POSLE 25 GODINA DUDA IVKOVIĆ KONAČNO OTKRIO PAKLENI PLAN: Jugoslavija bi pobedila Drim tim sa Džordanom i Medžikom 1992!

Legendarni srpski trener dao opširan intervju u kome je pričao o nekim od najzanimljivjim detaljima svoje bogate karijere, ali i o Dušku Vujoševiću,

  • 24
Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Legendarni srpski trener Dušan Duda Ivković, dao je veliki intervju za Nedeljnik, u kome je pričao o mnogo tema, svom životu, političkom angažovanju, ali i onome po čemu je i najpoznatiji - košarci!

Našu reprezentaciju je trenirao u vreme kada je tadašnja reprezentacija Jugoslavije imala jedan od najjačih timova u istoriji, a tada zbog sankcija nije bila u mogućnosti da igra na Olimpijskim igrama, gde bismo videli obračun protiv originalnog, mnogi smatraju i jedinog pravog američkog Drim tima, koji su u to vreme predvodili Majk Džordan, Medžik Džonson, Skoti Pipen, Džon Stokton, Karl Meloun, Leri Bird, Čarls Barkli, Patrik Juing...

Na drugoj strani, da nije bilo rata, suprotstavili si im se, Divac, Petrović, Kukoč, Rađa, Paspalj, Danilović,  Đorđević, Bodiroga, Zdovc...

Ipak, Duda smatra da bi naša reprezentacija bila uspešnija od Amerikanaca i da bi na kraju osvojila zlato. Tajna bi bila u žestokim pripremama, posle kojih bi, smatra Duda, naši košarkaši bili spremniji od Amerikanaca.

IMAO SAM PLAN DA POBEDIMO DRIM TIM 1992, BILI BISMO SPREMNIJI OD NJIH U FINALU

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

- ESPN je objavio moju izjavu da verujem kako bi reprezentacija Jugoslavije pobedila ''Drim tim''. Mi smo bili toliko doinantna ekipa da bi smo do finala stiglilako. A postavio bih takav program priprema za tu utakmicu da bismo bili daleko spremniji. Tadašnji Medžik sa HIV-om, Džordan i kompanija, pa nisu oni bili toliko spremni.

- Ovi sadašnji američki timovi su mnogo ubijitiji. Oni dovode najtalentovanije igrače koji oduvaju sve.

Teško je, naravno, govoriti o nečemu što se nije dogodilo. Grci recimo vole da postave pitanje ''Šta bi bilo da ste izgubili'' ili ''Šta će biti ako izgubite''. Ne znam, uvek pripremam utakmicu da dobijem, nikada nisam bio u situaciji da pripremim kako da izgubimo utakmicu.

KIĆA I PRAJA BILI NA NIVOU MEDŽIKA DŽONSONA I LERIJA BIRDA

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Kada je u pitanju taj prepoznatljivi stil jugoslovenske košarke, Duda kaže da je čitav svet priznavao tu školu košarke, a čak je i on iznenadio Amerikance kada je poredio košarku u Americi i Srbiji 1979. godine, gde je uživo gledao Lerija Birda i Medžika Džonsona, a sa druge strane trenirao Dražena Dalipagića i Dragana Kićanovića. Duda razliku između tada najboljih košarkaša Amerike i Jugoslavije nije video.

- Košarka je sada srpski sport. Ali ne možemo da negiramo, ako je celi svet i Evropa priznavali tu jugoslovensku školu košarke. Ta košarka je bila na nivou i imala sve karakteristike moderne košarke. Govorio sam Amerikancima, nisu mogli da mi veruju, kada sam održao predavanje 2008. godine. Pričao sam kako sam gledao fajnal for NCAA lige 1979. godine Igrali su u finalu Mičigen stejt i Indijana. I igraju Medžik Džonson i Leri Bird kao dva najbolja igrača.

- A ja sam u to vreme trenirao Kiću i Praji i mogao sam direktno da uporedim. Video sam da treniram igrače istog potencijala i talenta, ali u to vreme u NBA nije postojao interes za strane igrače. Danas mnogo više znaju o najtalentovanijim evropskim igračima nego što znaju njihovi klubovi.

IMAMO NAJGORU LIGU U EVROPI, NAŠI IGRAČI SE POTUCAJU PO BUGARSKOJ I RUMUNIJI ZA MIZERAN NOVAC

Printskrin: Youtube Printskrin: Youtube

Ivković je razočaran kvaliteton naše domaće lige, koju navijači gotovo i da ne prate i hale zvrje prazne, a mnogi košarkaši beže u inostranstvo trbuhom za kruhom, pa ček i u neke zemlje poput Bugarske, Rumunije...

- Da bi košarka održala kontinuitet, nama je potrebna jaka liga. Prošle i pretprošle godine nama je otišlo tridesetak najtalentovanijih igrača - što u Evropu, što van Evrope, starosti od 13 do 16 godina. A nije reč o tome da odlaze negde gde će bolje da uče košarku, nego tamo gde će njihove porodice da žive bolje. Baš kao što odlaze najtalentovaniji matematičari, lekari, školovani ljudi...

- U košarci, na sreću, ti igrači imaju obavezu da igraju za našu reprezentaciju. Nekada je ova zemlja u vreme komunizma imala najjaču ligu u Evropi, a danas sigurno imamo najgoru ligu u Evropi. Mislim da ne postoji nijedna koja je slabija. Sada je našim igračima san da igraju po Bugarskoj, Rumuniji ili Makedoniji, gde se potucaju za mizeran novac. To se sve reflektuje iz opšteg stanja u državi.

DULE JE BIO JEDINI OPOZICIONAR, ALI OBJEKTIVNO, DOK SU NA VLASTI BILE DEMOKRATE I TELEKOM JE BIO SPONZOR PARTIZANA

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Dule je zaista bio jedini opozicionar u zemlji. Dule je sa jedne strane hrabar čovek i vanserijski trener, ali isto treba gledati objektivno, dok su na vlasti bile demokrate i Telekom je bio glavni sponzor Partizana. Promenila se vlast i proenili su se odnosi.

- Kada je došlo do smene vlasti, došao je i kraj dominiaciji Partizana. Ne mogu da gažem da je Dule radio u ličnom interesu, ali niko ne može da ospiri da je Dule Vujošević bio veči opozicionar nego svi lideri i predsednici opizicionih stranaka koje praktično i ne postoje - istakao je Duda Ivković.

Kompletan intervju pročitajte u štampanom izdanju Nedeljnika.

Printskrin: Nedeljnik Printskrin: Nedeljnik

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA