≫ 

PAKLEN PUT DO TOKIJA: Samo Ivana Španović sigurna za OI 2020, ostali će proći kroz trnje kako bi se našli na Igrama (FOTO)

IAAF izbacio izuzetno visoke norme za Olimpijske igre 2020

  • 0

Svetska atletska federacija izbacila je norme za Olimpijske igre u Tokiju 2020. Norme su enormno jake, jače nego ikad pre. Od srpskih atletičara samo Ivana Španović ima normu dok će ostali proći kroz pravi pakao kako bi se takmičili na ovim igrama.

PROMENE KOJE ĆE DOBRO DOĆI

Letnje olimpijske igre održaće se od 24.jula do 09.avgusta 2020.godine. Na programu će biti ukupno 48 disciplina, od toga su 23 ženske, 24 muške i jedna mešovita.

Takođe je doneta odluka da će takmičari imati dva meseca više za njihovo ispunjenje, naime, umesto 01.jula, mogućnost će imati već od 01.maja 2019 godine, pa sve do 06.jula 2020.godine.

Ivana Španović ima jedina normu u nogama Foto: Guliver/Matthias Hangst/Getty Images

Pored normi svetska atletska federacija uvela je bodovanje nalik na tenis koje je ove godine pokazno a od sledeće godine u punoj primeni.

Od sledeće godine one će biti validne i atletičari će nalik teniserima morati da počnu da putuju Evropom i svetom kako bi prikupljali bodove.

SKUPLJANJE BODOVA ILI SAMO NORMA?

Mitinzi su rangirani i svrstani u grupe (nalik na turnire u tenisu 250, 500, 1000). Ono što je jako dobro je da su prvenstva države rangirana tako da spadaju u grupu mitinga koji donose najviše bodova.

Na državnim prvenstvima bodove će moći da sakupljaju samo atletičari tih zemalja i time je izbegnuta zloupotreba ovih takmičenja slabijih saveza u korist boljih atletičara. IAAF je ovim podržao državna prvenstav koja su u nekim državama počela da doživljavaju krah jer se najbolji atletičari nisu pojavljivali.

Asmir će morati da baci preko 21 metar kuglu ako želi u Tokio Foto: A. Nalbantjan

Ovako ćemo ponovo gledati barem jedno jako domaće takmičenje sa svim najboljim atletičarima države na jednom mestu, motivisani da sakupe što više bodova i tako pokažu svoj maksimum. Ovo dalje navodi na to da bi atletske tribine mogle barem tog dana da budu pune.

SRPSKE NORME ČEKAJU KRALJEVO

Što se Srbije tiče, naše prvenstvo je 25./26. avgust a domaćin će biti naknadno objavljen (špekuliše se da će to biti Kraljevo koje ove godine otvara novi atletski stadion).

Ivana Španović je trenutno 5 na svetskoj listi sa osvojenih 1321 bodom što je za 45 manje od prvoplasirane Malike Miambo.

Foto: printscreen
Foto: printscreen

Za sad još nije tačno definisano ali najverovatnije ove norme predstavljau neki vid A norme a rang lista B normu (nekada su postojale A i B norme). To bi značilo da svi oni koji ispune norme ne moraju više da jure takmičenja i bodove.

Određen je tačan broj takmičara po disciplinama. Uzmimo za primer da ih je 32 u nekoj disciplini koji će se takmičiti. U slučaju da njih 12 ispuni normu gledaće se prvih 20 na rang listi odnosno najboljih 20 izuzevši ovih 12 sa normama ako su oni među njima.

Kako će tačno da izgleda ovo usklađivanje normi i rang lista videćemo krajem ove i početkom naredne godine.

Srpski atletičari ceo dan komentarišu norme i svi su šokirani njihovom jačinom.

NORME ZA TOKIO 2020

Foto: printscreen

VIDEO - Ivana Španović: Ponosna sam na medalju, veliki povratak posle povrede

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA