≫ 

Javio nam se Damir Čakar: Gledao je derbi sa tribina, ni u ludilu nije mogao da zamisli da će Partizan od njega do Sume čekati 22 godine na penal! (VIDEO)

Bivši "levonogi bombarder" Partizana evocirao uspomene na trenutak koji će svim Grobarima kao jako neprijatan ostati duboko urezan u mislima: gol u derbiju sa 11 metara posle kog je usledio sada već čuveni dvodecenijski post

  • 29

Partizan je penal u derbiju čekao duže od nečijeg punoletstva - i dočekao.

Posle penala koji je sa kopačkom u ruci skrivio Vujadin Savić u 60. minutu, Sejduba Suma postigao je gol za vođstvo i prekid duge serije bez sviranog kaznenog udarca, koja  je trajala od 1995. godine.

Centralna ličnost tog često pominjanog, 99. derbija bio je Damir Čakar koji je sa 11 metara postigao gol koji će navijači Partizana decenijama potom pominjati. Od srede, doduše, ne tako često, jer je Suma u poslednjem izdanju "večite priče" sebi obezbedio mesto u istorijskim almanasima kluba kao igrač koji je iskoristio prvi dosuđeni jedanaesterac za crno-bele u derbijima - posle 22 godine!

>>> Stojković otkrio šta je rekao Sumi pre penala: Da li su ove reči dodatno motivisale najskuplje pojačanje Partizana? (VIDEO)

Čakar ni u ludilu nije mogao da zamisli da će to, sve do danas, biti poslednji svirani penal za crno-bele!

Bivši levonogi bombarder je za Telegraf.rs evocirao uspomene na taj momenat, na trenutak kada je savladao Zvonka Milojevića sa "bele tačke" i kako je sve izgledalo tog 18. marta 1995. godine, uz napomenu da mu je to bio prvi derbi u Humskoj. Bilo je 2:2, a upravo on je započeo preokret golom sa bele tačke.

- Za mene je to bio istinski spektakl i poseban trenutak. Kada sam šutirao penal, na terenu je bilo dvadesetak reprezentativaca. Bio je tu Pandurović, Mirković, Saveljić, Nađ, Savo Milošević, Đani Ćurčić, sjajna ekipa sa obe strane.

>>>Nekada sam igrao na zelenoj livadi, sada igram u sećanjima onih koji su me voleli: Promovisana knjiga o Zvonku Milojeviću (FOTO) (VIDEO)

Podsetio je Čakar na sam trenutak penala. Njegova razorna "levica" je bilo nešto što je u tom momentu bilo najpouzdanije rešenje da se savlada "večiti rival".

- Trener Tumbaković je mene odredio za izvođača, kao nekog ko je u tom momentu bio najsigurniji, mada kod penala nema nikad pravila. Izveo sam ga na najbolji mogući način. Poslao sam loptu u jednu stranu, Milojevića u drugu, smanjili smo rezultat na 2:1. Saveljić je posle izjednačio na 2:2, za delirijum na stadionu.

Zvuči teško za poverovati, ali od tada pa sve do nedavnog duela u Humskoj, sudije nijednom nisu pokazale "na kreč" za Partizan u derbijima, što je i proizvelo teorije zavere partizanovaca o tome da sudije "rade za Zvezdu", i one druge, od zvezdaša, koji stoje pri stavu da druga strana daleko preuveličava uz pitanje da li je i koliko za to vreme bilo uopšte situacija za najstrožu kaznu.

- Mislim da je na prethodnih 50-ak derbija bilo načina i sutuacija da se svira penal za Partizan. Može to da se komentariše na razne načine - ostaje zagonetan Čakar na ovu temu.

Printscreen: Youtube/underPARTIZAN

SUMA MOGAO BOLJE...

I onda, duže od dve decenije, Partizanu se "potpuno neočekivano" dogodio penal, za nevericu i delirijum u Humskoj.

Penal za koji je bila potrebna jaka petlja da se izvede, imajući u vidu istoriju nedosuđenih jedanaesteraca za crno-bele. Mnogim navijačima Partizana "srce je sišlo u pete" kada je Suma uzeo loptu. "Gde baš on?", pomisliše, svesni da je omaleni igrač iz Gvineje daleko od prave forme i samopouzdanja, ali laknulo im je kada je uspeo da prevari Borjana i skine sa sebe pritisak veliki kao planina.

- Što se poslednjeg penala tiče, bio je čist. Suma je izveo kako je izveo, eto dao je taj gol, najvažnije što se tiče Partizana, a sve ostalo odlazi u istoriju - kaže Čakar koji je Sumin pogodak ispratio sa istočne tribine.

ZA KOJIM DERBIJEM SE NAJVIŠE ŽALI

Sa Čakarom, koji je dres Partizana nosio u dva navrata (1995-1997) (2001-2005), pričali smo i o njegovim uspomenama na neke derbije. Seća se, kaže onog narednog koji je naišao, 100. po redu, u kojem nije igrao zbog povrede. Zbog toga i danas žali. 

- Za mene lično ostaje žal što nisam igrao 100. derbi. Bio je to derbi koji je odlučivao prvaka, igrao se pred 100.000 ljudi ako ne i više. Ja ga nisam igrao zato što sam bio povređen. U tom momentu sam bio u punoj snazi, a nisam bio na terenu jer sam bio povredio zadnju ložu. Sećam se da sam dobijao neke vitaminske inekcije da se oporavim, ali bilo je bezuspešno. Ne znam koliko bi moje pojavljivanje na terenu uticalo na samu igru, ali mi je jako žaošto nisam igrao taj derbi. Taj žal mi ostaje.

Foto: e-stock.us/MNPress
Foto: e-stock.us/MNPress

ŠOKIRAN SCENAMA SA POSLEDNJEG DERBIJA

Tuča, baklje, dim, policija i opšti haos sa 156. derbija, ostaće dobro zapamćeni. Čakar je bio na istočnoj tribini kada je eskaliralo nasilje na "Jugu". Jezive scene ni njega nisu ostavile ravnodušnim.

- Ja sam bio u Istočnoj loži, sve je bilo nedaleko od mene, pomno sam pratio i mogu da kažem da u najmanju ruku nije bilo prijatno. Oko mene je bilo dece koja su bila u šoku, počela su da plaču od muke. Sigurno neprijatno ali na neke stvari sportisti i mi fudbaleri ne možemo da utičemo.

Foto: A. Nalbantjan

TAVAMBA ĆE TEK POKAZATI ŠTA UME

Malo je poznato da je Tavamba došao u Partizan upravo na sugestiju Čakara. I pokazuje se kao pun pogodak.

- On je došao na moje insistiranje, ja sam ga skautirao. Radi se o dobrom fudbaleru koji je tokom jeseni pružao jako dobre partije. On je uz Stojkovića bio ključni igrač u jesenjoj polusezoni. Ipak, mislim da sigurno ne igra na nivou na kom bi trebalo i na kom može. Iako tamnoputi igrači imaju neku malo čudnu narav, zaista radi se o dobroj osobi koja je veliki profesionalac. Mislim da može još mnogo da pruži. Verujem da će u nastavku sezone pokazati svoje pravo lice i zaigrati još bolje.

Šta danas radi Damir Čakar?

- Ne radim nigde, samo pratim utakmice. Gledam sve, od najnižeg do najvećeg ranga, uživo gledam Ligu šampiona, dosta putujem. Fudbal je moj život i ne znam šta bih drugo radio. Tražim novi izazov, a u kom će to pravcu ići, tek ćemo videti. Nije lako biti ni igrač ni trener - naveo je čakar i poželeo sreću Partizanu na proleće:

- Partizan je prošao dobro u žrebu. Viktorija Plzen je tim protiv koga može da se igra i nije da ne može da se izbaci. Verujem da Partizan na proleće ima snage da se upusti na sva tri fronta što neće biti ni malo lako. U svakom slučaju, želim svu sreću crno belima.

Golove sa 99. Večitog derbija i čuveni gol iz penala Damira Čakara možete pogledati klikom na video:

Foto: e-stock.us/MNPress

(Telegraf.rs/S.Grujović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда *($#±•¥¿£©±••¥®¡®><)

    15. decembar 2017 | 19:36

    Није им био ни потребан пенал. Толе им сређивао цело првенство, пенал је ситница.

  • Ja...

    15. decembar 2017 | 20:42

    22 godine nisu ni usli u kazneni prostor

  • Deki

    15. decembar 2017 | 22:33

    Bar vise necete kukati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA