Generalke na stadionima Zvezde i Partizana: Stolica ne sme da zafali ni u sobi za sudije, a kamoli na tribinama!

I Zvezdin i Partizanov dom moraju da uđu četvrtu kategoriju stadiona - evo šta to sve treba da podrazumeva

  • 13

Nagađalo se sa lokacijama gde bi mogao da nikne taj dugo spominjani Nacionalni stadion, od Borče do Zemuna i Železnika. U jednom momentu je delovalo da je izgradnja tu vrlo blizu, spremne su bile etape realizacije projekta, ali onda je sve manje o tome počelo da se govori.

Mic po mic, negde je očigledno zapelo. Finansijski vrlo zahtevan projekat sačekaće u tišini neka druga vremena, a do tada moramo da sredimo ovo što imamo.

Tako je odjeknula informacija da će se Fudbalski savez Srbije i država baciti na renoviranje stadiona Crvene zvezde i Partizana, kako bi se zadovoljili kriterijumi i standardi UEFA i FIFA.

To podrazumeva rekonstrukciju tribina, terena, fasada, svlačionica, svečanih i novinarskih loža i mokrih čvorova. Istovremeno, svaki stadion će morati da ima najsavremeniji i obiman video-nadzor, kao i elektronske kapije za evideciju ulaznica i brojanje navijača.

Foto: Tanjug/Milutin Marković Foto: Tanjug/Milutin Marković

Sećate se, ne tako je UEFA "uletela" da se srede reflektori na "Rajku Mitiću", a u Humskoj je FSS sređivao teren, koji je tokom kvalifikacija za EURO 2016 bio zaista blamantan.

Dakle, šta sve podrazumeva generalno spremanje u Ljutice Bogdana i u Humskoj? Osim "šminkanja" fasade, unutar stadiona treba da se sredi gomila drugih stvari koje su po standardima UEFA.

I Zvezdin i Partizanov stadion moraju da uđu četvrtu kategoriju stadiona, jer samo u okviru te kategorije se igraju utakmice kvalifikacija i grupnih faza Lige šampiona i Lige Evrope. Samim tim i kvalifikacione utakmice reprezentacije, pa ko zna, možda jednom i neko (podeljeno) prvenstvo.

STANDARDI

Ovde ćemo navesti nekoliko (ne sve) osnovih stavki koje evropska kuća propisuje, a koje će Zvezdin i Partizanov stadion morati da ispoštuju.

Iz priloženog je izvesno da će morati da se proširuju kapaciteti, pogotovo za VIP lože i prostor za medije, a dosta posla čeka na uvođenju video nadzora i kontroli karata na ulazima, kao i bezbednosti za ulazak vatrogasnih kola...

Minimum kapaciteta koji UEFA zahteva je 8.000 gledalaca.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

TEREN: prirodna ili veštačka trava, opremljen drenažnim sistemom i instalacijama poput grejanja terena. Nijedan predmet ne sme da se nalazi na udaljenosti manjoj od 21m iznad terena za igru.

RASVETA: Za održavanje minimalne prosečne osvetljenosti (1.400 luksa), jednako pokrivanje podrućja za igru. U slučaju nestanka struje neophodan sistem napajanja od 800 luksa.

SVLAČIONICE: po jedna za svaku ekipu, u okviru koji mora da bude pet tuševa, tri individualna klozeta, prostor za sedanje za minimum 25 osoba, stol za masažu i tabla za taktiku . Za sudije je neophodno obezbediti prostoriju od minimum 20 kvadrata, sa najmanje dva tuša, jednim klozetom, šest stolica i jednim stolom.

- u neposrednoj blizini: prostorija za delegate, potom za doping kontrolu i objekti za prvu pomoć.

PARKING: na zaštićenom području prostor za najmanje dva autobusa i deset automobila za ekipu i predstavnike klubova. Obavezno najmanje 150 VIP mesta.

TRIBINE: Međusobno odvojena, numerisana, izrađena od nelomljivog i nezapaljivog materijala, sa naslonom do minimum 30 centimetara. Zabranjeno je korišćenje montažnih tribina. Stadion mora da bude opremljen ugostiteljkim objektima koji gledaocima nude hranu i piće. Nema stajaćih mesta. Najmanje pet odsto stadiona mora biti stavljeno na raspolaganje gostujućim navijačima.

VIP: Minimum 500 VIP sedišta, od kojih je sto rezervisano za predstavnike gostujuće ekipe. Obavezno je i ekskluzivno "hospitality" područje od najmanje 400 kvadrata, koje je napravljeno što bliže VIP sedištima-

ULAZI: Moderne elektronske kontrole ulaza i mehanički sistemi brojanja gledalaca koji omogućuju analizu podataka u realnom vremenui i sprečavaju prenatrpanost i falsifikovane ulaznice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kombuha

    13. oktobar 2016 | 15:15

    Hoćemo i Niš da se sredi. Nije Bg srbija

  • Laf

    13. oktobar 2016 | 15:19

    Sve je to sirotinjsko krecenje sa jarcom...bez pokrivenih svih tribina gde bi refkektori bili ugradjeni u krovnu konstrukciju nema modernog stadiona...ali situacija je daj sta das.

  • RS

    13. oktobar 2016 | 15:55

    samo da se djeca vrate...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA