≫ 

Japanska strogoća zbog surovih Jakuza: Stigla je naredba za vrha za svetsko prvenstvo - svi sportisti moraju da pokriju tetovaže!

U zemlji "Izlazećeg sunca" javno pokazivanje tetovaža je zabranjeno

  • 2

Predstojeće svetsko prvenstvo u ragbiju kreće u Japanu, postojbini kriminalne organizacije "Jakuza", poznatih po brutalnostima i tetovažama, njihovog glavnog obeležja.

Jedna od dugogodišnjih mera vlade protiv klana je zabrana javnog pokazivanja tetovaža i kod običnih građana, jer se one u Japanu smtraju uvredom za društvo.

Situacija se ne menja ni kada su stranci u pitanju, pa je Ministarstvo sporta ove zemlje naložilo svim učesnicima Svetskog prvenstva da prekriju tetovaže tokom utakmica.

Budući da su tetovaže sve rasprostranjenije u svetu sporta, pa i kod ragbista, nema sumnje da će reprezentativci većine zemalja učesnika morati da se opskrbe dodatnom opremom u vidu zavoja da prekriju crteže na telu.

Organizatori Svetskog prvenstva kažu da nije bilo revolta, niti sličnih reakcija iz Ragbi saveza, sem kad su u pitanju Novozelanđani. Igrači iz ove zemlje, popularni "Ol bleksi", gotovo svi do jednog su išarani, što je, sem imidža, i deo njihove kulture, pa je Ragbi fedracija Novog Zelanda jedina koja je uložila žalbu na zabranu pokazivanja tetovaža.

- Gde god naš tim igrao, bilo gde na svetu, očekujemo od domaćina poštovanje naše kulture, i ovo Svetsko prvenstvo neće se razlikovati po tom pitanju - poručio je predstavnik novozelandskih ragbista Najdžel Kas.

Novozelandski ragbisti izvode čuveni ples Haku pre utakmice Foto: youtube/printscreen/World Ragby

Inače, 2016. godine ministarstvo turizma Japana je apelovalo na vlast da olabavi po pitanju mere zabrane pokazivanja tetovaža, jer je rapidno opala brojnost turista, samim tim i priliv novca, samo zbog toga što tetovirani stranci ne žele u zemlju gde moraju da kriju šare po telu.

Jedno istraživanje je pokazalo da čak 56 odsto hotela u Japanu zabranjuje ulaz tetoviranim osobama.

Jakuza klan, zbog kojih i postoji sva ova ujdurma, ukorenjena je pojava u japanskoj istoriji, prema nekim ocenama ova mafijaška organizacija borji 60.000 članova.

VIDEO: Tetovaže srpskih reprezentativaca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA