Više od 500 demonstranata blokiralo ulaz na stadion u Fortalezi

- Protestujemo protiv korišćenja javnih fondova za izgradnju stadiona, taj novac je trebalo da bude upotrebljen na obrazovanje - rekao je jedan od demonstranata

  • 0

Više od 500 demonstranata blokiralo je prilaz stadionu u Fortalezi gde se od 21 sat igra utakmica između Brazila i Meksika u okviru Kupa konfederacija, sa zahtevima da se novac više troši na obrazovanje i zdravlje, nego na Mundijal 2014.

- Brazilci, probudimo se, jedan profesor vredi više od Nejmara - vikali su demonstranti.

Brazil je ovih dana domaćin Kupa konfederacija koji ima ulogu generalne probe pred Mundijal 2014. Na hiljade ljudi preplavilo je ulice Brazila da iskažu nezadovoljstvo.

- Dok vi gledate televiziju, ja menjam zemlju. ''Ne'' fudbalu - ''da'' obrazovanju - piše na jednom plakatu.

Brazil igra protiv Meksika na "Novo Kastelao areni" u Fortalezi, koja je koštala 240 miliona dolara.

- Protestujemo protiv korišćenja javnih fondova za izgradnju stadiona, taj novac je trebalo da bude upotrebljen na obrazovanje - rekao je jedan od demonstranata, 18. godišnji Mateus Dantas.

Demonstranti takođe ističu protest protiv vladajuće političke klase u Brazilu, koju se smatra visoko korumpiranom. Federalne policijske snage biće pojačane u šest brazilskih gradova u kojima se održava Kup konfederacija, kako bi se osigurala bezbednost.

Demonstracije koje su pocele prošle nedelje u znak negodovanja zbog povećanja cena javnog prevoza, prerasle su u proteste protiv vlade i korupcije. Mnogi demonstranti su izrazili negodovanje zbog toga što su miljarde dolara potrošene na izgradnju stadiona za potrebe prvenstva sveta 2014, "umesto da budu usmerene na poboljšanje zdravstvenog i obrazovnog sistema u Brazilu".

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA