Kako je Federer vrhunskim potezom prevario celu tenisku javnost!

Švajcarski teniser je napravio pauzu od šest meseci i vratio se u nikad jačem stilu sa tri vezana trofeja na startu sezone

  • 8

Najtrofejniji teniser u istoriji Rodžer Federer (18 Gren slem titula) ponovo je u vrhu svetskog tenisa, iako uskoro puni 36 godina.

>>> Tragedija u Federerovom životu o kojoj se ne priča: Uplakani Rodžer je trčao ulicama zbog čoveka koji je od njega napravio šampiona!

Posle pauze od šest meseci vratio se na pravi način i iskoristio priliku da osvoji tri vezana trofeja - Australijan open, i masterse Indijan Vels i Majami.

Svi su polovinom prošle godine već otpisali vremešnog šampiona, koji je uzeo samo jednu Gren Slem titulu posle 30. rođendana, a poslednjih godina nije bio blizu da se domogne zbog dominacije Novaka Đokovića i donekle Rafaela Nadala.

Ipak, Švajcarac je uzvratio udarac kada se najmanje očekivalo. Izveo je najbolji mogući potez. Zbog povrede leđa, sa kojom se dosta mučio i gubio neke mečeve, odlučio je da napravi dužu pauzu, što teniseri izbegavaju ako baš ne mora (gube se bodovi, ispada se iz ritma takmičenja i dr).

Uzeo je šest meseci odmora da se zaleči, odmori i psihološki pripremi za nastavak karijere.

Po mnogima je već bio otpisan, a možda je to malo opustilo javnost, kao i vodeće igrače Novaka Đokovića i Endija Marija koji su se u finišu prošle sezone dobro istrošili u borbi za prvo mesto. Niko više nije ni mislio o Federeru. Ta borba ih je slomila i umorila, tako da na startu nove sezone nisu bili na svom nivou.

A onda je usledio povratak šampiona.

Foto: Guliver/Clive Brunskill/Getty Images Foto: Guliver/Clive Brunskill/Getty Images

Federer je sačekao pravi trenutak i vratio se u velikom stilu. Tačno je odlično procenio kad treba da napravi pauzu i da pusti da pakleni ritam turnira izmori dvojicu najboljih koja su propustila Masters u Majamiju zbog povreda (I Novak i Endi su imali povrede lakta)

Međutim, Federer nastavlja sa svojim iznenađenjima. Sad je odlučio da napravi novu pauzu sve do Rolan Garosa? Znači propušta Masterse u Rimu, Madridu i Monte Karlu i sprema se za drugi Gren Slem sezone.

U završnici Australijan opena, raspričani Švajcarac je pojasnio svoju filozofiju koja mu omogućava tenisku dugovečnost.

"Ono što možda nikada niste znali o meni je da sam ja uvek u svojoj karijeri pravio veće pauze tokom sezone, sa potpunim izostankom teniskih aktivnosti. Kad sam bio na vrhuncu svojih uspeha, dešavalo se da – posle Vimbldona, na kraju sezone – po 4-5 nedelja ne dodirnem reket, i to je dosta brinulo tim ljudi oko mene. Ali, ja sam veoma dobro znao zašto to radim – a razlog je bio – da bih duže trajao u tenisu. Nije to pitanje samo fizičkog stanja, već i umnog, mentalnog. Posle takvih pauza sam imao veliku želju da radim, da se pripremam za predstojeću sezonu – bivao sam svež za naredna iskušenja. U tom smislu, pauza koju sam imao prošle godine mi je veoma dobro došla – i to je bio promišljen potez, nešto što – kao što ste čuli – predstavlja rutinu u mojoj karijeri. Kako vreme ide, tako se i češće odlučujem da po tom pristupu adaptiram moja očekivanja i strategiju za narednu sezonu. Sigurno se više nikada neće desiti da igram po 27 turnira u sezoni. Ono što bi trebalo da bude optimalno u narednom periodu bi bilo bliže brojci od nekih 18 turnira, gore-dole, i mislim da je to cilj kome ću realno moći i želeti da se posvetim do kraja moje karijere."

 

Mnogi kažu da je rešio da dođe do 19. slema u karijeri čime bi postao nedodirljiv. Videćemo da li će to biti oprobana taktika koja je ove sezone donela već tri trofeja.

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daq daq

    3. april 2017 | 21:11

    Pametan čovek. A ova dvojica, "lakat"?

  • Раднаскела

    3. april 2017 | 21:04

    Да ли је Федерер изузетан играч? Наравно. Да ли је најобожаванији свих времена? Вероватно. Да ли доноси највише новца спонзорима и турнирима? Апсолутно! Зашто је Мареј МОРАО да постане бр.1? Зашто је Ноле ОДЈЕДНОМ престао да игра најбољи тенис? Зашто је Рафа изненада правио огромне паузе због фантомских "повреда"? Када су у игри стотине милиона долара-евра, морате да размишљате о овим стварима. Тенис игра само један човек против другог и јако је лако манипулисати резултатима. Роџер прескаче све до Ролан Гароса, јер се "уморио", читај: има минималне шансе за успех. Сада ће опет мало Ноле, Мареј итд. Игранка за масе.

  • Lik

    3. april 2017 | 21:36

    Najbolji je samo kad nema sa kim da igra....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA