Japanci osnovali klub u Crnoj Gori

U dresu FK Adrija zajedno će nastupati japanski i crnogorski fudbaleri

  • 2

Nikšićanin Peđa Stevović, koji je više od 10 godine proveo živeći i radeći u Japanu, 2013. godine je organizovao dolazak japanskih fudbalera u Crnu Goru. Jako veliki broj igrača ne uspe da se izbori za ugovor u najjačoj japanskoj ligi, pa ih put često nanese u Evropu.

Stevovićev predlog da igrači stižu i u Crnu Goru, Japanci su dugo razmatrali i na kraju prihvatili da njihovi igrači nastave da se razvijaju na crnogorskim terenima. Te 2013. u Crnu Goru je stiglo 13 japanskih fudbalera.

Četiri godine kasnije, Japanci su osnovali Adriju, fudbalski klub u Crnoj Gori.

- Klub će početi takmičenje od Srednje regije, odnosno Treće lige Crne Gore. Trenutno nastupamo pod imenom Kom Eurzoks II i zbog toga ne možemo da konkurišemo za plasman u savezni rang, ali već od naredne sezone ćemo se boriti za plasman u Drugu ligu - kaže trener i predsednik kluba Peđa Stevović.

Osim Stevovića koji je na čelu kluba, ostali članovi su Japanci, a među njima je i Osako Takafumi koji živi u Crnoj Gori.

Za klub će nastupati i japanski i crnogorski igrači.

- Individualnost je nešto što karakteriše crnogorske igrače, disiciplinu i odgovornost imaju japanski fudbaleri. Njihovo zajedništvo može da doprinese velikom poboljšanju, i na individualnom i na kolektivnom planu - ističe Osako Takafumi.

Ime i boje kluba nisu slučajno izabrani, a Stevović je objasnio i otkud taj naziv.

- Zašto Adrija? Zato što je jadranska oblast prepoznatljiva po sportu, ne samo fudbalu, a želeli smo da to ime bude zvučno i Japancima - istakao je Stevović, dok je jasno gde je dizajner grba Sudo Hirojuki našao inspiraciju:

- Crvena boja simbolizuje borbu i krv, plava je boja jadranskog mora - rekao je Hirojuki.

Jedan od igrača koji je stekao afirmaciju u dresu Rudara je Koheia Kato koji se kasnije našao i u reprezentaciji svoje zemlje, a bilo je još dosta igrača koji prošli kroz crnogorske klubove.

- Kato je igrao za Rudar, pa preko Poljske i Bugarske došao do reprezentacije Japana. Išihara Taku je preko Mladosti stigao do nemačke Bundeslige. Noboru Šimura je igrao u Beranama, Mornaru i Sutjesci, sada je u Spartaku među pet najbolje ocenjenih igrača srpske lige. Noma je igrao za Rudar, sada je zapažen u Radničkom iz Niša. Pa Fukui Masato, iz Sutjeske, sada igra u Albaniji... Svima njima je Crnogorska liga mnogo pomogla, bila odskočna daska, ali su i oni svojim kvalitetom i profesionalizmom pomogli klubovima i CFL - navodi Stevović.

Čelnici Adriju imaju i jasan plan o budućnosti kluba, korak po korak, od druge lige do evropskog takmičenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Шах мат

    31. oktobar 2017 | 22:37

    Значи, Јапанци капитулирали у рату с Црном Гором

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA