≫ 

Mogao je da pogine bežeći čamcem iz Afrike, prosio je po Italiji, a sad potpisuje za Inter: Filmska priča najhrabrijeg fudbalera (18) na svetu!

Mamadu Kulibali je na pragu da postane velika fudbalska zvezda, a do toga je prešao zaista težak put

  • 5
Foto: Guliver/Giuseppe Bellini/Getty Images

Foto: Guliver/Giuseppe Bellini/Getty Images

 

Predsednik Peskare Daniele Sebastijani potvrdio je da će najbolji igrač ekipe Mamadu Kulibali postati igrač Intera.

 

Mladom Senegalcu ostalo je dve godine ugovora, ali je zahvaljujući fenomenalnom umeću kojim se istakao prošle sezone našao na meti mnogih klubova.

 

On je u martu ove godine potpisao nakon što je šest meseci trenirao sa ekipom. Odigrao je devet utakmica u Seriji A i bio najsvetlija tačka sada već drugoligaša.

 

U februaru je napunio 18 godina, a njegova priča kako je dospeo do toga da zaigra za veliki Inter je, bukvalno, filmska.

 

 

Pre dve godine, Kulibali je pobegao od svoje kuće, i preko Maroka je na čamcu krenuo ka Evropi.

 

Nije bežao od siromaštva i rata, njegova porodica je živela sasvim pristojno. Njegov otac radi kao učitelj, i nije mu pružao podršku kada je Mamaduova strast prema fudbalu bila u pitanju.

 

Zato je tada 16-godišnji klinac odlučio da ode, i samo sa rancem na leđima rizikuje sve zbog fudbala - pa čak i život.

 

- Javio sam se svom najboljem prijatelju i to je to. Ugasio sam telefon, nisam hteo ni sa kim da se čujem nekoliko meseci. U Senegalu su mislili da sam mrtav. Moj otac me nije video u fudbalu, on je učitelj i za njega je obrazovanje bilo na prvom mestu. Rizikovao sam život zbog fudbala, ali to sam učinio zbog svoje porodice. Sad sam u mogućnosti da im pomognem - rekao je Kulibali.

SPAVAO I PROSIO NA ULICI, PREVARIO GA LAŽNI MENADŽER

 

- Spavao sam na ulici neko vreme, a dok sam putovao za Evropu čamcem, najgora stvar je bila ta što ne znam da plivam. Poginuo bih da je bilo problema na putu - nastavlja svoju priču ovaj očigledno hrabar momak.

 

- U Maroku sam spavao u luci, nisam imao novca za putovanje brodom. Nakon nekoliko dana primetio me jedan čovek koji radi na brodu i rekao sam mu da želim da odem u Evropu. On je uspeo da me prebaci do Francuske, putovao sam sa 20 nepoznatih ljudi i to je bilo opasno iskustvo. A ja sam išao samo zbog fudbala toliko daleko.

 

 

Posle Francuske se spustio do Italije, gde je odmah prevaren.

 

- Najgore mi je bilo na početku kad sam stigao u Livorno. Lažni menadžer me odveo da se upoznam sa ekipom da bih se ujutro probudio u hotelu i njega više nije bilo. Nisam imao novca, nisam znao kome da se obratim jer nisam znao italijanski jezik. Spavao sam narednih dana na ulici i bio srećan ako mi neko od prolaznika da sendvič da ne ostanem gladan - rekao je vezista.

 

Kaže da ga ne vređa što je prozvan "čovek čamac" uz krike koji su maltene standardni u Italiji koja se bori sa rasizmom.

 

Iz Livorna se uputio ka Rimu, vozom besplatno, jer su mu rekli da tamo ima dosta Senegelaca.

 

- Otišao sam pogrešnim putem i stao u Rosetu. Spavao sam na igralištu. Odveli su me u dom za nezbrinute, odakle sam pokušao da se dokažem na probama u Ćezeni, Sasuolu, Romi i Askoliju. Nisam prošao nigde - rekao je Kulibali.

 

Na red je došla Peskara, koja mu je spasila život prilikom u mladoj ekipi.

 

Iako porodicu nije video od kako je pobegao, otac mu je sve oprostio.

 

- Danas razgovaramo svakodnevno i on je srećan. Izvinio mi se što nije verovao u mene - rekao je Kulibali.

 

Transferi, tračevi

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA