TOP 5 POVRATNIKA U SRPSKU KOŠARKU: Od Divca do Saše Pavlovića!

Dolaskom NBA igrača Aleksandra Pavlovića u Partizan, nastavlja se trend povrataka vrhunskih igrača u našu košarku. Ovde vam predstavljamo petoricu veličanstevnih

  • 8

Dolazak Aleksandra Pavlovića u Partizan izazvao je veliku pažnju, jer se ne dešava tako često da se neki vrhunski as vrati u srpsku košarku.

 

Devedesetih godina prošlog veka nije bilo zamislivo da se neki košarkaški superstar, posle uspešnog igranja u inostranstvu, vrati se pod domaće obruče.

 

Međutim, u novom milenijumu bilo je takvih slučajeva, igrača koji su dolazili uglavnom u Crvenu zvezdu i Partizan.

 

U pitanju su ne bilo kakvi igrači, već oni koji su ostavili trag u NBA ligi i evrospkoj košarci.

 

Ovde vam predstavljamo petoricu najpoznatijih.

 

DIVAC POKRENUO PRIČU

 

Nogu je povukao Vlade Divac krajem prošlog veka, kada je 1999. zbog štrajka igrača u NBA odlučio da odigra za Crvenu zvezdu, koja je tada igrala Evroligu.

 

Divac se, doduše, zadržao samo tri meča, ali je njegov dolazak izazvao veliku pažnju medija.

 

 

GUROVIĆ DONEO EVROPSKI KVALITET

 

Nakon Divca, dugo nismo imali vrhunskog asa u domaćoj ligi, sve dok se Milan Gurović nije vratio, najpre u Partizan, a zatim i u Crvenu Zvezdu, u kojoj je igrao dve sezone, od 2005. do 2007.

 

U Zvezdi je pružao odlične igre, ali nije uspeo da se okiti titulom, već samo trofejem u Kupu. Zanimljivo je da je Gurović u prvoj sezoni igranja u Zvezdi bio najbolji strelac prve faze Evrokupa s 35 poena u proseku.

 

 

PEKOVIĆ DOMINIRAO U EVROLIGI

 

Posle Gurovića ponovo nismo imali nekog igrača evropskog i svetskog kalibra sve dok se 2011. godine u Partizan nije vratio Nikola Peković. Imao je oreol najboljeg evropskog centra, bio je osvajač Evrolige s Panatinikosom, zvezda NBA lige u usponu...

 

Tada je takođe u NBA ligi bio štrajk igrača, pa je Pekmen iskoristio priliku da polu ezonu odigra za crno-bele u Evroligi, gde je bio MVP prvog dela sezone.

 

Zanimljivo je da je i Jan Veseli imao priliku da odigra polusezonu za crno-bele, ali da nije želeo da rizikuje povredu.

 

 

Posle završetka štrajka, Peković se vratio u NBA ligu.

 

RAKOČEVIĆ DOVEDEN ZBOG TITULE

 

Pretposlednji veliki povratak u srpsku košarku ostvario je Igor Rakočević, koji se posle skoro 10 godina igranja po najjačim evropskim klubovima (Real Madrid, Taukeramika, Valensija, Montepaski) vratio u Crvenu zvezdu.

 

Rakočević je imao želju da s crveno-belima izbori plasman u Evroligu i da osvoji titulu šampiona ABA i domaće Superlige. Ipak, uspeo je samo u prvoj želji. Na leto je napustio klub i trenutno je bez angažmana, mada je u izjavi za Telegraf rekao da će uskoro zaigrati u Turskoj.

 

 

Poslednji u nizu je naravno Aleksandar Pavlović, koji je posle 10 godina igranja u NBA ligi  za Klivlend, Jutu, Boston i mnoge druge odlučio da dođe u Partizan.

 

Naravno, taj transfer je izazavo veliku pažnju medija, a sam Pavlović je najavio borbu za titulu.

 

 

Osim ove petorice pomenutih, bilo je još vrhunskih igrača povratnika u srpsku košarku.

 

Pre svih, to su Vladmir Micov, koji je Superligu igrao za Partizan, kao i Milan Mačvan i Miroslav Raduljica, koji su kao pozajmljeni igrači Makabija i Anadolu Efesa po jednu sezonu proveli u Partizanu i osvajali titule.

 

 

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

 

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • максим црнојевић

    12. februar 2014 | 19:04

    Мића Берић, Дробњак, Шћепановић...

  • максим црнојевић

    12. februar 2014 | 19:04

    Гуровић се прво вратио у Војводину, па после играо за ЦЗ и Партизан. Владо Шћепановић, Предраг Дробњак, и многи други нису ни поменути. Партизан је сваке сезоне имао неког тог типа

  • FMP DO KOSKE

    12. februar 2014 | 19:01

    Xaxaxax PARTIZANOV PREDSEDNIK IGRO JE ZA NAS!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA