MISTERIJA 29. MAJA: Radost i tragedije povezuju Zvezdu, Juventus i Mančester! (VIDEO)

Triput su finala Kupa šampiona igrana na ovaj datum, a pobednike je pratila senka neželjenih događaja

  • 3

Pre 22 godine, 29. maja 1991. Crvena zvezda konačno je ostvarila višedecenijski san i osvojila Kup šampiona, kao prvi klub iz tadašnje Jugoslavije, a drugi iz Istočne Evrope, posle rumunske Steaue 1986.

Čudnom istorijskom koincidencijom, osvajači sva tri finala Kupa šampiona odigranih 29. maja, pa i poraženi finalisti, obeleženi su tragedijom. U pitanju je Zvezdin trijumf u Bariju, Mančesterov na Vembliju 1968. i Juventusov na Hejselu 1985. godine.

O Zvezdinom velikom fudbalskom trijumfu sa istim žarom se piše i priča i danas, ali se desio u tragično vreme, Jugoslavija se raspadala i rat je praktično počeo nekih mesec dana kasnije nakon susreta sa Olimpikom iz Marseja, iako je i pre toga bilo oružanih sukoba (Plitvice, Borovo Selo).

Tragedije su pratile i preostala dva meča koja su odigrana na taj misterizoni 29. maj.

Prvi put na taj datum završna predstava najvažnijeg evropskog klupskog takmičenja igrana je 1968. Mančester junajted na Vembliju savladao je Benfiku sa 4:1 posle produžetaka i popeo se na kontinetalni tron, 10 godina posle čuvene nesreće na aerodromu u Minhenu kada je prilikom neuspešnog pokušaja poletanja aviona poginulo 20 putnika, među kojima i sedam fudbalera slavnog kluba.

U danima posle nesreće preminulo je još troje povređenih, a među njima i Dankan Edvards, zapamćen kao jedan od najvećih talenata ostrvskog fudbala. Junajted se vraćao iz Beograda, sa revanša četvrtfinala trećeg Kupa šampiona upravo protiv Crvene zvezde. Utakmica je završena sa 3:3, posle pobede engleskog kluba sa 2:1 u Mančesteru, a Minhen je trebalo da bude samo usputna stanica na putu kući.

Avionska nesreća imala je ogroman uticaj na sudbinu Mančester junajteda, usporivši pohod ka kontinentalnom vrhu, ali, sa druge strane, donela je klubu mnoštvo simpatija širom sveta, pa je ekipa sa "Old Traforda" spadala među najpopularnije na planeti i u vreme kada je ispala u drugu englesku ligu 1974. Taj kapital klub će maksimalno iskoristiti u eri Aleksa Fergusona kada će postati najbogatiji na svetu, što će i te kako pomoći u osvajanju gomile trofeja.

Naredni susret Zvezde i Mančester junajteda ponovo su obeležile tragične okolnosti, rat koji je već besneo u Jugoslaviji. Zbog toga je odlučeno da se odigra samo jedna utakmica u Superkupu Evrope u jesen 1991.

Između finala 1968. i 1991. desio se 29. maj 1995. i čuvena pogibija na Hejselu pred početak meča između Juventusa i Liverpula. Stadion u Briselu bio je u jadnom stanju godinama pre tragedije i to je dosta doprinelo krvavom bilansu. Finale je izazvalo ogromno interesovanje, Liverpul je bio branilac titule i došao je u priliku da peti put osvoji Kup šampiona, Juventus se nadao da je konačno došao njegov trenutak posle poraza u finalima 1973. u Beogradu na "Marakani" i 1983. u Atini. Bilo je oko 400.000 narudžbi za karte, a Hejsel je primao oko 60.000 gledalaca.

Do sukoba navijača došlo je nekih sat vremena pred početak utakmice, letele su kamenice, a kad su Englezi krenuli da upadnu u susedni sektor Z, gde su uglavnom bili navijači Juventusa i domaća publika, to je izazvalo opštu bežaniju. Posledica je bila da je pukao zid dotrajalog stadiona i većina od 39 poginulih tu je nastradala.

Uprkos pogibiji, 600 povređenih i konstantnim sukobima policije sa besnim Italijanima koji su izgubili 32 sunarodnika, među kojima dve maloletne devojčice, meč je ipak odigran sa oko dva sata zakašnjenja. Juventus je pobedio sa 1:0 uz skandalozno suđenje Švajcarca Andre Daine koji je „staru damu" častio nepostojećim penalom posle faula nad Bonjekom van kaznenog prostora, a onda nije svirao čist penal za Liverpul.

U daljem sledu događaja engleski klubovi izbačeni su iz evropskih takmičenja. Kazna je trajala pet godina, za Liverpul još i jednu više, a 1989. klub sa Enfilda bio je akter nove nesreće, kada je na stadionu Hilsboro u Šefildu poginulo 96 ljudi, većinom navijača Liverpula. Policija je tada optužila navijače koji su bili laka meta, u nameri da prikrije svoju odgovornost, da bi javnost konačno saznala punu istinu tek 2012.

Ne znamo da li su u UEFA zapisali ovaj datum, zbog neverovatne koincidencije, ali, činjenica je da se nijedno finale od tog 1991. godine nije igralo na najznačajniji datum u istoriji kluba sa "Marakane".

(A. Č.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    29. maj 2013 | 12:27

    Sanjajte grobari o ovome na celu sa Bjekovicem!!! hahaha

  • GROBARI Karaburma

    29. maj 2013 | 12:54

    Samo proslost je ostala cigancici i nista drugo a ja imam tugu sest godina dugu niko zvezdo nema to sto imas ti TOLE LOPOVE uzmi TOLE SEDMU TITULU

  • Minhen, Marsej pade Zvezdi pod noge

    29. maj 2013 | 16:26

    ...al me brzo prodje kad vidim, ups, zamislim vas na jugu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA