Na dva točka preko kamenja i balvana: Gledaj uživo Xross Challenge u Bajinoj Bašti

Najbolja hard enduro akcija ovog petka u podnožju Tare

  • 0

Xross Challenge, najveća i najteža hard enduro trka u Srbiji, startovaće Prologom koji će premijerno biti održan u Bajinoj Bašti u petak 15. juna. Publika će imati jedinstvenu priliku da gleda oko 200 vozača kako na svojim motorima prelaze teške prepreke poput balvana i kamenja. Trka traje do 17. juna, pa vozače nakon Prologa čeka vožnja po izazovnim terenima Tare.

>>> Tara ponovo izaziva najbolje Hard Enduro vozače: Xross Challenge 2018! (FOTO) (VIDEO)

Zbog velikog interesovanja publike, prvi put u petogodišnjoj istoriji ove trke, Prolog se sa planine spušta u naseljeno mesto. Xross Team je u Bajinoj Bašti (na livadi pored Svetosavske ulice, pored restorana Turist) napravio do sada najizazovniji i najteži poligon sa preprekama, pa će vozači na svojim motorima prelaziti preko ogromnih debla, kamenja, zemljanih skakaonica i sličnih prepreka, stavljajući tako na test svoju agilnost, spretnost i brzinu.

Prolog će početi u petak 15. juna već od 9 sati ujutru i trajaće do podneva, a izazov pred kojim će se vozači naći je nešto što nemate priliku da često vidite uživo, pa je ovo jedinstvena prilika da se upoznate sa ovim sve popularnijim moto sportom.

Foto: Predrag Vuckovic

Iz godine u godinu, interesovanje vozača je sve veće pa se ovog puta za učešće na Xross Challenge trci prijavilo 200 vozača koji dolaze iz 14 zemalja uključujući Srbiju.

Među onima koje će publika imati priliku da vidi u akciji su i Vejd Jang iz Južne Afrike jedan od Top 10 hard enduro vozača u svetu koji je pobeđivao na velikim svetskim trkama, zatim dvostruki Xross Challenge šampion Filip Bertl iz Austrije, miljenik domaće publike Slovenac Miha Špindler koji je takođe jedan od najboljih vozača u svetu, bugarski enduro šampion Teodor Kabakčijev, rumunski enduro as Alek Dumitresku i mnogi drugi, a zanimljivo je da su izazov prihvatile i četiri dame.

Foto: Mihai Stetcu

Plasman takmičara na Prologu utvrdiće redosled kojim će startovati trku. Nakon Prologa kao i za vikend vozači će morati da pređu off-road stazu dugu više od 200km (prvi dan 60km, drugi 90km i treći 60km) koja vodi kroz Taru.

Na toj trasi ih čekaju prirodne prepreke kao što su strme nizbrdice ili ekstremne uzbrdice uz koje će neretko morati da guraju svoje motore, kamenjari, šanci, potoci, blato i šume koji će bez sumnje testirati fizičku i mentalnu spremnost vozača, ali i izdržljivost njihovih motora. Takmičari su podeljeni u tri kategorije klasifikovane po težini - Pro, Expert i Hobby.

Foto: Predrag Vuckovic
Foto: Ivan Miladinovic

Budući da se najveći deo Xross Challenge trke dešava u planini, Prolog će biti jedini deo koji će publika moći da posmatra od početka do kraja - na jednom mestu. Za one sklone avanturi, organizatori su odredili lokacije sa kojih će moći da prate najatraktivnije delove trke u planini, a te lokacije kao i instrukcije kako doći do njih svi zainteresovani će moći da dobiju upravo na Prologu. Xross Challenge trka je besplatna za posetioce.

VIDEO: Pogledajte kako je izgledala prošla trka na Tari.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA