Da li ste znali da je u baražu za SP viđen najtužniji i najlakši gol u istoriji fudbala?

U glavnim ulogama su Čile i SSSR...

  • 10

Baraž za odlazak na Svetsko prvenstvo u Rusiju uveliko traje i već su odigrane prve utakmice, a upravo to je povod da se prisetimo jedne od najtužnijih scena viđenih u fudbalu.

A viđena je upravo u baražu, onom odigranom 1973. godine kada su se tražili putnici za SP u Zapadnoj Nemačkoj. U glavnim ulogama su bili Čile i SSSR.

Da bi lakše objasnili šta se dogodilo u revanš meču u Čileu, potrebo je da odemo i u političke vode.

Tih 70-ih godina Hladni rat koji su vodili SAD i SSSR su bili u potpunom zamahu. Te dve sile su se takmičile za postizanje političkog i ekonomskog uticaja u svetu. To je značilo da su jedni i drugi često znali da se mešaju u konflikte dveju zemalja podržavajući suprostavljene strane.

Upravo to se dogodilo u Čileu gde je desničarski general Augusto Pinoče državnim udarom preuzeo vlast od levičara Salvadora Aljendea. SAD su u to vreme podržavale Pinočea, dok su Rusi bili uz Aljendea.

 

 

Negde između smene vlasti, SSSR i Čile su odigrali prvi meč baraža u Moskvi koji je završen rezultatom 0:0. Naravno, čileanska štampa je igrače nazvala herojima.

U vreme kada je trebalo da se odigra revanš, Rusi nisu želeli da putuju u Čile s obzirom na to da je Pinoče preuzeo vlast.

FIFA nije želela da otkaže utakmicu, iako su unapred znali da gosti neće doći.

Čileanci su, naravno, prisustvovali meču i 11 momaka u crvenim dresovima su istrčali na travu. Krenuli su sa centra i ''nevidljivom'' protivniku su dali gol posle nekoliko sekundi igranja.

Sudija je odsvirao kraj, a Čile je tim golom došao do trijumfa i plasirao se na Mundijal. Upravo taj gol je proglašen za najlakši najtužniji gol u FIFA istoriji.

Neki od tih fudbalera koji su nosili dres selekcije Čilea kasnije su priznali da im je bilo žao zbog načina na koji su dali taj gol, ali su samo želeli da igraju na Mundijalu.

Pogledajte gol:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Раднаскела

    12. novembar 2017 | 12:11

    Офсајд!!!

  • Navijac

    12. novembar 2017 | 11:47

    Naši bi i ovo izgubili

  • Mire

    12. novembar 2017 | 13:06

    Sudija nije bio na visini zadatka klasican ofsajd , verovatno su sudiju pistavili ovi nasi iz FSSe , a sigurno je ciganjola ulozila protest .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA