≫ 

Sve što bi trebalo da znate o novoj ABA sezoni: Zvezda na "FMP pogon" želi opet na tron, Partizanov konačan povratak posle "one" trojke Smita (FOTO)

Duelima Olimpija - Igokea i Crvena zvezda - Cibona u petak kreće nova sezona u regionalnom košarkaškom takmičenju, Podgoričani brane titulu, borba za tron biće, kažu opet prognoze, nikad neizvesnija

  • 11

Pet i po meseci bez košarke - mnogo je!

U petak, u 18. izdanju, nova sezona Jadranske lige počinje utakmicom Olimpija - Igokea (18), posle koje, dva sata kasnije, sledi poslastica u "Pioniru" gde će renovirani i ambiciozni tim Crvene zvezde ugostiti zagrebačku Cibonu, željan dobrog starta u sezoni u kojoj će "gađati" povratak na jadranski pijadestal.

Dan kasnije na programu je i prvi derbi, legija stranaca iz Cedevite igra na svom terenu protiv Partizana koji će i u novoj takmičarskoj godini pokušati da se kroz plasman u ABA ligi vrati na evroligašku mapu, preuzme davno izgubljeni primat.

>>> FMP doveo šampiona Evrope, trojke sa 9 metara su mu specijalnost (VIDEO)

Kao i prethodnih nekoliko godina, biće to po crno-bele težak izazov, gotovo ravan podvigu ako se ostvari, u manje-više svim prognozama slove za četvrtog favorita za "jadransku" titulu gde su dominaciju uspostavili, pre svih Zvezda, pa Budućnost i Cedevita kao "večiti treći", čiji eksperimenti sa strancima ove sezone dostižu vrhunac.

Kako sačuvati titulu? Trener Budućnosti Aleksandar Džikić u evroligaškoj sezoni za klub, moraće da misli i o odbrani ABA trofeja Foto: Marko Todorović

I ove  godine za Cedevitu važi floskula da se "pojačala kao nikad pre".

Stigla je kamara novih igrača (dvojica Brazilaca), čak sedam stranaca broji ekipa španskog trenera Sita Alonsa, a i on je nova karika u projektu "sokića", čiji će glavni izazov biti "kako uigrati toliko broj novajlija".

Videlo se i na mečevima ABA Superkupa da je pred Alonsom mukotrpan posao da "zategne" i ukomponuje tim sastavljen od, rekosmo, dvojice Brazilaca (Augusto Lima, Vitor Benite), četiri Amerikanca (Džastin Kobs, Džoš Mageti, Eldžin Kuk i Džejms Bel), Španca (Pablo Agilar) i grupe domaćih igrača koji će, kako stvari stoje, biti "pomoćno osoblje".

Trener Cedevite Sito Alonso imaće mnogo posla da uigra "legiju stranaca" u redovima hrvatskog prvaka Foto: MN Press

Budućnost kao nosilac šampionskog prstena imaće, iako ozbiljno pojačana (Erl Klark, Koti Klark, Edvin Džekson, Alen Omić), težak zadatak da isti odbrani, najviše zbog činjenice da je očekuju i daleko zahtevniji evroligaški izazovi.

Upravo će zauzetost Podgoričana gustim rasporedom biti šansa za ostale kandidate koji "pucaju" na tron, pre svih za Zvezdu, koja je, sudeći prema pripremnom periodu (bez poraza, plus osvojen Superkup), spremna da opravda epitet najtrofejnije ekipe u poslednjih pet godina.

ZVEZDA SVE VIŠE RESURSA DOBIJA OD FMP-A

Filozofija crveno-belih ostaje ista, samo su (neka) imena nova. Klupa je poverena Milanu Tomiću (stručni štab gotovo nepromenjen) čije bi dugogodišnje evroligaško iskustvo kao asistent u Olimpijakosu moglo biti prevaga za najviše domete.

Imaće Tomić u kapitenu Laziću (igra 11. ABA sezonu) produženu ruku na terenu i glavnog pokretača svih defanzivnih aktivnosti, Cirbes je stigao na radost navijača, on je neko ko ume, ko ima veliku energiju i ko razume ambijent i zahteve koji stoje pred svakim igračem Zvezde, kao takav je "bogom dan" za ovakav sastav.

Zvezda je u Reglandu dobila najjaču kariju u spoljnoj liniji Foto: MN Press

Ipak, prava snaga Beograđana je u filijali FMP-u koji daje sve više resursa Zvezdi poslednjih godina: Nekada Gudurić, pa Dobrić, Davidovac i Čović prethodne sezone, ove Nenadić, Odžo, Simanić i Radanov biće i te kako važni segmenti Zvezdine igre, uz, naravno, one koji prave razliku, prekaljene Reglanda, Perperoglua i najprijatenijeg iznenađenja pripremnog perioda, Senegalca Fajea.

Uzbudljiv sastav Zvezda če staviti na test i u Evrokupu, gde joj takođe neće manjkati ambicija, ali je prioritet bio i ostao, i kad se igrala Evroliga, takmičenje u ABA ligi.

PARTIZAN SE I DALJE "TRAŽI" POSLE TROJKE NOLANA SMITA

O Partizanu i njegovoj dominaciji najbolje govore trofeji u ABA ligi (šest) po čemu je ispred svih konkurenata od postanka lige, međutim njih odavno nema u vitrinama bivšeg šampiona Evrope.

Trojka Nolana Smita u polufinalu završnog turnira sezone 2013/2014. kao da je restartovala crno-bele, pokrenula niz lančanih događaja koji su za posledicu imale unutrašnje sukobe, pad, pa "lutanje" kluba u lavirintu prosečnosti iz kog crno-beli pokušavaju da izađu.

Novica Veličković i Đorđe Gagić i ove sezone predvodiće Partizan Foto: MN Press

Ova sezona, sudeći prema sastavu i energiji koja postoji u klubu, mogla bi konačno da bude "ona" u kojoj će se ići do kraja. Imena poput Zagorca, Lendejla, Pejdža i Nikolića obećavaju, kvalitet je podignut za skalu, Čanak na raspolaganju ima i potencijal oličen u juniorskim prvacima Evrope, Pecarskom pre svih, a stigao je i Trifunović...

Od starosedelaca najviše se očekuje da "povuku" ikona kluba Novica Veličković, Đorđe Gagić, Vanja Marinković i Petar Aranitović.

OSTALIMA OSTAJE BORBA ZA ONO ŠTO OSTANE OD KVARTETA FAVORITA

Tražili smo u ostatku lige ekipu kojoj bi mogli da prilepimo etiketu pritajenog favorita za tron, ali i detaljnije "češljanje" po sastavima nas nije ubedilo da, sem pomenutog kvarteta, postoji tim kadar za najviši plasman, pa i borbu za Top 4.

Mnogima će ambicija biti puki opstanak u društvu najboljih u regionu, mada daleko od toga da će imena poput Mornara, FMP Železnika, Igokee... biti "lak plen" za "nedodirljivi" kvartet.

Cibona već dugo godina "luta", nekadašnji prvak Evrope je usled teških finanijskih poteškoća levitirao između opstanka i života. "Vukovi sa Tuškanca" imaće najveći mogući izazov već na startu sezone (Zvezda u Pioniru), i mnogo toga biće jasno o njihovim mogućnostima u sudaru sa kandidatom za sam vrh.

Vredi reći da će drugu godinu zaredom Cibona imati Srbina u timu, posle Ratkovice, ove sezone to će biti bivši igrač Vojvodine, Metalca i Igokee, Marko Ljubičić.

Krka se oslanja na gro slovenačke igrače bez stranaca (sem onih iz regiona), Igokea je i ove sezone spoj zanimljivih stranaca i iskusnih "SFRJ" igrača (Radivojević, Lorbek, Lešić, Rikić).

Gruzin Goga Bitadze biće udarna pesnica Mege u reketu u narednoj seezoni Foto: MN Press

Mega nastavlja sa svojom politikom "uzgoja" supertalentovanih igrača čije će energija, mladost i kvalitet biti na novom isputu u regionalnoj konkurenciji. "Roze" tim je, doduše, nastavio sa praksom dovođenja igrača "u godinama", pa je ovoga puta izbor pao na plejmejkera Branislava Ratkovicu.

Mnogi se slažu da iz redova ekipe Dejana Milojevića stiže najtalentovaniji i najkvalitetniji centar lige, Goga Bitadze, pa će biti interesantno videti Gruzina kako parira u duelima sa uglavnom daleko iskusnijim rivalima.

Poslednji, ali ne i najmanje važan osvrt je na Mornaru, prošlosezonskom polufinalisti plej-ofa. Trener Pavićević je ostao bez udarnih napadačkih pesnica Rejlija Rosa (pojačao Cibonu) i Dereka Nidama (uzeo ga Monako), stigli su, pored ostalih, Kadin Kerington i Kenig Bronson, kao i bivši plejmejker Zvezde sa evroligaškim iskustvom Nikola Rebić.

Igra pod košem može da počne!

Parovi 1. kola ABA lige

Petak

Olimpija - Mornar 18

Crvena zvezda - Cibona 20

Subota

Cedevita - Partizan 20

Nedelja

Igokea - Mega 17

FMP - Zadar 18

Ponedeljak

Budućnost - Krka 21

VIDEO: Najbolji potezi Zvezdine pobede nad Budućnosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    27. septembar 2018 | 16:49

    Na fmp pogon su jos od 2011e.....

  • Hogar Strasni

    27. septembar 2018 | 16:08

    Vec dugi niz godina FMP igra ovo takmicenje sa dva tima

  • Mickey

    27. septembar 2018 | 16:11

    Crvena Zvezda,Buducnost,Cedevita i FMP u polufinalu ABA lige......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA