FUDBALSKA REVOLUCIJA: Sudije prvi put koristile usporeni snimak!

Na utakmici Italija - Francuska arbitri su prvi put koristili usporeni snimak nalik na njihove kolege u košarci, NFL-u, tenisu...

  • 5

Prijateljski meč između Italije i Francuske koji je odigran u Bariju nije bio običan meč - već istorijski za fudbal!

Nema to veze sa pobedom "trikolora" (3:1). Mnogo važnije od samog rezultata je podatak da su na toj utakmici sudije prvi put koristile usporeni snimak kao pomagalo prilikom donošenja odluka.

>>> Bufon, NAJVEĆI si: Legendarni golman zvižduke Marseljezi pretvorio u aplauze!

Arbitri pomenutog meča na stadionu "Sveti Nikola" na čelu sa Holanđaninom Bjornom Kuipersom, dva puta su prekidali meč zbog spornih situacija, kako bi pogledali usporen snimak i na osnovu njega doneli ispravnu odluku.

Konkretno, meč je prvi put stao kada su igrači domaćeg tima tražili penal zbog navodnog igranja rukom Francuza Kurzave, da bi sudije nakon pregledanog snimka utvrdile da nije bilo elemenata za najstrožu kaznu, posle čega je utakmica nastavljena. Usporeni snimak, kao što je poznato, sudije već godinama koriste u Evroligi, NBA ligi, NFL-u, a evo sada, doduše eksprimentalno, i u fudbalu.

Predsednik FIFA Đani Infantino zadovoljno je konstatovao da će istorija fudbala ovim zauvek biti promenjena.

- Mogli ste da vidite da su sudije nekoliko puta prekidale utakmicu, i tokom prekida koji su trajali nekoliko sekundi dvojica sudija koji su se nalazili u vozilu, potvrdili su da nije bilo penala - rekao je prvi čovek Svetske fudbalske organizacije, koji je potom, sa ponosom, dodao:

- To je bio istorijski trenutak za fudbal. Ovo je 2016. godina i krajnje je vreme bilo da ovo uradimo.

>>> Italija je dobila namlađeg golmana u istoriji! (da zahvali Mihajloviću za to)

Ova tehnologija već je u upotrebi u nižim ligama u Sjedinjenim Državama, a plan je da u naredne dve godine bude uvedena u još šest država, uključujući Italiju i Nemačku.

Ako se pokaže kao pun pogodak, biće sastavni deo pomoći arbitrima na Mundijalu u Rusiji 2018. godine.

Koliko god ovakav vid "suđenja" doprinosi regularnosti utakmica, ima mnogo onih koji i dalje tvrde (s pravom) da će "seckanje" igre "ubiti" sam fudbal. Imajući to u vidu, biće interesantno videti da li će ova tehnologija uspeti da se do kraja integriše u najpopularniji sport na svetu ili će ostati upamćena kao još jedan neuspeli eksperiment FIFA.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivke

    2. septembar 2016 | 15:20

    "seckanje" ce ubiti Fudbal ?! a kad se neki foliranti po 3-4 puta 2-3 minuta valjaju po travi to ne ubiva, nego samo kad se trazi prekid za video dokaz?!

  • Bojan S

    2. septembar 2016 | 14:29

    Onda cu i ja moci da sudim finale lige sampiona :-)

  • Au

    2. septembar 2016 | 14:03

    Fudbal vise nikad nece biti isti previse je tehnologije ubaceno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA