SPREMITE SE, POČINJE: Ko će ove godine podići pehar na "Rod Lejver Areni"?

Slede nam dve nedelje vrhunskog tenisa, velikih mečeva, neprospavanih noći, a videćemo ko će Melburn napusitit sa peharom u ruci. Prošle godine su to bili Novak Đoković i Viktorija Azarenka, a ove godine mnogobrojni teniseri i teniserke ciljaju na sam vrh

  • 2

Teniski karavan spreman je da se pokrene u 2014. godini. Uvodni turniri pred Australijan open su odigrani, a sve je spremno za početak prvog Gren Slema u novoj sezoni.

Kao i svake godine više imena konkuriše da osvoji prestižno takmičenje koje se ove godine održava po 102. put, a videćemo ko će Melburn napustiti bogatiji za 2000 ATP, odnosno WTA poena. Očekuje nas svakako dve nedelje vrhunskog tenisa, velikih mečeva, neprospavanih noći i  mnogo uzbuđenja.

Novak Đoković

U muškoj konkurenciji sa tri uzastopne titule, a četiri ukupno u Australiji kao prvi favorit se nameće Novak Đoković. Pored toga što je evidentno da mu igranje na tvrdoj podlozi najviše odgovara, Novak povučen pobedama sa kraja prethodne teniske godine i ojačanim stručnim kadrom sa Borisom Bekerom sigurno pretenduje da postane jedini teniser u istoriji koji je pet puta osvojio otvoreno prvenstvo Australije.

Pored toga što Đoković poseduje visok nivo igre, zna kako se osvajaju Grend slemovi, na ruku srpskom teniseru ide i to što u ovom trenutku pored Rafaela Nadala nema pravog konkurenta, a i žreb mu je svakako bio naklonjen. Drugi teniser sveta osim eventualno Ferera i Vavrinke neće imati pravog rivala sve do finala.

Rafael Nadal je prošle sezone pokazao da je povreda kolena prošlost i da mu igranje na tvrdoj podlozi ne predstavlja problem. Španac u Australiju stiže posle titule u Dohi, ali je činjenica da u Kataru nije prikazao tenis na potrebnom nivou za velika takmičenja.

Rafa je protekle nedelje izneo dosta kritika na brzinu podloge, što pokazuje nedostatak samopouzdanja pred sam turnir i eventualni susret protiv Novaka Đokovića koji ga je pobedio bez izgubljenog seta u prethodna tri meča. Nadal je osvajao Australiju, ali težak žreb i ne baš najbolja forma mogu da budu prepreke Špancu. Ipak su svi takođe svesni da je on u svakom trenutku sposoban da osvoji trofej na Gren slemu.

U drugu grupu favorita spadaju Federer, Marej i Del Potro. Švajcarac polako spada u veterane, ali njegovo tenisko znanje i pored nešto slabijih fizičkih performansi uvek može da ispliva na površinu.

Najveći problem Federera predstavlja slab rad nogu u protekloj godini, pa mu slabije nameštanje na udarce, značajno smanjuje šanse u dugim razmenama, što Rodžera tera da mnogo više rizikuje, a samim tim i na veliki broj neiznuđenih grešaka. Poraz od Lejtona Hjuita možda otkriva da je Federerovo vreme prošlo, a na Australijan openu će istina izaći na videlo.

Endi Mari je izgleda ono što mu je bilo potrebno da postane veliki teniser pronašao u Ivanu Lendlu. Čeh mu je doneo potrebnu dozu agresivnosti i mentalne pripreme za meč, pa je Britanac tako od gubitnika postao pobednik. Osvajanje dva Gren slema i pobeda na Olimpijskim igrama su argumetni koji potvrđuju da je Mari spreman za velika dela.

Ipak Endi još uvek nije pronašao pravi ritam posle prošlogodišnje povrede leđa zbog koje je morao na operaciju i višemesečnu pauzu. Iako i sam Britanac kaže da nije na nivou prošlosezonskih partija, posle sparinga sa Novakom Đokovićem, Srbin je izjavio kako Mari može do titule, jer mu se kvalitet udaraca nije promenio.

Huan Martin Del Potro svakako spada u tenisku elitu. Argentinac je u protekloj godini odigrao neke fenomenalne mečeve, pobeđivao je i Đokovića i Nadala, ali nije mogao do neke veće titule.

Harizmatični Del Po u ovom trenutku poseduje sve kvalitete da odigra jedan veliki turnir i  da dođe do druge Gren Slem titule, ali u bitnim mečevima,mora da odigra svoj najbolji tenis u ključnim trenucima. David Ferer, Žo Vilfred Conga, Stanislas Vavrinka i Tomaš Berdih spadaju u grupu tenisera koja svakako može da napravi velike probleme glavnim favoritima, ali jednostavno nemaju veliku šansu na ovom turniru.

Što se tiče ženske konkurencije tu se sama po sebi izdvaja Serena Vilijams, ali Amerikanka nije trijumfovala u Melburnu od 2010. godine. Serena u protekle dve godine igra u neverovatnom kontinuitetu i biće zaista teško pobediti je. Ona je trijumfom na WTA turniru u Brizbejnu i pobedom protiv Marije Šarapove još jednom potvrdila da je neprikosnovena.

Glavne rivalke Sereni Vilijams biće Marija Šarapova i Viktorija Azarenka. Šarapova će pokušati da pronađe formu kojom je postala broj jedan, a sama kaže da je ovu sezonu dočekala nikada spremnija. Marija ima veoma loš skor protiv Serene i ukoliko dođe do meča sa Amerikankom moraće pre svega da bude mentalno jaka, kako bi eventualno došla do titule u Australiji.

Marija Šarapova

Viktorija Azarenka je prošle godine osvojila titulu u Melburnu. Borbena Beloruskinja je u ovom trenutku jedina teniserka pored Marije Šarapove koja može da se nada trijumfu protiv svemoćne Serene Vilijams.

Teniski stručnjaci Azarenki najviše zameraju pasivnu igru i defanzivu u mečevima protiv Amerikanke. Ukoliko bude bila agresivnija i pokušala da ona bude ta koja odlučuje o poenima ima šanse, ali najpre mora da pruži igru na najvišem nivou, kako bi uopšte došlo do okršaja sa prvom teniserkom sveta.

Što se tiče Ane Ivanović i Jelene Janković njih dve svakako imaju čemu da se nadaju na prvom Gren slemu ove sezone. Ana Ivanović je trijumfom u Sidneju na sjajan način započela godinu i napravili najbolju moguću uvertiru pred prvo veliko takmičenje.

Ono što je svakako najveći problem u Aninoj igri su oscilacije i veoma slaba psihološka strana. Tako da će u svakom meču Ivanovićeva morati da pobedi prvo sebe pa onda protivnicu, ali se svi nadaju da će makar dogurati do četvrtfinala, gde je po projektovanom žrebu očekuje duel sa Serenom Vilijams.

Jelena Jankvoić je protekle sezone odigrala neke neverovatne mečeve i zasluženo se vratila među deset najboljih teniserki sveta. Prikazivala je veoma strpljivu i kvalitetnu igru i podsetila na dane kada je bila prva teniserka sveta.

Ulazak u drugu nedelju turnira se ne postavlja kao pitanje, a svi verujemo da može i do borbe za finale. Jelena svakako sa svojim najboljim tenisom može da parira svakoj igračici i ukolio bude psihički dobro pripremljena ulazila u svaki meč, sve je moguće na ovom turniru. Svi se negde potajno nadamo da će ovaj Australijan open biti berićetan za naše devojke.

NA TERENU PRVOG DANA: ĐOKOVIĆ, IVANOVIĆ I DOLONC

Ðoković odbranu trofeja počinje u ponedeljak, u devet ujutru po srednjeevropskom vremenu, protiv Slovaka Lukaša Lackog, a u drugom kolu očekuje ga pobednik meča između Leonarda Majera (Argentina) i Alberta Montanjesa (Španija).

Ivanovićeva je postavljena za 14. nosioca i na startu turnira igra protiv Holanđanke Kiki Bertens, a njihov meč je treći po redu na Hajsens Areni gde program počinje u jedan ujutru.

Nešto kasnije na teren će izaći Dolonc i Lara Aruabarena iz Španije, čiji duel je četvrti po redu na terenu broj 19.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takode nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(M.Raković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pobednik

    12. januar 2014 | 23:23

    Svi znamo ko sigurno nece Ana Ivanovic.Nole ist the best.Napred Nole

  • Pop

    12. januar 2014 | 23:35

    Bas me zabole ko ce da pobedi svakako ce pare zguriti u svoj dzep

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA