IMA JOŠ ŠIMUNIĆA: Kako su prolazili fudbaleri nacisti kroz istoriju fudbala?

Pojava nacizma, fašizma i rasizma među fudbalerima u poslednjoj deceniji je sve češća, a potez Džoa Šimunića je samo jedan u nizu takvih ispada, namernih ili slučajnih

  • 4

Slučaj hrvatskog fudbalera Josipa Šimunića, koji je uzvikivao navijačima ustaški slogan "Za dom spremni" nije usamljen slučaj nacizma i fašizma na fudbalskim stadionima. U poslednjih deset godina, nekoliko puta se desilo da fudbaleri na utakmicama koriste nacističke i fašističke simbole.

1. Josip Šimunić je posle revanš meča baraža za Svetsko prvenstvo 2014. godine protiv Islanda, proslavljajući zajedno sa navijačima na stadionu, uzvikivao poklič koji su koristile ustaše u Drugom svetskom ratu, "Za dom spremni". Ovakav njegov potez naišao je na osudu svetske javnosti, a mnogi su tražili da se doživotno protera iz fudbala.

FIFA je pokrenula postupak protiv Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS) i Šimunića, a kazna se očekuje, mada se pretpostavlja da će reprezentacija Hrvatske u narednom kvalifikacionom ciklusu odigrati nekoliko utakmica pred praznim tribinama, dok će 35-godišnji defanzivac morati da se suoči sa nekoliko mečeva suspenzije.

2. Jorgos Katidis je, proslavlajući gol kojim je doneo pobedu AEK-u, uputio nacistički pozdrav navijačima svog tima. Čelnici atinskog kluba odmah su reagovali, a Katidis je bio suspendovan do kraja sezone. Fudbalska federacija Grčke je takođe kaznila, svojevremeno kapitena mlađih kategorija reprezentacije.

Kazna je bila oštra, dvadesetogodišnjem fudbaleru je doživotno zabranjeno da igra za reprezentaciju, suspendovan je za pet utakmica u nacionalnom prvenstvu, tri meseca mu je bilo da uđe na stadion ili poseti bilo koji sportski događaj i novčano je kažnjen sa 1000 evra.

3. Mario Mandzukić i Đerdan Šaćiri, fudbaleri Bajerna, su posle gola koji je hrvatski reprezentativac postigao u novembru prošle godine, otrčali do tribine sa navijačima i salutirali im, što se u tom trenutku protumačilo kao pozdravljanje dvojice hrvatskih generala, Anta Gotovine i Mladena Markača, koji su samo nekoliko dana ranije oslobođeni u Haškom tribunalu.

U Bajernu je rukovodstvo kluba, kao i igrači negiralo da je taj pozdrav imao ikakvu političku i vojnu konotaciju, a jedina kazna s kojom se Mandžukić suočio jeste sedenje na klupi u sledećoj utakmici.

4. Paolo di Kanio verovatno je najpoznatiji među fudbalerima po svojim ispadima i postupcima u kojima promoviše fašizam. Di Kanio nikada nije krio da je blizak profašističkim idejama i grupama, a dok je igrao u Laciju, posle gola i pobede u gradskom derbiju sa Romom, salutirao je nacističkim pozdravom navijačima nebesko-plavih koji su poznati po desničarskim stavovima.

Čuveni Italijan je posle incidenta kažnjen zabranom igranja na jednoj utakmici i morao je da plati 20.000 evra, što je naišlo na osudu od strane predsednika Svetske fudbalske federacije Sepa Blatera, koji je tražio da Di Kanio bude proteran iz fudbala.

5. Mauro Zarate, još jedan bivši fudbaler Lacija, tokom 2010. godine bio je pod suspenzijom kluba zbog nediscipline, a za vreme odrađivanja kazne, pojavio se na tribini zajedno sa navijačima rimskog kluba.

Na utakmici protiv Barija je zajedno sa najvatrenijim ultrasima bodrio svoj tim, koristeći pritom, već pominjani nacistički pozdrav. Kaznu je izbegao, a pravdao se time da nije znao šta pokret levom rukom znači, kao ni ko su Musolini i Hitler.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bobo

    23. novembar 2013 | 11:14

    Sta je sa ovim hrvatima, zasto su toliki fasisti? Pristali bi na sve samo da zaborave srpsko poreklo. Treba da budu ponosni

  • Bata Raka

    23. novembar 2013 | 14:34

    Da samo velika je razlika, di kanio je recimo ljudina i fer plej igrac, dok je simunic đubre od ,,čoveka,, i krvat između ostalog.pozdrav!

  • Mučki provokator

    24. novembar 2013 | 00:40

    Za dom!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA