≫ 

UFC 225 Borba godine u srednjoj kategoriji Vitaker protiv Romera!

Druga šansa za Božijeg vojnika

  • 2

Nakon preliminarnih, UFC 225 nam u glavnom delu događaja nudi četiri odlične i jednu ne baš tako dobru borbu.

U najneatraktivnijem meču večeri snage će odmeriti popularni kečer Fil Bruks poznat kao CM Punk (0 pobeda i 1 poraz) i Majk Džekson, novajlija sa istim učinkom u MMA.

Usled nedostatka zvezda kao sto su Konor MekGregor i Ronda Rauzi UFC se okrenuo novim potencijalnim hedlajnerima od kojih se ni jedan do sada nije pokazao kao dobra investicija (Pejdž Van Zant, Sejdž Nortkat, Jair Rodrigez...). Tako smo sada u prilici da, po drugi put, u oktagonu vidimo CM Punka. U prosloj borbi bio je uparen sa Mikijem Galom, koji je uspeo za manje od minut da ga natera na predaju.

CM Punk Foto: Guliver/ Rey Del Rio/Getty Images

Ovaj put se sučeljava sa protivnikom koji je poražen od istog borca, i ovaj meč će odlučiti ko će od njih dvojice uspeti da se zadrži u oktagonu. Šanse su 50-50 i to je možda i jedina interesantna stvar u vezi ovog meča, koji se u normalnim okolnostima ne bi našao ni na dnu preliminarnih borbi.

Sledeća borba garantuje daleko bolju predstavu. Australijski udarač i buduća zvezda, naslednik čuvenog Marka Hanta, Tai Tuivasa (7-0-0), odmeriće snage sa Andrejem Arlovskim (27-15-0, 1NC), beloruskim kik bokserom, poznatim po borbama u Pride-u, Strikeforce-u i UFC-u. U bogatoj karijeri Arlovski je imao borbe sa: Fedorom Ermilijanenkom, Fabrisio Verdumom, "Big fut" Silvom, Frenkom Mirom, Alisterom Overimom, Stipom Miočićem...

Arlovski protiv Miočića Foto: AP/Tanjug

Arlovski je jak i vešt borac koji je smenjivao pobede i poraze, sa nemalo legendarnih mečeva u kojima je dokazao svoju klasu. Meč sa Trevisom Braunom je bio kandidat za borbu godine 2015. Nažalost, Andrejevo vreme u vrhu teške kategorije polako prolazi, s obzirom da ima 39 godina i da je izgubio poslednjih 5 od 7 borbi. Za razliku od Arlovskog, Tuivasa je na samom početku svoje UFC karijere i sa sedam pobeda od kojih su svih sedam ostvarenih nokautom u prvoj rundi, možemo reći da će prvi put biti stvarno testiran.

Arlovski je odavno poznat kao borac koji ima problem sa "staklenom bradom", i ovaj meč će biti jos jedan ozbiljan izazov za veterana, pogotovo u prvoj rundi. Prošli put je iskusni Belorus uspeo da ostane ne nogama i pobedi Juniora Albinija, međutim Tuivasa deluje kao opasniji borac i biće zanimljivo videti da li je Arlovski i dalje u top 10.

Holi Holm Printskrin: Video/MMA junkey

Treća borba održaće se između nove australijske zvezde MMA-a Megan Anderson (8-2-0) i žene koja je preotela šampionski pojas bantam kategorije UFC-a od Ronde Rauzi (najpopularnijeg ženskog MMA borca svih vremena), Holi Holm (11-4-0). Holi nikada nije doživela slavu Ronde, ali je poznata kao vešt kik bokser (sa 11 pobeda od 15 mečeva), bokser (33 pobede od 38 mečeva) i MMA borac (11 pobeda od 15 mečeva), iz jednog od najpoznatijih MMA kampova "Džekson Vinkldžon Akademije" u Albukerkiju, poznatog po zvezdama kao sto su: Džon Džons, Andrej Arlovski, Kab Svonson, Donald "Kauboj" Cerone, Džordž Sent Pjer, Rašad Evans i mnogi drugi.

Neočekivan trijumf nad Rondom od skromne Holi je napravio mega zvezdu, međutim, već u prvoj odbrani titule izgubila je meč protiv veteranke Miše Tejt. Usledila su još tri ključna poraza od Džermejn De Randami za titulu pero kategorje, zatim Amande "Lavice" Nunes za povratak u bantam kategoriju i Kristiane "Cyborg" Santos ponovo za titulu pero kategorije.

Sve tri borbe izgubila je od vrhunskih boraca i njena pozicija u top 10 nije previše ugrožena, međutim, poraz od Megan mogao bi trajno da je ukloni iz konkurencije za titulu u pero kategoriji UFC-a. Megan je, sa druge strane, nepoznanica za većinu mma fanova, ali se brzo domogla Invicta pojasa i ,kao sampion, dolazi u UFC da dokaže klasu. Holi će biti savršen test, pošto je iskusna ali ne i poznata kao opasan nokauter (samo dva nokauta u MMA karijeri od kojih je jedan protiv Ronde Rauzi), tako da će Megan imati vremena da se privikne na atmosferu i pritisak prve borbe u UFC-u.

Zatim sledi prvi od dva šampionska meča između Rafaela dos Anjosa (28-9-0) i Kolbija Kovingtona (13-1-0) u velter kategoriji. Trenutni šampion UFC-a Tajron Vudli leči povredu ramena koju je zaradio pripremajući se za borbu sa Stivenom Tompsonom prošle godine, a popularni RDA i Kolbi će se nadmetati za "interim" pojas, koji je zapravo garancija šampionskog meča za pobednika. Rafael dos Anjos je jedan od najboljih MMA boraca današnjice.

Mešavina muai thai, jiu-jitse i rvanja čine ovog takmičara elitnim izazovom za svakog borca od lake do velter kategorije. Poznat po izuzetno nezgodnim nožnim tehnikama kombinovanim sa eksplozivnim rvanjem su noćna mora za protivnike, od kojih se posebno ističu udarac levom nogom u telo i noge, zatim jak levi direkt, aperkat i kroše, dobro izvedene kombinacije udaraca, odličan rad nogu i "sečenje" oktagona, tj. oduzimanje prostora protivniku, pritisak od prvog gonga i crni pojas u jiu-jitsu koji je osvojio sa svega 20 godina su smrtonosna kombinacija za Kovingtona, koji takođe ima šta da pokaže u ovom meču, iako je Rafa definitivni favorit.

Rafael Dos Anjos Foto: Profimedia

Kovington je još svež i relativno nepoznat borac koji se nametnuo primedbama na ostale borce, pogotovo brazilske zvezde, i u kratkom vremenu našao na nišanu većine boraca, ali i fanova MMA. Još od vremena Muhameda Alija i Džoa Frejzera borci koji su znali da isprovociraju publiku i protivnike dobijali su šansu za osvajanje šampionata pre svojih skromnijih kolega. Konor MekGregor je postao najveća MMA senzacija zahvaljujući "oštrom" jeziku, ali i nespornim kvalitetima u oktagonu, i Kolbi sledi njegov primer. Pored sposobnosti da isprovocira protivnike, Kovington je odličan rvač i sve bolji stend-ap borac, koji je u svojoj poslednjoj borbi pobedio čuvenog jiu-jitsu majstora i jako teškog protivnika za svakog borca u velter kategoriji, Demijena Maju.

Joel Romero Foto: Guliver/Rey Del Rio/Getty Images

Poslednja borba večeri će biti prava poslastica za sve ljubitelje vestine i atleticizma. Po drugi put ćemo gledati dva najbolja borca srednje kategorije, Joela "Soldier of God" Romera i Roberta "The Reaper" Vitakera. Joel Romero je najveći atleta u mešovitim borilačkim veštinama. Ovaj četrdesetjednogodišnji Kubanac predstavljao je nerešivu zagonetku za sve svoje protivnike do prvog susreta sa Robertom Vitakerom. Bivši olimpijac kasno je započeo svoju karijeru u MMA (prvu borbu je imao sa 32 godine), međutim to ga nije sprečilo da ekspresno razvije svoj stil borbe, koji se sastoji od eksplozivnih napada i perioda za odmor, koji su savrseno zamaskirani njegovim neobičnim kretanjem i velikim brojem "varki". Osim što poseduje razorne udarce, njegov tajmig i rvanje čine kombinaciju koja samo Vitakera nije uspela da savlada.

Glavni problem ovog džina je kardio, koji ga je izdao u više navrata, i tu je Robert prošli put našao svoju šansu koju je iskoristio. Romero će sigurno pokušati da iznenadi australijanca, i to najverovatnije promenom taktike. U prvom susretu Romero je pokušao da pobedi Vitakera rvačkim veštinama i to ga je koštalo, pošto je u trećoj rundi praktično ostao bez vazduha. Osetivši da je protivnik umoran, Vitaker je počeo da nameće svoj stil, skraćivao je i pravio distancu bez mnogo napora i, ukrotivši opasnog Kubanca, osvojio titulu prvaka srednje kategorije. Romero je i bez energije uspeo da izbegne nokaut i pokazao koliko je vešt u odbrani, tako da Vitakera i ovaj put sigurno očekuje jako izdržljiv i otporan protivnik.

Robert Vitaker Foto: Guliver/Christian Petersen/Getty Images

Australijanac je pravi predstavnik novog talasa MMA boraca. Poseduje veštine iz mnogih disciplina, savršeno uklopljene i prilagođene za oktagon. Majstor karatea, boksa, rvanja i brazilske jiu-jitse započeo je svoju karijeru u velter kategoriji gde je imao nekoliko zapaženih nastupa, međutim, njegov problem je bila kilaža, a to se najbolje videlo u borbi protiv karateke Stivena Tompsona, koji je uspeo da ga nokautira, iako nije poznat kao nokaut mašina. Usled dehidracije Vitaker je bio podložan takozvanom "fleš nokautu" (iznenadnom udarcu koji ga je oborio na sekund, ali je Tompson vešto skratio distancu i završio borbu udarcima na zemlji).

Nakon toga kreće Vitakerov uspon do vrha srednje kategorije. Nedostatak mase za kategoriju ga je učinio bržim od većine protivnika, a to je bilo upravo ono što mu je i trebalo. Nanizao je šest impresivnih pobeda nad Klintom Hesterom, Bredom Tavaresom, Jurajom Holom, Rafaelom Natalom, Derekom Bransonom i Žakareom Souzom, koje su ga odvele do šampionske borbe protiv Joela. U prvoj borbi takmičari su bili skoro jednaki i meč je bio "partija šaha".

Da li će Romero ovaj put pokušati da završi Vitakera u ranom delu meča, ili će ponovo strategija biti na prvom mestu? Saznaćemo u nedelju.

VIDEO: MMA šampiona smo "nokautirali" pitanjima: Mekgregor ne bi imao šanse!

 

(D. Zdunić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA