≫ 

Xross Challenge prvi dan: Hard Enduro vs kiša i blato 1:0

Kiša nije ubila entuzijazam takmičara na početku moto izazova u Bajinoj Bašti

  • 2

Sada već tradicionalno, kiša je poželela dobrodošlicu vozačima na peto izdanje "Xross Challenge" trke koje je počelo u petak 15. juna i trajaće do nedelje 17. juna. Prvi dan trke obeležila je upornost vozača koji su uprkos kiši, blatu i klizavom terenu dali svoj maksimum u savladavanju prepreka na Prologu u Bajinoj Bašti i na Tari. Najbrži vozač prvog dana trke bio je Vejd Jang iz Južne Afrike, inače jedan od najboljih Hard Enduro vozača u svetu.

Iako se za trku prijavilo oko 200 vozača, "Xross Challenge" je startovalo nešto više od 120 takmičara koji su došli iz više od 10 zemalja. Trka je otvorena Prologom koji je po prvi put održan u Bajinoj Bašti gde je vozače sačekao do sada najizazovniji poligon sa skakaonicama, balvanima i ogromnim kamenjem preko koga su morali da voze.

Kao da to nije dovoljno teško, kiša je izazov učinila još većim što je pojedinim vozačima predstavljalo samo dodatnu motivaciju, dok su drugima vremenske prilike ozbiljno pomrsile konce. Tako su oni iskusniji i bolji vozači bukvalno leteli preko prepreka, dok su oni sa malo manje iskustva nailazili na ozbiljan problem i zaglavljivali se između balvana i kamenja, proklizavali i padali sa motora dok je blato prštalo na sve strane.

Foto: Alex Dmitrović
Foto: Predrag Vučković

Kiša nije omela ni gledaoce koji su uživali u svakom momentu akcije koju nemaju priliku često da vide uživo. Prolog je kao od šale odvozao Vejd Jang iz Južne Afrike koji je jedan od najboljih Hard Enduro vozača u svetu. Odmah za njim išao je Teodor Kabakčijev iz Bugarske, a na trećem mestu bio je Slovenac Miha Špindler koji je prošle godine trku završio na trećem mestu.

Nakon Prologa pred vozačima je bio i prvi trkački dan, a iako je prvobitno predviđeno da se vozi 60km, zbog loših vremenskih uslova staza je malo skraćena. Vozači PRO i EXPERT klase vozili su i 45 km kroz šumu i planinu i imali su lakšu stazu sa nekoliko brzih uzbrdica. Dok su vozači HOBBY klase pred sobom imali trasu dugu 40km, takođe sa nekoliko lakših uzbrdica. Međutim, kiša i blato zakomplikovali su stvari pa izazov i nije bio tako lak kao što se očekivalo. Vejd Jang bio je ubedljivo najbrži i trku je zavšrio prvi, iza njega je bio Poljak Macej Loboz, a treći Aleks Dumitresku iz Rumunije.

Nema sumnje da će i nastavak trke biti jednako uzbudljiv i svi s nestrpljenjem čekamo da vidimo ko će biti novi Xross Challenge šampion.

Foto: Attila Szabo
Foto: Mihai Stetcu
Foto: Alex Dmitrović
Foto: Predrag Vučković
Foto: Predrag Vučković

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA