Kako je spasitelj Srba i počasni Nišlija pomogao rudarima da se popnu na fudbalski krov sveta! (FOTO)

Priča o Vest Ouklendu malom klubu sa velikim srcem

  • 1

Pre nego je na  naš Aleksandar Tirnanić Tirke protiv Brazila na Svetskom prvenstvu u urugvajskom Montevideu 1930. godine postigao prvi zvanični gol u istoriji ovog takmičenja, pre osnivanja FIFA , čak i pre 1. svetskog rata igrao se fudbal. Bilo je zvaničnih liga i takmičenja, organizovano je i Svetsko prvenstvo, nezvanično. Igrali su klubovi, oni poznati i najjači za to vreme...

Doduše, bilo je onih, poput malog Vest Ouklenda, koji je, kako to obično bude u najlepšim pričama, sasvim slučajno na početku prošlog veka uspeo da ispiše stranice sportske, fudbalske istorije.

>>>Zmija mu je ušla u kolevku, sekunde su ga delile od smrti, a sada je jedan od najboljih napadača: Ovo je životna drama Dijega Košte (VIDEO)

Za Štutgart, Cirih, Vintertur, Torino i Juventus većina je čula. Ti klubovi i danas postoje, beleže solidne rezultate i pune stranice evropske ili, makar, lokalne štampe...A Vest Ouklend?

Nije se ni on ugasio. Ako se kojim slučajem nađete u malom rudarskom mestu na severu Engleske shvatićete da svi stanovnici bukvalno žive od sećanja na slavne dane kada je ovaj mali klub pobedio velikane i postao najbolji na svetu osvojivši Trofej - Ser Tomas Lipton.

No krenimo redom... Ova čudesna sportska priča u neku ruku ima veze i sa nama jer je za nju zaslužan čovek koji je pomogao Srbiji da prebrodi strahote tokom Velikog rata.

Printscreen: Youtube/PeriscopeFilm

Ser Tomas Lipton - Počasni građanin grada Niša i veliki sportista

Britanski Kralj čaja Ser Tomas Lipton, veliki filantrop i sportista, u Srbiji je prepoznatljiv kao jedan od najvećih dobrotvora tokom prvog svetskog rata. Kako je već do svoje tridesete godine postao multimiloner i imao svoje plantaže čaja, brodove za prevoz istog, kao i lance čajdžinica, stavio je svoje jahte na raspolaganje Crvenom krstu i prevozio tone sanitetskog materijala i lekova u Srbiju, uprkos velikoj opasnosti od podmornica.

U Srbiju je i lično došao, a poznato je i to da je pisao o svim strahotama Velikog rata koje je video u Nišu, Beogradu, Kragujevcu, Vrnjačkoj Banji, Skoplju. O tome je obaveštavao englesku javnost uz apel da se ovoj "hrabroj zemlji" pomogne.

- Sreo sam na seoskom putu mnogo žrtava, koje su preslabe da dođu do bolnice. Sakupljali su ih i dovozili volovskim kolima. Često su volovima upravljale žena i deca, dok je muž u kolima buncao u groznici - pisao je Lipton u apelu "Strašna istina u Srbiji", kada je video kako se ljudi bore sa tifusom i ratom.

U znak zahvalnosti za dela dobročinstva, Srpska vlada odlikovala je Tomasa Liptona Ordenom Svetog Save, a proglašen je i za počasnog građanina grada Niša.

Ostala je zapamćena i fotografija sa srpskim oficirima:

Foto: Guliver/Hulton Archive/Getty Images

TROFEJ - SER TOMAS LIPTON I SLUČAJNI UČESNIK FK VEST OUKLEND

Ipak, kao što je već napisano, pre nego je zadužio Srbe, veliki Lipton imao je viziju o Svetskom fudbalskom prvenstvu na kojem bi igrali najbolji klubovi tog vremena. O reprezentacijama se nije razmišljalo .

Takmičenje je trebalo održati na Vaskrs 1909. godine. Odlučeno je da Italija, Švajcarska, Nemačka i Britanija izaberu po jednog predstavnika koji će se takmičiti na Svetskom prvenstvu, kako su ga tada nazvali. Kako se igralo u Torinu, Italija je izabrala istoimeni tim, Švajcarsku je predstavljao Vintertur, Nemačka je poslala Štutgart, dok je Britanija izabrala Vest Ouklend, mali klub iz istoimenog rudarskog mesta.

Posebno je interesantno, na koji način su "rudari koji su voleli fudbal", dobili svoju šansu da se nađu među fudbalskim gigantima tog vremena. Zvanično Ser Lipton je uputio poziv klubu. Ali, po priči, u koju veruju Englezi, Lipton je svom pomoćniku dostavio poruku sa odabranim klubom u kojoj su bili incijali W. A. Pri tom, Lipton je mislio na Tobdžije, veliki Arsenal, koji je tada nosio ime Vulvič Arsenal.

Kako je su incijali bili potpuno isti, sudbina je odredila da pozivnica za prestižni turnir, greškom asistenta, stigne među rudare iz Vest Ouklenda koji su krenuli put Italije.

Ekipa amatera sastavljena, uglavnom, od rudara uglja u polufinalu je prvo pobedila Nemce sa 2:0, da bi u finalu odigranom 12. aprila 1909. godine pao i Vintertur, istim rezultatom.

Veliki šampioni tog vremena, priliku da odbrane trofej imali su tek dve godine kasnije. Ovog puta, prvo je pobeđen Cirih sa 2:0, da bi potom i Juventus bio počišćen rezultatom 6:1.

Printscreen: Youtube/59jonna

ŠTA JE BILO POSLE?

Posebno je zanimljivo je i to da je osvojeni, odbranjeni, Trofej Ser Tomas Lipton završio u rukama lokalne vlasnice hotela u Ouklendu, koja je zbog dugova kluba prema njoj konfiskovala pehar, koji je 1994. godine ukraden i nikada nije pronađen.

U znak sećanja na ovaj veliki uspeh malog kluba, snimljen je i film "Kapitenova priča" koji na nostalgičan način prikazuje put amatera severnjačke lige Engleske do trofeja koji nosi naziv najvećeg sportskog radnika tog vremena Sera Tomasa Liptona, ljubitelja fudbala i jedrilica  sa kojima je u pet navrata učestvovao u trkama čuvenog Američkog kupa, koji nikada nije osvojio.

Zanimljivo je da je originalni trofej ukraden i nikada nije pronađen, pa turiste koji posete ovo mesto replika podseća na slavne dane kluba.

I danas, Vest Ouklend nije mnogo odmakao, sada je devetoligaš slavne prošlosti. Njegovi navijači, priželjkuju da se slavni dani ponovo vrate i u svojim pričama uz Lipton čaj u 5,  sa radošću čuvaju legendu na trofej koji je osvojen pre više od sto godina.

Daljinac

(Saša Grujović / s.grujovic@telegraf.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Еро са онога света

    11. mart 2018 | 11:45

    Овај Липтон је мени исти Стаљин

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA