≫ 

Operisao je bubreg, prekinuo sprintersku karijeru i doneo odluku života: Ko je Strahinja Jovančević, nova nada srpske atletike? (FOTO) (VIDEO)

Posle silnih medalja u ženskom dalju red je došao i na muški

  • 0

Osvajač bronzane medalje na upravo završenom 35. dvoranskom prvenstvu Evrope Strahinja Jovančević nikako nije novo ime u srpskoj atletici ali je posle nekoliko mučnih godina postao novo lice evropske atletike.

BRZINA JE NJEGOVA VRLINA

Momak rođen 28.2.1993.  na najlepši mogući način je ušao u 27. godinu života. Rođen je u Beogradu a oba roditelja su mu iz Berana. Otac Milorad je bivši atletičar, takođe daljaš, dok mu je majka Milica lekar, gastroenterolog.

Kao mali bavio se fudbalom ali je već tad bio mnogo brži od svojih vršnjaka pa  ga je otac prebacio na atletiku. Od prvih atletskih dana trenira ga otac Milorad.  Sa fudbalom prestaje 2006. godine i od tada kreće atletska priča Strahinje Jovančevića.

Strahinja sa majkom MIlicom i ocem Miloradom nakon skočene norme za prvenstvo Evrope u Berlinu 2018.; foto: Atlex

NA 100 METARA TRČI 10.75 SEKUNDI

Do nedavno paralelno je trenirao i sprint i dalj jer je bio podjednako dobar u obe discipline. Već 2011., sa 18 godina debituje za seniorsku reprezentaciju. Zanimljivo je da Jovančević prvo nastupao za seniorsku pa tek onda za juniorsku reprezentaciju.

Član je atletskog kluba Crvena zvezda i već godinama je proglašavan za najboljeg atletičara kluba, čiji je i kapiten već dve godine. Atletski savez Srbije proglasio ga je za najboljeg atletičara zemlje za 2018. godinu.

Prvi put pažnju na sebe skreće 2012. godine kada je kao junior skočio odličnih 7,52m. Da se radi o velikom talentu potvrđuje 2014. kada postaje prvak Srbije i u sprinterskim disciplinama i kad beleži odlične rezultate i tu, 60m - 6.94s; 100m - 10.75s.

finale Kupa Srbije 2014. na 100m foto:Atlex

ZA NJEGA KAŽU DA ĆE BITI NASLEDNIK NENADA STEKIĆA

Kada je trebalo da eksplodira doolazi do problema sa povredama. Zadnje lože su počele da se povređuju. U tim trenucima, kada je gotovo celu 2015. godinu preskočio, mnogo mu je pomogla Jugoslovenska legenda skoka u dalj Nenad Stekić.

Rekord Srbije sa preskočenih 8,45m (34 godine star rekord i dan danas), je neko kao idol i kao čovek od iskustva pomagao mladom Jovančeviću da se izbori sa povredam, jer ih je i sam u karijeri imao, a kada se oporavio i u treninzima.

Strahinja Jovančević i Nenad Stekić na takmičenju u Beogradu; foto:Atlex

BERANE - PREKRETNICA U KARIJERI

Za prekretnicu u karijeri, otac/trener Milorad smatra takmičenje u Beranama, kada je uz mali prestup sa mesta odraza, skočio 8,13m. To mu je mentalno puno značilo, ali skok od 8m još nije imao. Prvi put blizu ove granice bio je mesec dana ranije, kada je postao prvak Balkana skočivši 7,92m.

Taj skok mu je doneo titulu prvaka, ali je bio za 3cm kraći od norme za prvenstvo Evrope tog leta. I ako nije uspeo da ode na letnje, ovaj skok mu je obezbedio zimsko Evropsko prvenstvo i to ono u Beogradu.

Izjava pred dvoransko prvenstvo u Beogradu 2017. godine i snimak skoka od 7,92m:

POVREDA ZADNJE LOŽE PREKINULA SPRINTERSKU KARIJERU

Trenutak kada je rešio da prekine sprintersku karijeru, gde bi i tu bio jedan od najbolji sigurno, dogodio se u pripremi za dvoransko prvenstvo Evrope kada je ponovo povredio zadnju ložu. Zahvaljujući dr Jovanu Đuroviću usepva nekako da se oporavi i da nastupi na njemu. Nažalost nije bio potpuno spreman tako da je sa skromnih 7,47 m je zauzeo poslednje 18. mesto.

Danas cela Evropa zna za Strahinju Jovančevića trećeg daljaša Evrope ali retko ko se danas seća da je pre samo dve godne bio na 18. mestu, poslednji na šampionatu. Za samo dve godine uspeo je da se popeo sa dna na vrh!

Tu nije bio kraj problemima Jovančevića. Tokom te 2017. godine pojavili su se problemi sa bubrežnim kanalima zbog kojih je morao i na hirurški intervenciju krajem godine. Zbog toga je propustio celu zimsku sezonu 2018. Letnja sezona je bila nova šansa da se ode na prvenstvo Evrope, pitanje je bilo da li posle silnih problema može da skoči potrebnih 7,95m.

Ožiljak od operacije bubrega; Foto: Atlex

Skakao je cele sezone oko 7,70m sve do novog mitinga u Beranama. Grad koji se nalazi na savršenoj nadmorskoj visine za takmičenja i pripreme, vremenski uslovi tog dana koji su bili savršeni i mnogobrojna familija Jovančević koja je došla da bodri Strahinju, bili su savršeni preduslov za nešto veliko.

Strahinja Jovančević i Milica Gardašević u Beranama na atletskom mitingu; foto: Atlex

Prvo je Milica Gardašević, juniorska prvakinja Evrope, skočila normu za svoje prvo seniorsko takmičenje, 6,64m. Videvši nju kako ispunjava normu Strahinja je rešio da isto to učini u narednom skoku. Sa 7,98m preskočio je normu za 3cm, ista ona 3cm koja su mu falila pre dve godine. Tako je Srbija u Crnoj Gori dobila dva nova seniorska daljaša.

SKUPLJAO JE ISKUSTVO SA TAKMIČENJA I ČEKAO SVOJ TRENUTAK

Veliki uspesi ne dolaze preko noći, za njih je potrebno vreme, strpljenje ali i iskustvo. Upravo je iskustvo ono ključno što je Strahinju Jovančevića između ostalog dovelo na vrh Evrope. Na dva Evropska šampionata je sakupljao iskustvo, beležio rezultate sa kojima nije bio zadovoljan i koji mu nisu donosili željene plasmane. Onda je došla zima 2019. i Glazgov.

Pred odlazak na dvoransko prvenstvo Evrope u Glazgov izjavio je da će mu ta iskustva puno značiti i da je sad spreman da pokaže celoj Evropi koliko vredi. Trener i otac Milorad je rekao da je on tip daljaša koejm se ''otkači'' skok i da zbog toga mora da bude strpljiv. U prevodu, postoje skakači koji skaču po centimetar lične ili sezonske rekorde, Strahinja je tip koji skoči po 20cm i tako je kroz celu njegovu karijeru.

GORAN OBRADOVIĆ POSTAJE MENTOR OD 2017. GODINE

Od prvenstva Evrope u Beogradu Jovančevićima pomaže i trener Ivane Španović, Goran Obradović. Pored Strahinje, on pomaže i našem drugom fantastičnom daljašu Lazaru Aniću. Anić i Jovančević su veliki konkurenti ali i veliki prijatelji od najranijih atletski dana. Upravo je Goran Obradović ove zime ponavljao da u Strahinji leži najveće iznenađenje šampionata.

Ovo je jedan od treninga na kome se počelo sanjati o medalji (reakcija u pzadini sve govori)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Strahinja Jovancevic (@stir93) on

 

Najveći san Strahinje Jovančevića bio je da bude prvi Srbin u 21. veku koji će da preskoči 8m. To zadovoljstvo mu je oduzeo Anić ali to ga nije obeshrabrilo, to je učinio juče u dvorani.

I ne samo da je skočio prvi put preko 8m nego je postao prvi Srbin u ovom veku koji je postavio rekord Srbije u dalju. On je preskočio, rekord star tačno 20 godina, koji je Danial Jahić postavio u Atini 1999. skočivši 8.02m. Strahinja je bronzanu medalju na prvenstvu Evrope osvojio skokom od 8,03m.

FORA JE U STRPLJENJU I VEROVANJU

Ova medalja je neverovatan uspeh ne samo za atletiku nego i za srpski sport. Kada se zna da je atletika najmasovniji sport na svetu i da najviše zemalja učestvuje na velikim takmičenjima, samo ispunjenje norme je veliki uspeh za atletičara sa ovih prostora. U vremenu kada je Evropsko prvenstvo gotovo jednako Svetskom zbog broja naturalizovanih atletičara iz celog sveta koje neke reprezentacije forsiraju, osvajanje medalje je uspeh vredan svakog divljenja i hvale.

Ovaj uspeh Strahinje Jovančevića i sam put kako je došao do njega sigurno će biti motiv svim mladim sportistima da nikda ne odustaju, da nauče da je u sportu, isto kao i u životu, put pun uspeha i padova. Da kad si i povređen i kad su razni drugi problemi oko tebe i kad ne možeš da pružiš ono što očekuješ da ne treba da odustaješ. ''Fora je u strpljenju i verovanju'', jednom prilikom nam je rekao Strahinja.

KOCKICE SE SLOŽILE 3. MARTA 2019.

Strahinja je godinama gradio svoju kulu od kockica. Kad god je mislio da su se kockice složile, neke bi se srušile i meseci su mu trebali da uopšte počne ponovo da ih slaže, ali nikada nije odustajao, imao je veru u sebe. 3. marta 2019. kockice su se napokon složile. U jednom skoku ispunile su mu se tri žellje. Tri dana nakon 26. rođendana Strahinja je ušao u istoriju srpske atletike ali i u evropske almanahe.

Strahinja Jovančević je posle mnogo godina uspeo da pređe na sledeći nivo, da pobedi sve prepreke koje su ga vraćale i ''oduzimale živote''. Nije bilo ni malo jednostavno ali uz veliku upornost i verovanje neki novi horizonti, neki novi nivoi i neki novi izazovi su sad ispred najboljeg sportiste Srbije za 2018. godinu kojeg je sad i Evropa krunisala!

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA