≫ 

Revolucija u F1: Preticanje će sa ovim promenama biti lakše nego ikad

Novine stupaju na sangu već od naredne sezone

  • 0

Najbrži cirkus možda neće biti mnogo brži naredne sezone, ali će dramatika u duelima bolida značajno porasti sa novinama koje je spremila FIA u saradnji sa Formulom 1 posle istraživanja koje su sproveli najbolji konstruktori u karavanu.

>>> Dan kada je otišao "kišni čovek" posle koga Formula 1 više nikada nije bila ista! (VIDEO)

Promene, koje će biti uvedene već od naredne sezone, rezultat su istraživanja koja su dovela do zaključaka da određene dodatne modifikacije na delovima bolida mogu i te kako uticati na brzinu u situacijama prilikom preticanja.

- Studija koja je urađena pokazala je da će promene imati važan uticaj na trku i na preticanje - rečeno je iz Svetske automobilske federacije (FIA).

Promene o kojima je reč su sledeće:

- Jednostavnije rešenje za prednje krilo, kako bi protok vazduha išao direktno u prednje točkove, a ne iz njih (ovo je i najvažnija promena, jer je uočeno da modifikacija krila ima najveći uticaj na mogućnost bolida da prestigne drugi).

- Pojednostavljena kočiona cev bez vertikalnog završetka krila

- Šire i dublje zadnje krilo

Foto: AP/Tanjug

Pomenuti set modifikacija donet je na osnovu sveobuhvatnog istraživanja FIA i vlasnika F1 pred uvođenje promena u takmičenju koje će stupiti na snagu od 2021. godine, a koje će, prema najavama, biti najveće u tehničkom, sportskom i finansijskom smislu koje su preduzete poslednjih godina - sve to kako bi takmičenje dobilo na dodatnoj atraktivnosti.

Iako do tada ima tri godine, novine će biti uvedene već sledeće sezone, jer su istraživanja koje su sproveli konstruktori svih ekipa doveli do zaključka da će tri pomenute modifikacije bez dileme doprineti na ubrzanju bolida u preticanju.

Vredi još reći da se ideja o modifikaciji bolida zarad neizvesnijih duela na stazi rodila posle prve ovosezonske trke u Australiji kada je bilo samo pet preticanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA