Neki igrači nisu mogli da spavaju pre te utakmice: Ovaj derbi Zvezde i Partizana je istorijski i posle toliko vremena (VIDEO)

Crno-beli su na današnji dan pobedili crveno-bele rezultatom 7:1

  • 11

Taj 6. decembar 1953. godine i dalje je datum za koji se vezuje istorijski derbi između Crvene zvezde i Partizana.

Pre 63 godine crveno-beli su na stadionu JNA dočekali crno-bele i pretrpeli najteži poraz u susretima ta dva tima (7:1). Bio je to 13. večiti derbi, a Zvezda je svoje utakmice tada igrala na Partizanovom stadionu jer je Marakana tek dekadu kasnije izgrađena.

Strelci za Partizan Zebec, Herceg i Mihajlović (dva puta), dok se jednom u strelce upisao Bobek. Počasni gol za Zvezdu postigao je Tomašević. Na klupi Partizana sedeo je Milovan Ćirić, dok je Zvezdu vodio Boško Ralić.

Partizan je igrao u sastavu: Stojanović, Čolić, Lazarević, Čajkovski, Jovanović, Pajević, Herceg, Milutinović, Bobek, Mihajlović, Zebec. Zvezda je igrala u sastavu: Krivokuća, Stanković, Zeković, Cokić, Spajić, Zlatković, Tomašević, Mitić, Rudinski, Kostić, Veselinov.

- Pre utakmice protiv Crvene zvezde nisam mogao da spavam. Ali, i tako neispavan znao sam ih s drugovima slomiti, pobediti sa čak 7:1. To je bila motivacija - rekao je Bobek svojevremeno u jednom od intervjua.

Najbliže što je Zvezda bila rušenju tog rekorda bio je 43. večiti derbi odigran 17. novembra 1968. godine. Crveno-beli su na Marakani slavili rezultatom 6:1, mada se mnogi stariji navijači najtrofejnijeg srpskog kluba sećaju onog 88. derbija tokom kog su bili uvereni da rekord iz 1953. pada.

Da je sve ličilo na katastrofu Partizana potvrdio je i Darko Pančev tokom razgovora koji je u maju vodio sa novinarima Telegrafa.

Zvezdin napadač je priznao da je sudija indirektno tražio da se ''spusti lopta'', a sve zbog tenzije koja je bila na Jugu.

- Partizan je visio da primi sedam, osam komada na jednom derbiju, kada su ih njihovi navijači spasili rušenjem ograde. Onda je glavni sudija Zoran Petrović rekao igračima oba tima ”Momci, privodite polako utakmicu kraju da ne bi bilo većih problema”. To nam je rekao u 40. minutu, a mi smo u 30. minutu vodili sa 3:0. Tu je Partizan ozbiljno rizikovao da primi sedam komada. Tako je išlo. Krenulo nas je… - rekao je Pančev tada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasuolo

    6. decembar 2016 | 12:37

    Zanimljivije od svega navedenog je to da je cinjenica po kojoj je ova vest nastala skrajnuta a nasuprot nje primat je preuzela vest da je zvezda mogla da stigne taj rekord ali joj "nije dozvoljeno"....postovana gospodo dovoljno je reci 7:1 ostalo je manje bitno !

  • Звездa €^®®¥¥£©

    6. decembar 2016 | 12:56

    Чајковски, Херцег, Бобек, Зебец...све инострани хрватски фудбалери. У српском тиму само Срби.

  • Shone

    6. decembar 2016 | 14:40

    E moji glodarcici nabijamo vam kompleks 70 godina u fudbalu,nasli ste da se javljate za ovu pobedu,aj palite u rupe...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA