≫ 

PARTIZANE, SREĆAN TI 72. ROĐENDAN: Na današnji dan počela je crno-bela priča!

Tokom 72 godine postojanja klub iz Humske je osvojio 27 titula šampiona države, 14 puta bio pobednik Kupa, a 1966. godine Partizan je bio vicešampion Evrope

  • 57
FK Partizan - FK Mladost, Bakljada Foto: Marko Todorović

Fudbalski klub Partizan osnovan je na današnji dan, pre tačno 72 godine. Crno-beli spadaju u red najvećih sportskih društava na svetu, a po rezultatima, ostvarenjima i broju svojih vrhunskih sportista tokom svih ovih godina, verovatno je i jedno od najuspešnijih u sportskom svetu.

>>> Noć uoči rođendana Partizana, konačno objavljena pesma koju su Grobari toliko čekali (VIDEO)

Fudbalska sekcija JSD Partizan osvojila je tokom 72 godine postojanja 27 titula šampiona države, 14 puta pehar pobednika Kupa, Srednjeevropski kup osvojen je 1978. godine, a 1966. Partizan je bio vicešampion Evrope.

Partizan je poznat i po tome što je odigrao prvi meč u istoriji Kupa evropskih šampiona, protiv Sportinga 1955. godine, kada je ovo danas najprestižnije takmičenje tek osnovano.  Iz Humske je došlo i najviše reprezentativaca, i fudbalera koji su više od 50 puta igrali u nacionalnom dresu.

Partizan ima i omladinsku fudbalsku školu koju je UEFA, uz Ajaksovu, proglasila za najbolju na kontinentu.

Na zvaničnom sajtu Partizana ističu da su pripreme za osnivanje kluba trajale mesecima pre toga. Svetozar Vukmanović – Tempo, svojim nesravnjivim entuzijazmom, zalagao se da se pri Centralnom domu Jugoslovenske armije oformi fudbalski klub, a kasnije da se to širi i na ostale sportove, u kojima bi bili sportisti koji su u vojničkoj uniformi. Tako su istog dana, 4. oktobra, kada i fudbalska sekcija, rođene one i za atletiku, šah, košarku i odbojku.

Stjepan Bobek; Foto: reprezentacija.rs

Fudbaleri Partizana, dva dana po osnivanju, 6. oktobra, prvi put su istrčali na teren. Pobedili su reprezentaciju Zemuna sa 4:2 u sastavu:

Čulik, Čolić, Beleslin, Čajkovski, Đurđević, Švaljek, Šereš (B. Mihajlović), Atanacković, Rupnik, Božović i Matekalo, koji je bio i prvi strelac (dao je dva gola, a Šereš i Rupnik po jedan). Trener je bio Franjo Glazer, a za fudbalsku sekciju kao tehniko je bio zadužen Virgil Popesku.

Prve dane i mesece, prve korake i poduhvate Fudbalskog kluba Partizan, danas je gotovo nemoguće utvrditi, sem naslutiti po sećanjima nekoliko aktera tih događaja, koji su još među živima. Pisanih dokumenata o počecima gotovo i da nema. Zapisnika, ili makar beležaka, takođe. Ipak, može se vratiti film na te dane, iako je sve to dosta nepotpuno, a postoje izvesne nesaglasnosti u detaljima, što je i razumljivo, reč je o vremenu od pre sedam decenija.

Već na prvim utakmicama pokazalo se da snazi Partizana tada niko nije bio ravan. Na sedam sledećih utakmica dali su 45 golova, a nisu primili ni jedan. Fudbaleri su živeli u Centralnom domu armije, nosili uniforme i svako je imao redovna zaduženja. Bobek je, recimo, bio bibliotekar. Uz sve ostalo, oni su učestvovali i na omladinskim radnim akcijama na raščišćavanju ruševina i uređenju ulica. Uoči svojih utakmica išli su i po gradu lepili plakate kao najavu.

Prvih pet godina postojanja Partizan je bio oslonjen na Jugoslovensku armiju i bio sekcija pri njenom Centralnom domu (CDJA). Od 1950. godine je samostalni klub u okviru Jugoslovenskog sportskog društva. Od tada Fudbalski klub ima potpunu samostalnost u sportsko-takmičarskom, organizacionom i materijalnom domenu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crna Gora voli Partizan

    4. oktobar 2017 | 12:23

    Srecan rodjendan najboljem srskom brendu !!!

  • Del

    4. oktobar 2017 | 10:52

    Zato sto je klub osnovan u Jugoslaviji isto kao i vi i zato sto nismo ugaseni za razliku od vas, zato sto nemamo sponzore od kojih dobijamo 10 miliona godisnje, vec sami sebe izdrzavamo, zato sto ne dugujemo 60 miliona pa smanjimo na 10 za godinu dana, a za bolesnu decu se skuplja preko sms poruka, zato sto mi nas grb ne prodajemo da bi se zvali FMP i da nas vodi najgori covek u Srbiji trenutno... Zato sto je Partizan klub sa tradicijom, kojeg cene i postuju u svetu... i nece se baviti smesni malverzacijama da bi brisao dug prema drzavi i drugima... eto zato je grb takav kakav je...

  • 19G70

    4. oktobar 2017 | 09:13

    Сви смо ми пролазни, само је Партизан вечан !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA