Sujeverje u sportu: Serenin brus i kupanje sa krokodilima

Čak 80,3 odsto sportista upražnjava neki sujeverni ritual - pojedini od njih se ističu bizarnošću, a drugi graniče sa ludilom

  • 0

Olimpijske igre u Pekingu počele su osmog avgusta 2008. u osam sati i osam minuta jer je osmica srećan broj u Kini. Organizatori su verovali da će će sve u vezi s Igrama proteći u najboljem redu ako one budu potpuno u znaku broja osam.

Jedno nedavno istraživanje kaže da čak 80,3 odsto sportista upražnjava neki sujeverni ritual. S druge strane, interesantno je da većina sportista koji priznaju da su sujeverni u stvari ne veruju da njihovi rituali daju rezultate, pa ostaje nejasno zbog čega ih koriste. Mnogi američki sportisti veruju da pojavljivanje na naslovnoj strani tiražnog Sports ilustrejtid magazina olakšava proboj u vrh svetskog sporta i povećava šanse za dobijanje unosnijeg ugovora. Ipak, ima i onih koji smatraju da to donosi nesreću.

Najbolja skijašica sveta Lindzi Von ulepšala je naslovnicu SI-a pred Olimpijske igre u Vankuveru da bi samo dan kasnije zaradla tešku povredu noge. Košarkaš Vašington Vizardsa Džon Vol nastupao je pre dve godine za neporaženi tim Kentaki univerziteta kad se pojavio na naslovnici ovog nedeljnika. Sledeće subote Kentaki je doživeo prvi poraz u sezoni od autsajdera Južne Karoline, a Vol je bio najlošiji igrač utakmice.

Najnovija NBA senzacija Džeremi Lin pojavio se na naslovnici 23. februara ove godine, samo dan pre svog najlošijeg izdanja otkad je "Linomanija" zavladala u SAD, ali je, da li baš zbog toga, Njujork doživeo poraz od Majamija, prekinuvši sjajnu seriju pobeda, a Tajvanac je ubacio jedan od 11 upućenih šuteva na koš Hita.

Džordanov šorts

Nemoguće bi nabrojati sva sujeverja i rituale koje upražnjavaju sportisti širom sveta, pa smo se odlučili za neke od najinteresantnijih.

Možda i najpoznatiji slučaj je onaj najboljeg košarkaša svih vremena Majkla Džordana koji je tokom cele profesionalne karijere ispod opreme Čikago Bulsa i kasnije Vašington Vizardsa nosio stari šorts Univerziteta Severna Karolina.

I ritual košarkaša Dalas Maveriksa Džejsona Terija takođe ima veze s donjim delom košarkaške uniforme – on noć pred utakmicu spava u šortsu ekipe protiv koje sutradan igra.

Pre Džordana najveća zvezda NBA parketa bio je momak sasvim običnog imena – Karim Abdul DŽabar koji je imao jedan neobičan ritual – pred svaku utakmicu morao je da presluša ceo album velikog džez muzičara Džona Koltrejna.

- Džez je jedina himna koju priznajem – govorio je Džabar.

 

Divac, Danilović, Teodosić...

Legenda Jute Džef Hornasek imao je ritual pri izvođenju slobodnih bacanja - dok u jednoj ruci drži loptu, drugom se dva puta pomazi po glavi. Govorio je da tako zamišlja da po glavi češka svoja dva sina i da ga to smiruje pred izvođenje penala. Hornasek je karijeru završio kao 10. najprecizniji penaldžija NBA svih vremena!

Ni srpske košarkaške legende nisu bile imune na rituale i sujeverja pa je tako Vlade Divac uvek morao poslednji da izađe na parket i uvek je prvo oblačio levu pa desnu patiku pre izlaska na parket, dok je njegov saigrač iz reprezentacije Jugoslavije Predrag Danilović radio upravo suprotno. Takođe, Danilović nikako nije voleo da prođe putem kojim je prethodno prošla crna mačka. Plej reprezentacije Srbije Miloš Teodosić pre svakog slobodnog bacanja dodirne se tri puta po telu, obrazu, ramenu i nozi, a objasnio je da tako pozdravlja devojku.

Španski teniser Rafael Nadal poznat je po svom čudnom ritualu pred početak mečeva. Drugi reket sveta pažljivo slaže tri flašice s vodom i energetskim napicima i ne dozvoljava deci koja skupljaju lopte da ih dodiruju. Flašice moraju da budu okrenute etiketom prema onoj strani terena na kojoj igra u tom trenutku, a Nadal između gemova pije samo po jedan gutljaj iz svake od tri flašice. Iako se tokom poena nimalo ne obazire na linije, Nadal se užasava ideje da između gemova nagazi na liniju i uvek joj prilazi prvo desnom nogom. Nešto slično radi i srpska teniserka Ana Ivanović, koja između poena nikada ne gazi linije na terenu.

Serenin brus

Ono što je Rafa u muškom tenisu to je u ženskom Serena Vilijams. Ona veruje da joj brushalter i čarape u kojima pobedi donose sreću pa tokom turnira nikad ne menja ove odevne predmete. Takođe, Amerikanka na teren uvek ponese i sandale u kojima se prethodno istuširala. Ona ima poseban ritual u pimplovanju loptica – pet puta pre prvog i dva puta pre drugog servisa. Serena ima i svoj poseban način vezivanja pertli a toliko je sujeverna da se uvek posle izgubljenog meča "seti" da je preskočila neki od ovih rituala i da je to koštalo pobede.

Sujeverje legendarnog švedskog tenisera Bjorna Borga vezano je isključivo za njegove nastupe na Vimbldonu. Petostruki uzasopni osvajač najvećeg turnira na svetu uvek je pred početak takmičenja na Ol Ingland klabu puštao bradu dok je na mečevima nosio istu staru fila majicu.

Nekada najbolja teniserka sveta, Jugoslovenka Monika Seleš, pre prvog gema tražila bi pogledom oca Karolja na tribinama. Njegovu smrt je teško prebolela, govoreći kasnije da više nema podršku koja je odvela do prvog mesta na VTA listi.

Ruskinja Marija Šarapova dobro je poznata po svom mumlanju. Šarapova u svakoj pauzi između poena okreće leđa protivnici i priča sa zidom – šta, malo ko razume.

I Marijina zemljakinja, svetska rekorderka u skoku motkom Jelena Isinbajeva, pred svaki skok s motkom izgovara neki, samo njoj znan, tekst. Ona nikad nije otkrila šta tačno govori, jer smatra da bi joj to donelo nesreću. Pored toga, dok se odmara i koncentriše na sledeći skok, leži prekrivena majicom preko glave čime se, kako kaže, brani od urokljivih očiju i negativne energije koja bi mogla da joj naškodi.

Bivši golman reprezentacije Francuske Fabijen Bartez bio je talisman trikolora i neki igrači su ga pre početka svake utakmice ljubili u ćelavu glavu. Loran Blan, koji je kasnije bio Bartezov saigrač i u Mančester junajtedu radio je to i pre utakmica crvenih đavola.

Prebrojavanje posle kupanja

Ljubljene ćelave glave je jedno, ali šta reći za ritual igrača jedne ekipe iz Zimbabvea, koji su pred početak važnijih mečeva išli da se kupaju u reci Zambezi, najvećem rezervatu nislkih krokodila u svetu. Fudbaleri Midlands Portlanda verovali su da pročišćavanje u „svetoj reci“ pomaže uspostavljanju harmonije u ekipi i omogućava pobedu.

Oktobra 2008, Midlands je igrao važnu prvenstvenu utakmicu i trener je poslao 17 igrača na praćakanje s krokodilima. Nekoliko minuta kasnije iz mutne vode Zambezija izašla su samo šesnaestorica. Bio je to prvi put da se krokodili posluže besplatnim obrokom, ali i prvi put da Midlands izgubi utakmicu posle ovog rituala!

Neke manje ekstremne rituale imaju rumunski internacionalac Adrijan Mutu koji ispod šortsa nosi izvrnute gaće i kapiten Čelzija Džon Teri koji štucne uvek zavrne tri puta i trostruko obavija pertle oko gležnjeva. Legenda Real Madrida i španske reprezentacije Emilio Butrahenjo uvek je tokom puta na gostovanja poslednji ulazio u avion dok legendarni engleski napadač Gari Lineker nikad nije šutirao loptu tokom zagrevanja jer se plašio da će "istrošiti" sve dobre šuteve.

Posebno mesto u priči o sujeverju zauzimaju bokseri a među njima se po ekscentričnosti i čudnim ritualima ističe filipinski borac Manu Pakjao.

Jedan od najboljih boksera današnjice uvek mora da prođe kroz svoju staru trening salu pre nego što krene na borbu. Tamo obavezno mora da udari bokserski džak tri puta.

Osim toga, pre borbi u inostranstvu i napuštanja zemlje, sa celom porodicom mora da odspava na podu sale nekoliko dana pred odlazak. Veruje da, ako to ne uradi, prekinuće tradiciju i zbog toga neće moći da pobedi.

Koliko je Pakjao sujeveran govori i podatak da od početka karijere nije menjao trenera kog mu je izabrao otac, jer smatra da bi i to upropastilo njegovu karijeru. On je opsesivno vezan za broj tri. Uvek kad ulazi u ring tri puta preskače konopce, tokom sparingovanja uvek pušta pesmu rednog broja tri sa plejera i jačina zvuka mora da bude na nekom broju koji je deljiv sa tri.

Pakjao veruje i da vađenje krvi radi analize na doping unutar tri dana pred borbu značajno slabi njegovo telo pa je zbog toga otkazao milionski meč protiv Flojda Mejvedera.

Prvi šampion sveta u boksu sa rukavicama Džon Salivan u svim svojim borbama je nosio par zelenih bokserica, a u pojasu talisman koji mu je dala majka kada je prvi put kročio u profesionalni ring.

Jedan od pionira boksa Džek Dempsi, imenjak i prezimenjak mnogo poznatijeg kasnijeg šampiona sveta, nikada nije pristajao na meč ukoliko ne bi nosio crne helanke u kojima je dobio oko 60 mečeva. Međutim, crne helanke su izgubile svoju magiju u noći kada ga je nokautirao čuveni Bob Fitcsimons, prvi bokser koji je osvajao titule svetskog prvaka u tri težinske kategorije.

 

Kengurovo uvo i srećni san

Isti taj Ficsimons je verovao u snove. On je predvideo osvajanje šampionskog pojasa dosta pre nego što se to i desilo. Tada je rekao da je imao san u kome je glatko pobedio. Kasnije je tvrdio da nikad nije pobedio u meču a da pre toga nije imao “srećni” san. Takođe je imao i amajliju koja ga je štitila od povreda. To je bio vrh kengurovog uha koji je nosio ispod pojasa u svim svojim borbama.

Nekadašnji šampion Ujedinjenog kraljevstva u boksu Čarli Mičel imao je paničan strah od razrokih žena i verovao je da ako sretne jednu na dan borbe nema šanse da pobedi.

U noći kada je trebalo da po drugi put boksuje protiv gore pomenutog Salivana u čuvenom Medison skver gardenu, Mičel je sreo crvenokosu razroku ženu i skoro se onesvestio. Brzo je odjurio nazad prekrstivši prste nekoliko puta. Na kraju je meč otkazan jer Salivan iz neobjašnjivih razloga nije bio u stanju da se bori

- Ta razroka paklena žena je pokvarila sve – objasnio je Mičel koji je bio ubeđen da će pobediti Salivana.

Trostruki šampion sveta Marvin Džonson nikada se nije kupao poslednjih 24 časa pred meč. Džonson je prvi od tri šampionska pojasa osvojio pobedivši jugoslovenskog šampiona Matu Parlova, nokautom u 10. rundi.

Australijski bokser Dani Grin, šampion sveta u kruzer kategoriji, uvek navlači i skida pvo desnu pa levu rukavicu. I oj poput Pakjaa opsednut brojem tri pa odseda isključivo u apartmanima čiji broj je deljiv trojkom. jede isključivo tri čokoladice odjednom, koristi gumu za usta koja košta 7,95 dolara (7+9+5=21, što je deljivo s tri). Interesantno da je do sad u karijeri doživeo tri poraza.

999

Za razliku od Grina, Vernon Forest uvek prvo navlači levu rukavicu ali i prvo veže pertle na levoj patiki.

Bivša zvezda bejzbol tima Njujork Mets Turk Vendel verovao je da je higijena važan faktor njegove igre. On se između svakog ininga (deo igre u bezbolu) umivao i prao zube.

Vendel je verovao i u numerologiju a „njegov“ broj bio je devetka. Na dresu je imao 99 a kad je 2000. potpisivao novi ugovor s Metsima izričito je zahtevao da dobije 9.999.999 dolara i 99 centi.

Najbolji golman u istoriji američko-kanadske profesionalne hokejaške lige Patrik Roj verovao je da mu sreću donosi ako od izlaska na led do svog gola dokliže unazad i da se u poslednjem trenutku pre dolaska na gol liniju okrene. Šta više, bivši golman Montreala bio je ubeđen da se posle ovog njegovog rituala gol smanji!

Bivši raning bek Indijanapolis Koltsa i Sent Luis Remsa Maršal Folks uvek je na putu do stadiona kad igra uttakmice nosio crnu odeću. Defanzivac Džeksonvil Jaguarsa Džon Henderson pre početka svake utakmice traži da ga ošamari neko iz stručnog štaba...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA