≫ 

Tesla, neandertalci i domobrani uticali na nastanak krobrana: Hrvati "odlepili" za "drevnom" veštinom iz 2011. godine! (FOTO) (VIDEO)

Krobran je hrvatska borilačka veština koja, osim borbenog dela, neguje proučavanje i oživljavanje hrvatske ratničke kulture i baštine

  • 24

Hrvatska ima svoju borilačku veštinu krobran, koja obuhvata iskustva neandertalaca, starohrvatskih krstaša i domobrana, ali i duhovnost i snagu "prisvojenog" Nikole Tesle.

Činjenica je da mnogi za ovu veštinu nikada nisu ni čuli. Ipak, kako prenosi dnevno.hr krobran vežbaju zaposleni u vojsci i policiji, a poslednjih godina se uči i vežba u Pakracu.

>>> Posle ovoga je pao kao sveća! Najbrutalniji nokaut godine, krv je pljuštala na sve strane (VIDEO) (FOTO)

Kako navodi Gordan Krajačić, izumitelj borilačko-duhovnog učenja, krobran je nikatna hrvatska borilačka veština koja, osim borbenog dela, neguje proučavanje i oživljavanje hrvatske ratničke kulture i baštine.

- Istražujući hrvatsku ratničku, duhovnu, kulturnu, znanstvenu i mističnu istoriju, koristimo  znanja da bi gradili krobran veštine. Uz vežbanje moderne samoobrane, krobran u sebi sadrži hrvatsku mudrost, učenja hrvatskih ratnika i duhovnika, veštine za razvoj uma, duha i tela, učenja o ljudskoj psihi, proučavanje glagoljice i još mnogo toga - ističe Krajačić koji je po struci profesor fizičke kulture sa višegodišnjim iskustvom rada u vojsci i policiji, kako u Hrvatskoj, tako i u Avganistanu i Iraku.

ŠUMA INSPIRISALA NASTANAK KROBRANA

Zanimljivo, tvorac "nacionalne veštine" svoje prosvetljenje je doživeo u šumi.

- Iako se krobranom zapravo bavim celog života, a da to nisam znao, ideja mi je sinula 2011. kada sam se, zasićen afganistanskom pustinjom, šetao hrvatskom šumom. Tada sam osetio povezanost sa hrvatskim ratnicima iz davnine, doživeo prosvetljenje i tako je nastao krobran koji svoje korene vuče iz davnina.

U tekstu se navodi da su neandertalsko rvanje, keltsko mačevanje, hrvatski krstaši, koji su oslobađali Svetu zemlju, potom ubojiti srpovi, motike i krampovi boraca Matije Gupca, neustrašivost Nikole Šubića Zrinskog koji je kod Sigeta ubijao Turke, a najviše hrabrost branitelja u Domovinskom ratu, komponente koje su utkane u tradiciju krobrana koji je, smatra Krajačić, star oko 800 000 godina.

- Proučavao sam kako su se borili hrvatski borci od neandertalaca nadalje kroz sva razdoblja, s oružjem i bez, naravno, s velikim naglaskom na modernoj borbi. Velika inspiracija krobrana hrvatski su branitelji iz Domovinskog rata čiji sam bio učesnik. Kako je krobran i duhovno učenje, na njega su uticali i hrvatski duhovnici poput Nikole Tesle koji su, snagom uma, učinili Hrvatsku boljom - ističe Gordan.

KROBRAN - SAMO ZA "SUPERHEROJE"

Ovaj borilački sport namenjen je svima od 7 do 107, podučava potencijalno opasne tehnike poput borbe nožem i srpom, a pogodan je i za žene.

- Daleko od toga da Crobran uči ljude da se bore kao junaci Marvelovih stripova, no, na neki način onaj ko ga vežba, postaje Supermen ili "Wonder woman" jer čini ljude neustrašivima, bržima i jačima od ostalih. Ženama je posebno koristan jer ih uči samoobrani u realnim situacijama. Nekada sam imao više ženskih polaznica jer sam imao i krobran fitnes, ali sam ga ukinuo.

- Dugo sam bio strog po pitanju primanja potencijalnih boraca pa nisam dopuštao agresivnim ljudima i kriminalcima da treniraju. Međutim, sada smatram da svako zaslužuje drugu šansu pa tako i oni. Ko zloupotrijebi krobran, čeka ga kazna i izbacivanje, međutim, za time do sada nije bilo potrebe - kaže vrhovni učitelj ove tehnike borbe.

U Pakracu ovaj sport trenira četrdesetak boraca, a prvi klub za vežbanje otvoren je i u Zagrebu.

VIDEO: Veljko Ražnatović nokautirao protivnika, intervenisala Hitna pomoć

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Пера

    9. septembar 2018 | 22:11

    Ако сам добро разумео вештина потиче од неандерталаца са којима су кроасани повезани...а ја се стално питао на кога личе, сад ми је јасно...

  • Auuu

    9. septembar 2018 | 23:31

    Hahahahahahahah ovo je ludilo... krobran, neandertalci Hahahahahahahah ludilo

  • Нортон

    9. septembar 2018 | 21:57

    Још један пролупали бранитељ са њима својственом интелигенцијом неандерталца.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA