SAMBO, RUSKA BORILAČKA VEŠTINA: Evo šta je Vladimir Putin trenirao pre džudoa i u čemu je Fjodor Jemeljanenko majstor (VIDEO)

Sambo je slogovna skraćenica za "samozaštitu bez oružja", a razvila su je nakon Oktobarske revolucije dvojica entuzijasta u okvirima Crvene armije i NKVD-a. Danas je sambo dokazan kao vrhunska borilačka veština ne samo u sportskim arenama, već i kroz činjenicu da je ruske službe i dalje koriste

  • 2

Sambo je ruska skraćenica koja dolazi od naziva "SAMozaštita Bez Oružja" a koja se odnosi sovjetsku borilačku veštinu nastalu iz napora Vasilija Oščepkova i Viktora Spiridonova da integrišu najpraktičnije aspekte najboljih svetskih borilačkih veština poput rvanja, džudoa, džijudžicua i drugih, u jedan sveobuhvatni stil koji bi mogao da omogući čoveku da se prilagodi svakoj potencijalnoj pretnji.

Oščepkov je podučavao specijalne jedinice Crvene armije džudou, i bio je jedan od prvih stranaca koji je džudo naučio u samom Japanu i to od tvorca ovog sporta, Džigoroa Kanoa. Spiridonov je bio majstor više različitih borilačkih veština iz brojnih sovjetskih regija sa interesovanjem za džijudžicu; kažu da je njegovo oslanjanja na pokret umesto na snagu došlo od činjenice da je tokom Velikog rata bio ranjen bajonetom usled čega nije mogao u potpunosti da koristi levu ruku.

Njih dvojica su zapravo radili nezavisno jedan od drugog, nadajući se da bi borbene tehnike sovjetske vojske mogle da se unaprede pozajmljivanjem iskustava i tehnika iz drugih zemalja, a sambo je nastao tako što su njihove različite veštine vremenom srasle zahvaljujući zajedničkim treninzima njihovih učenika kao i zahvaljujući naporu vojnih službi. Radili su ponekad zajedno, ali vrlo retko.

Uglavnom, svaka pojedinačna tehnika je pažljivo merena i premeravana kako bi se nepobitno utvrdilo koliko je korisna, i tek onda bi se ubacivala u zvanični "repertoar" kojim su se podučavali vojnici, policajci, graničari, tajna policija, telohranitelji, komandosi, i drugi. Cilj je uvek bio: zaustaviti naoružanog ili nenaoružanog neprijatelja u najkraćem mogućem roku.

Zapravo, od napora Oščepkova i Spiridonova ne bi bilo ništa da Vladimir Iljič Lenjin nije 1918. godine uspostavio "vsevobuč" (slogovna skraćenica za "VSEobščeje VOjenoje OBUČenije" odnosno "sveopšta vojna obuka") za Crvenu armiju.

Organizacija i razvoj su pali na Klimenta Vorošilova koji je uspostavio trenažni centar "Dinamo" u koji je među prvima došao Spiridonov; u svojstvu istraživača on je potom putovao po Mongoliji i Kini sa ciljem posmatranja tamošnjih borbenih stilova. Oščepkov je sa druge strane razvio sposobnost da podrobno analizira, oceni i integriše različite tehnike u novi sistem. Deset godina kasnije, njihovi katalozi tehnika bili su od ključne važnosti za formulisanje okvira nove veštine koja će poneti ime sambo.

Naslednici su im bili Harlampijev i Vasiljev koji su proputovali svet iz istih razloga; ovaj prvi se smatra ocem samboa kao sporta jer je zbog svojih političkih veza imao presudan uticaj na to da komesarijat za sport SSSR 1938. godine prizna sambo kao takav. Sa druge strane, Spiridonov je razvio mekšu borilačku veštinu po imenu samoz ("SAMOZaštita") koja je više odgovarala slabijim osobama i ranjenim vojnicima.

Damba Nikolajevič Radnajev, ruski sambo-borac burjatskog porekla. Foto: Wikimedia Commons/Baradiy Damba Nikolajevič Radnajev, ruski sambo-borac burjatskog porekla. Foto: Wikimedia Commons/Baradiy

Uglavnom, postoji nekoliko razlitičitih varijacija samboa, a Međunarodna federacija amaterskog samboa ih priznaje pet. Sportski sambo je civilna verzija slična džudou; sambo za samoodbranu je takođe civilna ali sa tehnikama srodnim džijudžicuu i aikidu; borilački sambo je namenjen vojsci i pod uticajem je između ostalog i karatea, a poznaje i borbene tehnike s oružjem; specijalni sambo je usmeren ka specijalnim jedinicima vojske i policije, a njene tehnike i kombinacije su ruska državna tajna; fristajl-sambo je nastao u Americi i poseduje tehnike kojih nema u ostalim varijantama.

Praktičari samboa nose crvenu ili plavu opremu koja se sastoji od kurtke ("jakne" koja se zove i sambovka a koja podseća na džudogi, gornji deo odeće džudista), pojasa i rvačkog šortsa te patika. Sve mora da bude jednobojno, naravno. Ništa na njihovoj odeći ne govori o rangu ili uspešnosti (mada sistem rangiranja postoji, kao i "majstori"), a svaki borac mora da ima opresmu u obe boje.

Naravno, ljubitelji borilačkih veština znaju za sambo (Srbija ima svoju reprezentaciju u ovom sportu), kao i ljubitelji MMA u čijim se okvirima sambo dokazao kao vrhunski sport; uostalom, dovoljno je reći da je Fjodor Jemeljanenko sambo-borac. Ali nije jedini među svetski čuvenim ljudima: Vladimir Putin je trenirao sambo pre nego što se posvetio džudou.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA