TEMA TELEGRAFA: Koliko košta Srbiju "važno je učestvovati" u Sočiju?

U Olimpijskom komitetu vam to neće reći, objašnjavajući da su svi naši učesnici na ZOI imali uslove kakvi su njihovi treneri predložili

  • 10

Srpska ekspedicija na Zimskim Olimpijskim igrama u Sočiju, koju čini osam takmičara, dosadašnjim nastupima i rezultatima nema razloga za ponos!

Iako Srbija nije svetska velesila u zimskim sportovima, poslednje mesto koje je u trci na 10 kilometara zauzela Ivana Kovačević, 69. i 63. pozicija Milanka Petrovića, 76. mesto Rejhana Šmrhovića pomalo su razočarali javnost u našoj zemlji, a mnogi su se, čitajući izveštaje i izjave srpskih predstavnika u Sočiju, zapitali "što su uopšte odlazili".

Možda surovo zvuči, ali je tako!

Postavlja se pitanje da li su razlog slabih rezultata loši uslovi za rad u kojima su se srpski predstavnici spremali za Soči, nedostatak ski staza, sponzora, stručnosti... Da li po svaku cenu moramo da jurimo učešća na zimskoj smotri sporta s ozbirom na to da je jedina želja da se završi trka/takmičenje?

Odgovore na ova pitanja pokušali smo da dobijemo od generalnog sekretara Olimpijskog komiteta Srbije Đorđa Višackog, koji je i sam 2000. godine na letnjim Olimpijskim igrama u Sidneju branio boje naše zemlje.

Na dva najvažnija nismo dobili odogovore:

Koliko je novca izdvojeno za pripreme i put srpskih predstavnika u Soči?

Koliko je opravdano izdvajanje novčanih sredstava za put tamo, ukoliko se unapred zna da su vrhunski rezultati daleko?

Višacki je ipak objasnio složenost učešća na takmičenju na kojem nemate skoro pa nikakve šanse da se uključite u borbu za visok plasman.

- Kad sam se bavio sportom zadovoljan sam bio samo pobedom na takmičenju na kome učestvujem ili u najmanju ruku osvajanjem jedne od medalja. U isto vreme, kao i svi, svestan sam, da se Srbija na osnovu dosadašnjih rezultata na međunarodnom planu ne smatra zemljom zimskih sportova, ali i da je za nas važno da imamo kvalifikovane sportiste koji predstavljaju našu zemlju na Zimskim olimpijskim igrama - kaže Višacki za Telegraf.

Da li su predstavnici Srbije opravdali odlazak na Zimske Olimpijske igre?

- Pre svega, svi sportisti koji se nalaze u Sočiju su se kvalifikovali za Olimpijske igre. Imajući u vidu da Srbija nije velika zemlja, Olimpijski komitet Srbije, kako za zimske, tako i za letnje OI prati kvalifikacione norme Međunarodnog olimpijskog komiteta i Međunarodnih sportskih federacija na osnovu kojih sportisti stiču pravo nastupa na Igrama - rekao je nekadašnji veslač u "dresu" Jugoslavije i dodao:

- Sigurno je da su očekivanja javnosti uvek izuzetno visoka kada su sportisti Srbije u pitanju, ali ako želimo da budemo realni, plasman sportista na OI u većini slučajeva prati njihov plasman na rang listama Međunarodnih sportskih federacija i na nivou je rezultata koje su postizali u olimpijskoj sezoni. Tačno je da su neki od takmičara u kvalifikacionom periodu pokazali da bi se od njih mogao očekivati viši plasman nego što su ostvarili, ali za tu ocenu treba sačekati da se Igre završe.

Nedostatak finansijskih sredstava, koji su generalno veliki problem sportskih organizacija u Srbiji, ovoga puta nisu predstavljala prepreku našim predstavnicima u Sočiju, jer su sportistima obezbeđeni uslovi koje su savezi i treneri kroz svoje programe naveli kao potrebne.

- Olimpijski komitet Srbije kao član Međunarodnog olimpijskog komiteta ima značajnu podršku naše matične institucije u pripremi i realizaciji troškova i aktivnosti vezanih za učešće naših sportista na svim Olimpijskim igrama. Naravno, zahvaljujući našim partnerima, od kojih je najznačajniji Ministarstvo omladine i sporta RS, kao i sponzorskom pulu OKS, sportistima smo obezbedili ono što su njihovi savezi i treneri kroz svoje programe naveli da je potrebno - istakao je Višacki.

Proslava prvog rođendana Telegrafa - Đorđe Višacki

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    17. februar 2014 | 22:40

    Velika je stvar i stici dotle! Ne mogu svi biti prvi. I, ja mislim da je bitno to, "vazno je ucestvovati".

  • idemo na skijanje

    18. februar 2014 | 06:16

    Da da posto u fudbalu doguramo daleko....

  • gundra

    18. februar 2014 | 05:23

    Oni su bar uradili nesto, a sta rade ovi u skupstini???? Ovi predtsvljaju svoju zemlju! Nosili su zastavu! Culo se za srbiju! Ja sam za ukidanje skupstine. Nista ne rade, primaju platu, i jos kradu preko toga!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA