Istorija će pomoći "orlovima" u petak protiv Belgijanaca (VIDEO)

Gledajući prošlost, Srbija, kao naslednik Jugoslavije, favorit je u ovom meču. Poslednja dva duela - pobede našeg tima

  • 0

U petak bićemo svedoci 16. međusobnog duela reprezentacija Srbije (Srbije i Crne gore, Jugoslavije) i Belgije. U dosadašnjih 15 mečeva, naša reprezentacija zabeležila je sedam trijumfa, pet puta su uspešniji bili Belgijanci dok su tri meča završena bez pobednika, uz gol razliku 22:18 u korist našeg državnog tima!

Prvi susret odigran je davne 1937. godine na stadionu tadašnjeg BSK-a Beograd, imao je prijateljski karakter, a i rezultat je bio takav - 1:1. Sledeća tri meča takođe nisu imala takmičarski značaj, a vredi napomenuti da su uglavnom gosti slavili.

Prvi takmičarski meč, tačnije dvomeč, Jugoslavija i Belgija odigrali su u kvalifikacijama za evropski Kup nacija 1964. godine. U prvom meču kvalifikacione runde, 4. novembra 1962 godine. u Beogradu, na stadionu Partizana, Jugoslavija je trijumfovala rezultatom 3:2. Dvostruki strelac za Jugoslaviju na tom meču bio je Josip Skoblar, dok je odlučujući pogodak delo Velibora Vasovića u poslednjem minutu susreta. Revanš meč je odigran na "Hejsel" stadionu, 31. marta 1963, a rezultat 0:1 za Jugoslaviju samo oslikava tadašnju nadmoćnost naše reprezentacije nad Belgijancima. Strelac jedinog pogotka bio je Milan Galić!

Najubedljivija pobedu su zabeležili naši reprezentativci! Sa rezultatom 4:0 demolirana je Belgija i to dva puta! Na gradskom stadionu u Skoplju, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 1970. godine u Meksiku i na Olimpijskim igrama 1998. godine održanim u Seulu.

I dok smo bili svedoci mečeva Jugoslavije i Belgije, pa kasnije Srbije i Crne gore i Belgije, predstojeći duel biće prvi duel kako naša država nosi ime Srbija! Upravo su poslednja dva meča odigrana dok smo živeli u državnoj zajednici Srbije i Crne gore, u kvalifikacijama za SP u Nemačkoj 2006. godine, u Briselu trijumf "plavih" golovima Zvonimira Vukića i Mateje Kežmana i remi bez golova u Beogradu.

JEDNAKO SMO USPEŠNI NA VELIKIM TAKMIČENJIMA

Najveći uspeh ove dve selekcije na Svetskim šampionatima je gotovo identičan. Podeljeno treće mesto na prvom Svetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. godine sa Sjedinjenim Američkim Državama i poraz u borbi za bronzu u Čileu 1962. godine od domaćina naspram četvrtog mesta Belgije na SP u Meksiku 1986. godine.

Na kontinentalnim prvenstvima, Jugoslavija ima dve srebrne medalje, kao i jedno četvrto mesto. Prvo Evropsko prvenstvo 1960. godine u Francuskoj i odmah srebrna medalja, poraz u finalu od Sovjetskog saveza, kao i osam godina kasnije, kada je Italija, uzgred i domaćin, bila bolja u dve utakmice.

Fudbalska Belgija će zauvek pamtiti 1972. i 1980. godinu. Bronzu na prvopomenutom, na kom su, kao domaćini, u borbi za treće mesto savladali Mađarsku, dok je najveći uspeh, baš kao i nama, srebrna medalja, koju su osvojili 1980. godine, izgubivši od Zapadne Nemačke.

Olimpijske igre su najuspešnije takmičenje što se naše reprezentacije tiče. Jedno zlato, tri srebra i jedna bronza, kao i jedno osvojeno četvrto mesto, naspram jednog belgijskog zlata i četvrtog mesta. Vredi napomenuti da je Univerzitet iz Brisela osvojio bronzu na Olimpijskim igrama 1900. u Parizu.

(B. Božović/Telegraf.rs)(Foto:TANJUG)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA