≫ 

Pobuna "malih" klubova protiv Zvezde i Partizana je počela: Da li je ovo trenutak za najveću promenu u srpskom fudbalu?

Pola lige vidi Zvezdu i Partizan kao ometajuće faktore zdrave priče, kočničare održivog razvoja fudbala, razvoja u najširem značenju reči, jer šta bi bilo kad bi: Superliga davala šampiona koji nisu Zvezda i Partizan, šta bi bilo da imamo jak Kragujevac, stabilniji Čačak, jaču i konstantniju Vojvodinu, moderniji Spartak, koji neće mariti za više interese "večitih", već samo i isključivo o svojim

  • 62

Glas "malih" klubova konačno se čuje u fudbalskoj Srbiji, za koji decibel je jači nego do sada, važno je i reći - orkestriran, mada pravo je pitanje ima li ko da ih čuje sada kada su ustali protiv hegemonije beogradskih "večitih" rivala i njihove nemilosrdne borbe na terenu, "prljave" van njega, koje godinama baca u "debelu" senku sve drugo što se zove fudbal u Srbiji.

>>>Oštećeni smo, ali ćutimo i radimo: Posle Zemuna i Čukarički udario na "večite"

Da li smo to dočekali trenutak kada će štetno delovanje Zvezde i Partizana za posledicu imati nultu toleranciju ostatka fudbalske Srbije, organa FSS, navijača, drugih klubova?

Skoro aklamativno su podigli glas oni kojima je dosta da budu marginalci, kojima je muka od gotovo siledžijskog ophođenja Zvezde i Partizana prema svemu što im se nađe na putu, bez milosti su, teško se mire sa porazima, gordi i slavoljubivi u svom ludilu i slepilu za opšte dobro loptanja u Srbiji, za koje bi, uzgred, najviše trebalo da brine FSS, a to se ne dešava ni u elementarnom obliku.

Foto: FK Čukarički

Način komunikacije na realciji FSS-Partizan-Zvezda-ostali nije nikakvo konstruktivno rešenje za ogromne probleme (da, srpski fudbal ima ogromne probleme na mnogo nivoa, nemojte nikako da nas zavaravaju uspesi Zvezde, Partizana i ovaj "ćorava koka bocne jedno zrno" reprezentacije), dakle nije to ona komunikacija koja je preko potrebna svima, dijalog za boljitak, već je reč o rascepu, opasnoj polarizaciji koja ne donosi ništa dobro, niti nas pomera sa mrtve tačke i evropske margine.

Dok FSS više brine o "operaciji Rusija", u Superligi se otvoraju novi frontovi, kao da ih već nemamo dovoljno: Zvezda vs. Partizan, Zvezda vs. FSS, sad i ovaj novi - "mali klubovi" vs. Zvezda i Partizan.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Prekinite sa pritiscima, obmanama i saopštenjima!? U prethodnom periodu svedoci smo gotovo svakodnevne medijske torture koju svojim saopštenjima kreiraju dva naša najveća kluba. U želji da ostvare svoje ciljeve Crvena zvezda i Partizan ne biraju sredstva, a silne optužbe, uglavnom bez pokrića, služe im samo kao alibi za ostvareni neuspeh - samo je jedna u moru kontri ka potezu Ljutice Bogdana - Humska.

>>> Oglasio se predsednik Zvezde: Kokeza naredio hajku na nas, drži klubove u šaci!

Ovo je stav ljudi koji vode Radnički Niš, sličnu sadržinu čuli smo prvog dana posle fudblaskog vikenda, najpre iz Zemuna, koji je prvi istupio, te Čukaričkog, Voždovca, Radnika, Bačke, Napretka.

- Mislim da bi FSS trebalo da bude još rigorozniji prema Zvezdi i Partizanu u vezi sa tim saopštenjima, istovremeno omogući ostalim klubovima ravnopravan tretman, jer visok plasman želimo i mi, Nišlije, kao i Čukarički, Vojvodina, Spartak... - ovako bi prvi čovek Kruševljana Marko Miškovića da se disciplinuju "večiti".

No, FSS to ne radi. Nema hrabrosti da sankcioniše onda kada to okolnosti nameću, kada je ugrožen kredibilitet takmičenja koje se najbolje može opisati činjenicom da predsednici dva najveća kluba tvrde da se igraju unapred dogovorene utakmice?!

>>> Dosta više pritisaka i obmana od strane Zvezde i Partizana: Saopštenje koje bi verovatno svi pravi ljubitelji fudbala potpisali!

Dakle, pola lige vidi Zvezdu i Partizan kao ometajuće faktore zdrave priče, kočničare razvoja fudbala, razvoja u najširem značenju reči, jer šta bi bilo kad bi: Superliga davala šampiona koji nisu Zvezda i Partizan, šta bi bilo da imamo jak Kragujevac, stabilniji Čačak, jaču i konstantniju Vojvodinu, moderniji Spartak, koji neće mariti za "više" interese "večitih", već samo i isključivo o svojim.

Foto: partizan.rs

Da li je njihov glas onaj krik kojim žele da poruče da stereo zvuk crveno i crno-belog ludila prestane, da se igra fudbal. Pošteno.

U regularnim uslovima - za sve!

Za navijače, da im se vrati fudbal. Za izlazak iz blata, i onog figurativnog i onog zbog kog su kopačke u glibu čim malo orosi trava.

Ako su identična saopštenja zaista iskrena poruka koju šalju "mali", onda smo možda na pravom putu ka nečemu što će nas jednog dana staviti uz rame nekoj švajcarskoj, ukrajinskoj, francuskoj ligi...

(M.B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja...RS

    27. februar 2018 | 22:12

    Zvezda je dala 60 golova a primila 9 o cemu se prica ovdje da nije mozda FSS namjestio i to ili su "mali" bas mali...o Partizanu necu da komentarisem.

  • Nc71

    28. februar 2018 | 03:09

    Ti isti mali klubovi vise mute nego zvezda i partizan zajedno ( samo sto na njih niko ne obraca paznju)!

  • Zvezdan.

    27. februar 2018 | 22:27

    Pa ti mali i kada su imali šanse da nešto igraju u Evropi i predstavljaju nas, oni su nas samo brukali. Pa setite se kako su prošli Mladost, Čukarički pa Vojvodina u kvalifikacijama. Jad i čemer. O čemu mi pričamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA