od prodaje karata i iz komercijalnih izvora potrebno je da brže realizuju planove ili da završe započete projekte - objasnio je Džouns.

Fond zarada u pet najvećih liga u sezoni 2010/11. porastao je za više od 100 milijardi evra (dva odsto) i premašio 5,6 milijardi evra.

Kao i prihodi, zarade su 2010/11. godine najbrže rasle u klubovima Premijer lige i dostigle 1,771 milijardu evra, dok su u klubovima Primere i Bundeslige troškovi zarada porasli za četiri odsto i dostigli 1,005 milijardi, odnosno 929 miliona evra.

Troškovi zarada u francuskoj Prvoj ligi (777 miliona evra) ostali su nepromenjeni, a klubovi Serije A su smanjili troškove zarada za 24 miliona evra (dva odsto) na 1,157 milijardi evra.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA