Ovo se nikad pre nije desilo: Četiri arapske zemlje na Mundijalu, dve su na ivici rata i mogu se naći u istoj grupi! (VIDEO)

Prvi put će se na Svetskom prvenstvu naći četiri arapske zemlje

  • 9

Fudbalske reprezentacije Maroka i Tunisa izborile su plasman na Svetsko prvenstvo pridruživši se Egiptu i Saudijskoj Arabiji koji su isto učinili nešto ranije.

Time je ostvaren najveći uspeh jer će se prvi put u istoriji četiri arapske zemlje naći na najvećoj smotri svetskog fudbala.

Maroko je sa 2:0 pobedio Obalu Slonovače za prvo mesto u grupi C. Bez primljenog gola u šest odigranih utakmica, Maroko se posle 1998. godine vraća na Svetsko prvenstvo.

Selektor Maroka Herv Renard je otkrio nakon utakmice da je marokanski kralj Mohamed VI pozvao da čestita ekipi.

- Zahvaljujem Njegovom Visočanstvu što me je zvao. To je velika čast. Hteo je da razgovara sa nama i oda počast svima. Ponosni smo na marokanski dres, ponosni što se marokanska zastava vraća na Svetsko prvenstvo. Ovo je peti put da se kvalifikuje, pa Maroko nije fudbalski mala zemlja - rekao je Renard.

Tunis nije uspeo da slomi otpor Libije, ali je i konačnih 0:0 bilo dovoljno Tunisu da se posle 2006. godine nađe na Mundijalu.

>>>Ovakav trans se ne pamti, komentator jedva ostao živ! Egipat posle 28 godina na Svetskom prvenstvu! (VIDEO)

Ludnica u Egiptu nakon plasmana u Rusiju je posebna priča. Slavilo se na ulicama širom zemlje, a kako i ne bi kad su Faraoni uspeli da posle 28 godina izbore učešće na Svetskom prvenstvu.

Egipat se kvalifikovao kroz afričku grupu, dok je Saudijska Arabija učinila to kroz azijsku grupu.

Četiri arapske zemlje na jednom velikom takmičenju predstavlja ogroman uspeh, ali i podstrek za severnoafrički i bliskoistočni fudbal.

Pored četiri navedene zemlje, i Iran koji se kvalifikovao kao predstavnik Azijske fudbalske konfederacije, će se naći u Rusiji 2018. godine.

Žreb koji će biti održan 1. decembra mogao bi da spoji Iran i Saudijsku Arabiju, dok tenzije između dve zemlje sve više rastu.

Foto: Tanjug / AP

Pre nekoliko dana su se odnosi zaoštrili pošto je Saudijska Arabija okrivila Iran za napad balističkom raketom jemenskih šiitskih pobunjenika na saudijsku prestonicu Rijad.

Eksperti su u strahu da bi moglo doći do vojnog konflikta između Irana i Saudijske Arabije, spor je intenzivan posle nuklearnog dogovora iz 2015.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA