≫ 

Ivana Španović donela svetsko zlato u studio Telegrafa: Uspeh se nalazi van granice ličnog komfora! (VIDEO) (FOTO)

Nepunih 48 sati od osvajanja zlatne medalje u skoku u dalj na SP u Birmingemu, svetska prvakinja posetila je našu kuću

  • 8

Ivana Španović je trenutno najbolja sportistkinja Srbije, a ujedno i najbolja skakačica sveta u dalj. Samo dva dana posle osvajanja zlatne medalje u Birmingemu, svetska vladarka je posetila portal Telegraf i donela zlatnu medalju!

Ovo je veliki uspeh za našu atletičarku koja je prethodna dva puta osvajala srebro (2016) i bronzu (2014)

>>> Veliko iznenađenje za Ivanu Španović: Dobila poklon od 20.000 evra od kompanije Comtrade! (FOTO) (VIDEO)

>>>Beograd dočekao Ivanu Španović: Moja poruka svima je da nikada ne odustajete i snovi će se ostvariti! (VIDEO)

NIJE NAJDRAŽA MEDALJA, ALI JE NAJVREDNIJA

- Lep je povod da bude neprospavanih noći. Divno je i ponosni smo zbog ovog zlata. Konačno zlato, baš kao što ste i vi u medijima prokomentarisali. Stvarno tako mislim, posle toliko uspešnih i manje uspešnih takmičenja na Svetskim prvenstvima konačno sam uspela - kazala je Španovićeva na početku razgovora za Telegraf.

- Ova medalja je najvrednija, jer je posle srebra i bronze došlo i zlato. Jako veliki put sam prešla da bih došla do nje.

-Mnogo pokušaja je bilo. Naporno smo radili, bile su višegodišnje pripreme i tek sada sam shvatila da je to pravi način bio i pravi put da dođem do titule. Sada znamo kako smo do toga došli.

Foto: Milena Đorđević

Kažu da više Ivana Španović ne skače, nego leti..

- Ovo je bilo takmičenje gde bih se posle devet osvojenih medalja lično osećala vrlo nezadovoljno da nisam uspela. To ne kažem zato što želim, nego smo se spremali i mislim da sam sazrela da se borim za zlato.

- Ranije smo se nervirali, jer čak i za bronzu je trebalo da skačem debeo lični rekord. Sada je bilo drugačije. Mi smo se spremali za skokove preko 7 metara za zlatnu medalju, a došli smo do zlata sa skokom sa kojim sa bila četvrta prošle godine na Svetskom prvenstvu. - rekla je Španovićeva.

Prema njenim rečima, u takvoj situaciji ostalo je samo da se skoncentriše na takmičenje.

USPEH U SPORTU SE NALAZI VAN KOMFORNE ZONE

- Ovo mi je već 10 medalja, to su već godine takmičenja. Pronašla sam način da ostanem smirena u svim uslovima koji su bili, hladna dvorana, drugačiji sistem takmičenja, da se skoncentrišem samo na skok. Da je bilo teško takmičenje, bilo je. Imale smo velike razmake u skokovima, a onda posle treće serije je sve krenulo brzo.

Foto: Milena Đorđević

Niko nije znao da je Ivana zapravo skakala povređena, u pitanju je skočni zglob odrazne noge:

- Nismo mi to sakrivali tek tako. Nije ovo prva i jedina povreda. Imala sam i većih problema za koje javnost nije ni znala. Vrhunski sport zahteva veliku žrtvu, u velikoj meri treniramo i preko granice bola. Uspeh je van komforne zone.

- U tim nekim momentima imam granicu da slušam svoje telo, da učinimo sve da šteta bude manja. Imamo dobru komunikaciju u timu i znamo šta su prioriteti. Najbitnije je da budem zdrava - smatra Ivana.

Sada sledi odmor i pripreme za Evropsko prvenstvo na otvorenom u Berlinu u avgustu, gde brani zlatnu medalju.

Foto: Milena Đorđević



- U principu posle tri osvojena zlata na Evropskim prvenstvima opet se pojavljujem kao favorit, branim titulu, želim da se pojavim tamo, pobedim i izborim mesto u reprezentaciji Evrope za kontinenatalni Kup.

- To stvarno želim, posle ide Dijamantska liga i još par jakih tamičenja i mitinga. Sad mi je bitno da se malo odmorim, odmorim stopalo, a kad krenu priprema znamo šemu i tu nema problema - zaključila je Španovićeva.

Trener Goran Obradović je istakao da je Ivana mogla da skoči i više u šestoj seriji da je bilo potrebno.

- Za rođendan sam poželeo zlatnu medalju i dobio sam je. Ali, moram da kažem da ovo nije bila 100% Ivana Španović, već nekih 90% Da je bilo potrebno da skoči više u šestoj seriji, ona bi skočila. Ali, bolnost bi bila velika. Povreda nije velika , ali zahteva određene mere opreza.

Foto: Milena Đorđević

BRITNI RIZ MI JE ČESTITALA

Ivana je objasnila da joj je Amerikanka Britni Riz, koju je skinula sa trona, čestitala.

- Ne znam šta se videlo na TV-u, ali ja sam sedela na klupi i kada je ona skočila poslednju seriju i kada sam videla da sam trijumfovala, potrčala sam ka svom stručnom štabu, ona je nailazila u susret i samo me je zagrlila i čestitala.

Foto: Milena Đorđević

Sledeći veliki cilj Ivane Španović je Svetsko prvenstvo u Dohi 2019 na otvorenom, kao i Olimpijske igre u Tokiju 2020, a trener naše šampionke kaže:

- Imamo ove godine EP u Berlinu, ali glavni plan je bio Birmingem, jer smo jurili zlato. Sekundarni cilj je Evropsko prvenstvo, tamo ćemo se pojaviti, jer Ivana brani zlato. Imamo i Dijamantsku ligu na kojoj će nastupati. Ako bude prva ili druga na EP nastupaće za selekciju Evrope na kontinnetalnom Kupu.

- Što se tiče globalnih ciljeva, Doha je jedan od njih, ali je sve to put ka onom najvažnijem cilju a to su Olimpijske igre 2020 -kaže Goran Obradović.

Foto: Milena Đorđević

HVALA VESELINU JEVROSIMOVIĆU

Ivana i njen trener Goran dobili su nagradu od kompanije Comtrade i predsednika Veselina Jevrosimovića u iznosu od 20.000, odnosno 10.000 evra, ali u dinarskoj protivvrednosti. Sve je to usledilo, jer su se zbog zlata odrekli nagrade na zimskoj Dijamantskoj ligi. Goran Obradović je ispričao zanimljivu priču:

- Dogovorili smo se da Ivana skoči samo tri skoka u Glazgovu i da je to dovoljno da osvoji džek pot. Ali, desilo se nešto. - rekao je Goran i zamolio Ivanu da nastavi dalje.

Španovićeva je objasnila:

- Ali desilo se da su Rumunka i dve Nemice, od kojih je jedna Mogenari, koja je i pobedila, došle na takmičenje bez trenera, pa je Goran prihvatio da nas prati sve četiri.

- Uradio je dobar posao čim je Nemica pobedila. Ali, nije nam žao, i oni su meni pomagali na takmičenjima. Zato smo počastvovani potezom Veselina Jevrosimovića, jer je i on bio šokiran našim gestom kada smo mu objasnili šta smo želeli da uradimo. On je preuzeo to na sebe i hvala mu mnogo - rekla je Ivana.

Foto: Milena Đorđević

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dany 5

    6. mart 2018 | 15:43

    A sta reci? Bravo,bravo curo, samo guraj dalje

  • Nbgg

    6. mart 2018 | 19:36

    Lepa , pametna , vrhunska sportiskinja a nasa... sa njom samo da se ponosimo u svetu a drzava za to da je nagradi puta sto

  • Ridžis

    6. mart 2018 | 19:00

    Svaka čast Kraljice, neka te zdravlje i sreća prati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA