Umro im je saigrač i brat, ali ih je to ojačalo uz mađioničara na klupi: Sve o fudbalskom čudu i ratnicima iz Paname (FOTO) (VIDEO)

Slavlje na ulicama glavnog grada moglo je da počne sa poslednjim sudijskim zviždukom

  • 1

"Ovo nije san, ovo je obaveza". Ovim rečima su u fudbalskom savezu Paname najavili poslednji duel kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Kostarike. Igrači su tu obavezu ispunili i prvi put u istoriji će se naći na Mundijalu.

U odlučujućem duelu savladali su Kostariku sa 2:1, i golom u 88. minutu obezbedili prvo Svetsko prvenstvo u istoriji zemlje.

Nijedna reprezentacija u KONKAKAF zoni nije toliko napredovala poslednjih godina kao Panama.

>>>Komentator odlepio zbog gola Paname, a gledaoci pukli od smeha zbog bezobrazluka skupljača lopti! (VIDEO)

Posvećenost, igračka zrelost glavnih fudbalera, istrajnost selektora, sve je to dovelo do najvećeg uspeha panamskog fudbala.

Centralnoamerička zemlja je do sada u najveće uspehe ubrajala dva finala KONKAKAF "Zlatnog kupa" 2005. i 2013. godine. Ipak, plasman na Svetsko prvenstvo će svakako ostati upisan zlatnim slovima u istoriji cele nacije.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

A kako je predsednik Huan Karlos Varela 11. oktobar proglasio nacionalnim praznikom, jasno je koliki značaj ima ovaj uspeh fudbalske reprezentacije.

Fudbaleri okupljeni pod zastavom Paname, predvođeni kolumbijskim stručnjakom Ernanom Gomezom pokazali su koliko su kompaktni i spremni na pravu fudbalski borbu.

- Suštinu tima, srce tima, osnovu, čine igrači koji su dugo tu, koji su igrali zajedno u velikim i važnim utakmica - rekao je Majkl Bredli, kapiten SAD-a pred njihov međusobni duel i pogodio pravo u centar.

Upravo je to snaga reprezentacija u kojoj šest igrača ima više od 65 nastupa, a petorica više od 100 utakmica u dresu sa državnim grbom.

Šta tek reći za stratega na klupi Paname. Kolumbijac koji je svoju zemlju odveo na Svetsko prvenstvo 1998. godine u Francuskoj, da bi četiri godine kasnije isto učinio predvodeći Ekvador.

Foto: AP/Tanjug

Ernan Gomez je 2014. godine preuzeo reprezentaciju Paname i ispostaviće se, bio šraf koji je falio.

Pod Gomezovom komandom, Panama je postala još disciplinovaniji tim, tim koji je potpuno posvećen, koji se ne predaje i koristi svoje prilike. Uz dobru organizaciju u odbrani, nedozvoljavaju protivnicima da se raspucaju i svoje prilike traže u kontranapadima.

Foto: Tanjug/AP

Velikom broju iskusnih igrača, pridružili su se mladi fudbaleri spremni da se bore i dokazuju

Tragedija koja ih je zadesila u aprilu ove godine kada je proslavljeni reprezentativac Amilkar Enrikez ubijen u pucnjavi, dodatno ih je zbližila i ojačala. Emotivnim porukama su se oprostili od igrača koji je zabeležio 75 nastupa za Panamu.

>>> NEOPISIVA TRAGEDIJA: Vodio je reprezentaciju ka prvom Mundijalu, pevao sa sinom u kolima, a onda je brutalno ubijen (VIDEO)

Printskrin: Instagram.com/amilcarh21

Zanimljivo je i da je reprezentacija Srbije 2014. godine odigrala prijateljsku utakmicu sa Panamom završenu rezulatom 1:1.

I jedne i druge ćemo sledeće godine gledati u Rusiji. Ukoliko se Srbiji poklope još neki rezultati, pa zauzme mesto u 3. šeširu, onda nam možda i upravo Panama bude jedan od rivala u grupi.

Međutim, ako i dođe do toga, poslednje što izabranicima Slavoljuba Muslina treba jeste da ih potcene, da ne bi prošli kao reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država, koja će Mundijal u Rusiji pratiti putem TV ekrana.

Pogledajte i odlučujuću utakmicu koja je Panami donela plasman na Mundijal:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA