Brutalan napad na Đorđevićevog igrača iz BiH: To je najobičniji šupak, ne mogu da ga privolim da voli domovinu!

Reči funkcionera košarkakog saveza BiH o Nihadu Đedoviću izazvale reakcije

  • 4

U Bosni i Hercegovini je prašinu pogodio status koji je na svom Fejsbuk profilu postavio generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Dubravko Barbarić.

Tema je bila zavrzlama oko statusa Nihada Đedovića.

Košarkaš Bajerna je bio član nacionalnog tima sedam godina, bio je najbolji igrač svog tima na Eurobasketu u Sloveniji 2013, ali od februara 2015. godine nema državljanstvo rodne zemlje. Čelnici minhenskog kluba pomogli su mu da dobije nemačko državljanstvo.

Ovo je Barbarićev status:

"Razmišljam nakon godinu dana koju sam proveo na funkciji generalnog sekretara KS BiH i kako se bliži izbor mog naslednika na ovoj funkciji na narednoj skupštini sledećeg meseca, koja je prednost, i ima li je uopšte, bavljenja ovako "ekstremnog" posla na volonterski način. Shvatio sam da između ostalih, postoji jedna zadovoljština koju  drugi "ovisni" sportski radnici ne mogu sebi priuštiti, a ta je da možeš punih usta, srca i mozga reći istinu, olakšati dušu i ljudima otvoriti oči.

- Jedan od težih i demotivišućih trenutaka na ovoj poziciji bio je moj prošlogodišnji razgovor s Nihadom Đedovićem u sarajevskom kafiću ispred nemačke ambasade, kada sam uspeo pronaći proceduru kojom može dobiti bosansko državljanstvo, a da ne izgubi nemačko, čime bi ostvario pravo nastupa za našu reprezentaciju. Kada je shvatio da postoji realna mogućnost, do tada kooperativni Đedović postaje brutalno iskren i priznaje da mu se ne da zezati sad oko tih stvari "jer se nešto može zakomplikovati", da je nemačko državljanstvo uzeo samo da bi kao domaći igrač dobio bolji ugovor u Bajernu i da će posle karijere vratiti bosansko državljanstvo ako mu bude trebalo. Tada ja postajem pregovarač koji sportistu u naponu snage u rodnoj BiH uverava kako se treba voliti domovina i zaustavljam se, jer shvatam kakve gluposti izgovaram - "da se domovina treba voliti".

- Koga možeš privoliti da voli bilo koga, pa čak i domovinu. Ima onih koji će reći da bi se rado odrekli bosanskog pasoša za nemački, i to poštujem, ali to imaju pravo reći oni koji se bore za koricu hleba, a ne za nekoliko deseina hiljada evra viška. Gde smo kao društvo zapeli da neko poput mene mora izgovarati ovakve stvari pitanje je za sociologe. Odgovor na pitanje što se dogodilo s Nihadom Đedovićem, koji je u javnosti ostao da visi u vazduhu, za mene je lično puno jednostavniji i dajem ga u svojstvu jednostavne upute. Možete ga sasvim legitimno, osobno ili "među rajom", nazvati (neka mi dame oproste na vulgarnosti koja jedina opisuje stvarno stanje stvari) - NAJOBIČNIJIM ŠUPKOM".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA