STATISTIKA JE KAO BIKINI: Najzanimljivije iz istorijata rivalstva Zvezde i Partizana!

Svetski slavan rivalitet beogradskih velikana danas će ispisati 145. stranicu, Telegraf vas upoznaje s najinteresantnijim bilansima ove višedecenijske sportske priče

  • 6

Bogati istorijat prvenstvenih duela između Crvene zvezde i Partizana danas će imati 145. izdanje. Telegraf vas upoznaje s najinteresantnijim statističkim podacima vezanim za "večiti derbi".

- 59 pobeda ostvarila je Crvena zvezda, 42 Partizan, a 43 meča završena su nerešeno.

- 211:177 iznosi gol ukupna razlika, u korist Crvene zvezde.

- Zvezda je bila domaćin u 71 susretu i zabeležila 36 pobeda, 20 remija i 15 poraza, uz gol razliku 117:80.

- Partizan je ugostio "crveno-bele" 73 puta i pobedio u 27 mečeva, uz po 23 poraza i nerešenih ishoda, i uz gol razliku 97:94.

- U novembru su "večiti rivali" odigrali 21 utakmicu, bilans je 11:5 za Zvezdu, uz pet nerešenih susreta, a gol razlika je 36:21 za "crveno-bele".

- 7:1 je najveća pobeda u derbijima, ostvario je Partizan 6. decembra 1953. Takođe, 17. juna 1951. Partizan je pobedio sa 6:1, a 28. oktobra 1962. sa 5:0, što je najuverljiviji trijumf na gostovanjima.

- 6:1 je najubedljiviji trijumf Zvezde i desio se 17. novembra 1968.

- 4:3 za Zvezdu bio je rezultat prvog prvenstvenog susreta "večitih". Odigran je 5. januara 1947. Prvi strelac za Zvezdu na meču bio je Jovan Jezerkić, a prvi gol za Partizan postigao je igrač Zvezde Predrag Đajić, koji je do kraja meča postigao još jedan autogol, ali i pobedonosni gol za svoj tim. Prvi igrač Partizana koji je postigao gol bio je Stjepan Bobek.

- Rekordna poseta zabeležena je na 59. derbiju, 7. novembra 1976, prodato je 90.142 ulaznice, a Zvezda je pobedila na "Marakani" sa 1:0.

- Momčilo Vukotić, legenda Partizana, rekorder je sa 25 nastupa u prvenstvenim derbijima, ispred Bore Kostića (23) iz Crvene zvezde. Dragan Džajić i Saša Ilić zabeležili su po 21 nastup.

- 13 golova postigao je Marko Valok za Partizan u prvenstvenim mečevima sa Zvezdom, Bora Kostić i Dragan Džajić sa po devet najbolji su strelci "crveno-belih".

- Miroslav Radoman je sudija koji je sudio najveći broj derbija − osam.

- Vladimir Stojković je jedini golman koji je branio za oba kluba, a ujedno je jedini igrač koji je osvajao dupli krunu i sa Zvezdom i sa Partizanom.

- Vladimir Dišljenković, bivši golman Zvezde, u pet mečava nije primio nijedan gol.

- Brazilac Kleo jedini je stranac koji je igrao za oba večita rivala, gol je dao samo za "crno-bele".

- Drugi Brazilac Kadu strelac je najkasnijeg gola u derbijima u 93. minutu 142. susreta velikih protivnika, Zvezda je njegovim golom došla do pobede od 1:0.

- Dvojica fudbalera bili su strelci i za Zvezdu i za Partizan u derbijima. Jovan Jezerkić (tri za Zvezdu, jedan za Partizan) i Milko Đurovki (pet za Zvezdu, dva za Partizan).

- Prvi direktan prenos bio je na 37. derbiju, 5. decembra 1965, Zvezda je kao gost pobedila sa 2:1.

- Prvi meč pod reflektorima odigran je 7. maja 1972. na Stadionu Crvene zvezde, završen je nerešeno − 1:1.

- Četrvorica trenera predvodila su tokom karijera oba večita rivala, Aleksandar Tomašević, Milovan Ćirić, Gojko Zec i Velibor Vasović.

- Bivši trener Partizana Ljubiša Tumbaković vodio je "crno-bele" na rekordnih 27 derbija.

- Trener Zvezde Slaviša Stojanović biće deveti strani stručnjak na derbiju, pre njega Zvezdu su vodili u ovim mečevima Valter Zenga, Čedomir Janevski, Robert Prosinečki, Rikardo Sa Pintu i Boško Đurovski, koji formalno spada u ovu kategoriju, iako ga navijači Zvezde sigurno vide kao "svog". Od stranaca, "crno-bele" u najvećoj utakmici našeg fudbala vodili su Lotar Mateus, Jirgen Reber i Avram Grant.

- Prvo isključenje zaradio je bivši igrač Zvezde Ljuba Spajić.

- Darko Tešović rekorder je po broju nastupa sa klupe, ulazio je čak 10 puta za Partizan u prvenstvenim mečevima protiv Zvezde.

- Najčešći rezultat na derbijima bio je 1:1 i to 21 put.

- Obe ekipe osvojile su po 25 titula, Zvezda je 13. puta bila prvak, a da je Partizan bio drugi, dok su "crno-beli" 16 puta osvajali šampionat neposredno ispred najvećeg rivala.

- Samo triput se desilo da "večiti" preotmu jedni drugima jesenju titulu, Zvezdi je to uspelo u sezonama 1952/53. i 1991/92, a Partizanu 2009/10.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA