Novopazarci zaklali bika nasred stadiona, za sreću!

Na nesvakidašnji način započeti radovi na obnovi severne tribine gradskog stadiona u Novom Pazaru

  • 3

Počeli su radovi na obnovi severne tribine gradskog stadiona u Novom Pazaru na kojem igra istoimeni fudbalski klub, član Superlige Srbije. Svečanost tim povodom bila je nesvakidašnja za naše prilike, pošto je bik zaklan nasred igrališta.

Ali, tako nalažu običaji islamske zajednice. Obavljena je i molitva kojom se takođe blagosilja početak radova i priziva sreća.

– To je sasvim normalan običaj kod muslimana. Kao kad se gradi kuća. Investitor je želeo da se prikolje bik zbog srećnih radova i sreće njegove porodice. Nema potrebe da se diže tenzija oko toga – izjavio je za Telegraf.rs Sead Brunčević, sportski direktor Novog Pazara.

Od predsednika kluba Bojana Radovinovića, naravno, nije bilo moguće dobiti komentar pošto je prošlog meseca uhapšen zbog malverzacija u svojim poslovima.

Isti adet kao u Novom Pazaru prošlog leta je obavljen naočigled zbunjenih fudbalera Rada koji su igrali prijateljsku utakmicu s turskim timom Sivasom. Neposredno pre meča pored terena je zaklan ovan. Tako je prineta žrtva za sreću u nastupajućoj sezoni.

Običaj nalaže da se vernici, u tom slučaju Sivasovi fudbaleri, namažu krvlju žrtvovane životinje, što je takođe zabezeknulo Radove igrače, ali običaj je običaj.

Fotografija, koja je objavljena na zvaničnoj Fejsbuk stranici Novog Pazara, primljena je s oduševljenjem. Ispod nje su ostavljeni mnogobrojni komentari, a većina ih je bila na turskom jeziku.

U nastajanju ovog teksta broj ljudi kojima se dopada fotografija na Fejsbuk stranici kluba (lajk) rastao je iz minuta u minut do više od 2.000. Evo nekoliko komentara:

*What happened to that poor cow? :(

*Selam alejkum, neka vam je hairli, uz želju da se tu uvijek okuplja muslimanska omladina! Amin

*Subhan Allah, kako ima glupih ljudi! Braća uče dovu, ne tapšu...;) A što se tice Kurbana(Krave) to je naš običaj i nemojte da se mešate;)

*Massalla, bice pršute za fudbalere

*Neka vam je sa srećom, ako ste zaklali.

*Pa da i mi jednog dana vidimo taj stadion, ako ne ispadnete u drugu ove sezone.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • _ZmajOgnjeniVuk

    8. februar 2012 | 10:29

    Кољу бика да им Алах да добре резултате: http://t.co/KHrFJbMI

  • kiklop

    2. februar 2012 | 09:48

    Bolje da ste sredili Zuka na taj nacin, verovatno bi vam bio srecnije ruke.

  • sjosimov

    2. februar 2012 | 07:17

    Morbidno, bez obzira na obicaje! RT @telegrafrs Novopazarci zaklali bika nasred stadiona, za sreću! http://t.co/TCvpXNRF

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA