BEZ NBA I EVROLIGAŠKIH IGRAČA: Kako bi izgledala reprezentacija Srbije koja će se boriti za Mundobasket?! (VIDEO)

Nova epizoda rata između Evrolige i FIBA naterala je na razmišljanje - kako će izgledati reprezentacija koja će se boriti za Mundobasket?

  • 12

Košarkaška reprezentacija Srbije će u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kini igrati bez NBA i evroligaških igrača, pa će selektor Aleksandar Đorđević imati veoma zahtevan zadatak.

Srbija će u grupi G igrati protiv Gruzije i Nemačke, čeka se još jedan tim kvalifikanata, a dueli će se igrati u novembru 2017, zatim februaru i junu 2018. godine. Nakon jasne poruke NBA da se igrači neće puštati, isti potez povukao je Đordi Bertomeu, pozivajući se upravo na najjaču ligu sveta i sve bolju saradnju sa NBA.

Naravno, svi timovi će biti na udaru ovim potezom, a naročito timovi poput Srbije koja ima igrače u vrhunskim klubovima. Primera radi, na prošlim Olimpijskim igrama, skoro ceo tim Saleta Đorđevića činili su NBA ili evroligaški igrači, ako izuzmemo Stefana Birčevića (Partizan)! Stefan Marković je na Igre otišao kao igrač Unikahe, otišao je kao član Zenita koji nije učesnik Evrolige, ali se svakako oprostio od reprezentacije.

Zato letimičan pogled na trenutnu situaciju i klubove u kojima su naši igrači govori da će biti veoma teško sastaviti ekipu za kvalifikacije jer ima mnogo košarkaša približnih kvaliteta i karijera, momaka koje su povrede sputale, ali povremeno umeju da iznenade odličnim partijama i rekordima.

>>>Bjelica ne igra na Eurobasketu u Turskoj?

>>>Novi Evroligin šamar FIBA će se odraziti žestoko i na našu reprezentaciju!

>>>Radonjić o fudbalskom ratu Zvezde i Partizana...

Okosnicu sa plejmejkerske pozicije mogao bi da predstavlja Vasilije Micić koji je imao sjajnih partija u Tofašu, a uspon je u karijeri napravio povratkom u Srbiju, odnosno Crvenu zvezdu, gde je sarađivao sa Dejanom Radonjićem. Njega je povreda u Bajernu sputala da sa Svetislavom Pešićem pokaže više, što je učinio u Turskoj u mirnijoj sredini, a podršku bi mogao da mu predstavlja Aleksandar Cvetković, član Manrese i bivši igrač Crvene zvezde i Partizana.

Cvetkovića je Igor Rakočević video kao svog naslednika, osvojio je srebro sa Srbijom 2011. na Svetskom prvenstvu, tada je proglašen i za najboljeg mladog košarkaša Evrope, ali nije ispunio potencijal. Respektabilna i iskusna podrška bio bi iskusni 30-godišnji  Ivan Paunić, koji se može pohvaliti evropskim srebrom iz 2009. godine, kada je zapravo i počeo povratak naše reprezentacije na stare staze slave zahvaljujući čudu Dušana Ivkovića.

Tu je još Dragan Milosavljević, bivši kapiten Partizana i član Albe, koji je u nemačkom klubu zahvaljujući Saletu Obradoviću dobio najvažniju ulogu i potpuno je opravdao poverenje. I njega je povreda omela da ranije doprinese reprezentaciji, što bi mogao da učini sa nekadašnjim saigračem Vladimirom Lučićem iz Bajerna. Njega je Đorđević i doneo u bavarski klub i suvišno je trošiti reči da li bi mu ukazao poverenje, a potencijal bi mogao da pokaže i Petar Aranitović.

Bivši član Partizana je 2014. osvojio evropsku bronzu sa U20 reprezentacijom u Grčkoj, prošle godine je potpisao za Manresu, a posebno je dominirao nedavno u 31. kolu ACB lige, sa rekordnih 25 poena je srušio Saragosu. Značilo bi ekipi i iskustvo Luke Bogdanovića, još jednog bivšeg reprezentativca koji ima dve medalje kao junior i kadet. Posle epizode u Partizanu igrao je za Andoru i sada je u Huventudu, povremeno iskoči u prvi plan odličnim partijama i koševima za pobedu u poslednjim trenucima meča, sigurno je da ne bi odbio poziv u 32. godini.

Duško Savanović nosi igru Sasarija, prethodno je bio u Efesu i Bajernu, a iza sebe ima Mundobasket 2010. kada smo bili četvrti, uz Eurobasket na kom smo bili osmi zbog poraza od Rusije u četvrtfinalu. Stevan Jelovac je dugo bio nepravedno zapostavljen u Srbiji, igrao je letnju ligu za Dalas prošle godine, a u Saragosi je standardan od 2014. Bio je i igrač meseca u Španiji prošlog novembra, a šansu bi mogao u 12 izabranih da dobije i Nemanja Aleksandrov.

Još 2003. se od njega očekivao visok domet, bio je najbolji mladi sportista SCG, već je bio viđen među prvima na NBA draftu 2005, a onda je doživeo tešku povredu kolena i nije ga bilo na parketu godinu i po dana. Za Srbiju je igrao na Eurobasketu u Španiji 2007, a nosio je dres Oldenburga i Gazijantepa u novijoj prošlosti.  Uz pomenutih 10 igrača, tu su još Vladimir Štimac (Bešiktaš)  i Stefan Birčević (Partizan) kao standardne uzdanice Aleksandra Đorđevića.

Sa potencijalnog spiska, dres Srbije mogli bi da obuku i Novica Veličković (Partizan), Milenko Tepić (Orlandina), Vojislav Stojanović (Orlandina), Dejan Todorović (Bilbao), Nikola Janković (Olimpija Ljubljana)...

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звездa €^®®¥¥£©

    16. maj 2017 | 17:10

    Шалите се са Бирчевићем, Новицом, па и Тепићем. Послаће им Спироу или како се већ зваше они, а не неку озбиљну репрезентацију. У питању је Србија а не тамо неки пртзн с којим су се играле неке европске приградске варошице

  • Cezar

    16. maj 2017 | 18:52

    To nije fer. Pa pola tih igraca neće da se odazovu pozivu, da igraju kvalifikacije a da drugi igrači treba da igraju to svetsko ili evropsko prvenstvo.

  • Dexter

    16. maj 2017 | 18:57

    Pa bice dovoljno jer ni druge zemlje nece imati koga da posalju..!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA