≫ 

Da li je Sergej Milinković Savić taj fudbaler kakvog Srbija čeka već 20 godina?

Naša zemlja dugo nije imala moćnijeg ofanzivca

  • 28

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da bi Sergej Milinković Savić mogao da postane treći najplaćeniji fudbaler sveta, s obzirom na to da je PSŽ za njega navodno spremio 170 miliona evra.

Za neke nerealna cifra, drugi pak tvrde da Srbin toliko vredi i da je popularni SMS ''novi Pol Pogba.'' Mi ćemo dodati ''srpski Pol Pogba.''

Simone Inzagi, njegov trener u Laciju, istakao je da Sergej ima sve predispoziciji da u igračkom, a potom i finansijskom, smislu pretekne francuskog vezistu.

- Voleo bih da bude tako. Imam veliko poštovanje prema Pogbi, ali Milinković Savić ima taj kvalitet da ga pretekne - jasan je bio Inzagi.

Jedno je sigurno - Srbija od Dragana Stojkovića Piksija nije imala boljeg ofanzivnog fudbalera!

Foto: AP/Tanjug

Naša zemlja žudela je za nekim fudbalerom takvog kalibra još od ''preloma'' milenijuma.

Činilo se da bi to mogao da bude Dejan Stanković, koji je takođe igrao za Lacio, ali je rekorder po broju nastupa u nacionalnom dresu vrlo brzo postao defanzivniji na terenu.

Potencijal je imao i Perica Ognjenović, međutim nestao je po prelasku iz Crvene zvezde u Real. Darko Kovačević i Savo Milošević su imali dobre karijere, ali bez nekog zavidnijeg uspeha kada se crta, na kraju, podvuče.

Mateja Kežman je žario i palio u Holandiji, zatim ''nestao'' u Čelsiju. Adem Ljajić se godinama bori da ispliva iznad proseka, Aleksandar Mitrović i Dušan Tadić takođe.

I tu ponovo dolazimo do Sergeja Milinković Savića! Momka koji je, možemo slobodno reći, obeležio 2017. godinu u Seriji A.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Rođen u Ljeidi, SMS je svoje prve fudbalske korake počeo u Gracu. Zatim se 2006. godine preselio u Vojvodinu. Osvojio je dve titule sa omladincima crveno-belih pre nego što je 2012. potpisao profesionalni ugovor.

Imao je značajnu ulogu o osvajanju EP za igrače do 19 godina, kao i osvajanju Kupa sa Vojvodinom na njen 100. rođendan. Potpisao je ugovor sa Genkom i u Belgiji proveo samo jednu sezonu.

Godine 2015. je zadužio dres Lacija koji je za njega dao 10 miliona i 10 odsto od naredne prodaje. Logično, s obzirom na to da je SMS briljirao na Novom Zelandu. Podsetimo, tada je Srbija postala prvak sveta u omladinskoj kategoriji.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Uspon Milinković Savića u Rimu počeo je vrtoglavo da raste dolaskom Simonea Inzagija na klupu. Nedugo je postao i idol navijača, pogotovo posle partije protiv Rome u polufinalu Kupa.

Početak ove sezone vratio je Lacijalima nadu da bi posle toliko godina odsustva mogli da se vrate u Ligu šampiona. Upravo zbog Sergeja i njegovih atributa.

Sa svojih 193 centimetara poseduje fenomenalan dribling i još bolji pas. U vazduhu je takođe neprikosnoven. Jednostavno - savršen prototip fudbalera!

Odlaskom Slavoljuba Muslina dobio je priliku da debituje za reprezentaciju Srbije i tako izazvao olakšanje javnosti. Pre svega, jer se pominjalo da bi mogao da nastupi i za Crnu Goru.

Foto: ATA Images

Američki mediji, Jahu i ESPN, su ga okarakterisali kao fudubalera koji bi mogao da obeleži naredni Mundijal u Rusiji. Prema njihovim procenama, Srbija će zahvaljujući Sergeju proći grupnu fazu.

Sergejeva jedina mana je to što se prečesto nalazi u sudijskom notesu. Takozvani ''tackling'' je to s čime SMS kuburi trenutno. Ali, polako. Ima vremena. tek su mu 22. godine. Ne bi valjalo da je u ovom dobu savršen.

Evropskim gigantima to nešto puno i ne smeta, jer znaju da će to vremenom da nadođe. Junajted je do sada bio najuporniji da ga dovede. Skauti sa Old Traforda su ga gledali poslednjih nekoliko mečeva i bili su oduševljeni, ali Murinjo jednostavno neće imati šta da traži sa milionima PSŽ-a.

Lacio ga sigurno neće pustiti pre leta. Prvo - treba im za plasman u LŠ, drugo - s pravom se nadaju da će mu cena skočiti na Mundijalu.

I dok čekamo klub koji će ga odvesti iz Rima, s ponosom možemo da kažemo da smo srećni što nacija napokon ima ovakvog ofanzivca. Dugo smo ga čekali. I napokon dočekali.

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Seki

    22. decembar 2017 | 21:39

    Treba on da pretrči kilometre i kilometre da dostigne Piksija.. Klasa je on, tu nema priče ali daleko još od Stojkovića..

  • Bastion

    22. decembar 2017 | 21:53

    Šta li na ovo kaže muslin

  • Mirko

    22. decembar 2017 | 23:00

    Prvo da odluci kako ce da se preziva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA