≫ 

MOŽE LI DOĆI 4+ U FINALU LŠ? Samo za one koji jure golove: Ukupni bilans i prosek u španskim, engleskim, špansko-engleskim, Realovim i Liverpulovim finalima

Real Madrid ima nestvaran prosek golova po finalu Kupa ili Lige šampiona, i to ne samo zbog onih deset komada koji su pali protiv Ajntrahta 1960. ili onih osam u porazu protiv Benfike dve godine kasnije. Liverpulovih sedam finala mahom karakterišu niski rezultati, uz dva izuzetka, od kojih je jedan i dalje u živom sećanju. Ali ova generacija „crvenih“ pod Klopom, predvođena Salahom, Maneom i Firminom, obećava nešto totalno drugačije

  • 3
Mohamed Salah se moli Bogu pre utakmice svog Liverpula. Ove je sezone u dresu „crvenih“ pod vođstom Klopa doslovno eksplodirao. Foto: Guliver/Keith Tsuji/Getty Images

Do sada su odigrana 62 završna meča Kupa evropskih šampiona, odnosno Lige, i postignut je ukupno 161 pogodak, ne računajući one koji su padali u produžecima. To znači, da je u proseku u finalima ovog najelitnijeg evropskog kontinentalnog nadmetanja padalo 2,59 golova po meču. Računajući, pak, i tresenje mreže nakon isteka regularnog toka (ali naravno, ne računajući izvođenje penala), broj golova raste na 170 a prosek na 2,74.

Pošto je Real Madrid nominalni finalista, u ovu statističku pustolovinu ćemo se otisnuti iz Španije. Klubovi iz ove zemlje do sada su odigrali 25 finala, ali tu treba jednu stvar razjasniti: UEFA zemljama udvostručeno finale, kada igraju dve „sunarodničke“ ekipe, računa kao dva finala, jer zapravo te utakmice broji klubovima; mi ćemo ovom prilikom udvostručeno finale računati kao jedno iz razloga što pokušavamo da ustanovimo efikasnost na temelju zemlje iz koje barem jedan finalista dolazi.

Španci su, prema tome, odigrali 25 finala na kojima je postignuto 85 golova u regularnom toku, što znači da je prosek 3,4 pogotka po toj utakmici, ako u njoj igra barem jedan španski klub. Kada se u obzir uzmu i golovi iz produžetaka, broj raste na 90 a prosek — na 3,6.

Alfredo Di Stefano postiže gol za Real Madrid 1959. godine. Foto: Wikimedia Commons/elgrafico.com.ar

Sa druge strane, Englezi su igrali 18 finala na kojima je postignut 41 gol u regularnom toku a 44 sa produžecima (ta tri gola razlike je postigao Mančester Junajted protiv Benfike 1968. godine, posle 1-1); dakle, ako u tom završnom meču Kupa odnosno Lige šampiona igra barem jedan engleski klub (a samo se jednom desilo da dva igraju isto finale, dok se Špancima to desilo triput) u proseku pada 2,27 golova u regularnom toku a 2,44 sa produžecima.

Španski i engleski klubovi do sada su odigrali četiri međusobna završna duela ovog takmičenja, i na njima je palo 10 golova. Nikada nisu igrali produžetke u toj konačnoj fazi, što znači da je prosek golova po špansko-engleskom finalu 2,5.

Prvi put su se sreli na „Parku prinčeva“ 1981. godine, kada se finale igralo upravo između Liverpula i madridskog Reala. Golom Alana Kenedija „crveni“ su pobedili minimalnim rezultatom 1-0 (pošto će ovo biti drugo, prosek golova u njihovim međusobnim okršajima u finalu za sada je 1,00, ali za očekivati je da će ovoga puta biti prava goleada).

Kristijano Ronaldo postiže gol makazicama protiv Juventusa u četvrtfinalu ovosezonske Lige šampiona. Foto: Guliver/Emilio Andreoli/Getty Images

Na naredni okršaj između klubova ove dve zemlje u finalima Lige šampiona čekalo se do 2006, kada je Barselona, opet u Parizu, samo sada na stadionu „Francuska“, tukla Arsenal 2-1. Tri godine kasnije, isti španski klub tukao je Mančester Junajted sa 2-0 na rimskom „Olimpiku“, da bi 2011. sve bilo ponovoljeno na Vembliju, izuzev rezultata koji je ovoga puta bio 3-1 u korist Katalonaca.

Što se striktno Reala iz Madrida tiče, oni su do sada odigrali 15 finala (iz kojih su rekordnih 12 puta izašli kao pobednici) na kojima je ukupno palo 57 golova bez produžetaka, a 61 sa njima. Kada Real igra finale, u regularnom toku utakmice pada u proseku 3,8 golova, a ako se gledaju i produžeci, onda prosek raste na nestvarnih 4,06.

Liverpul ima manje finala, „samo“ sedam, i manji broj titula, „samo“ pet, tako da su dva puta finale Kupa ili Lige šampiona gubili (kuriozitet je to, što su oba puta gubili od Italijana: prvi put od Juventusa na Hejselu 1985, a drugi put od Milana na Olimpijskom stadionu u Atini 2007. godine).

FK Liverpul ove sezone pod kreativnom palicom Jirgena Klopa igra verovatno najlepši fudbal u Evropi. Zdesna nalevo: Sadio Mane, Firmino, Milner, Vajnaldum i Mo Salah. Foto: AP/Tanjug

Na tih sedam Liverpulovih finala postignuto je samo 18 golova, ponajviše zahvaljujući tome što su čak dva puta dobijali 1-0, a jednom tim rezultatom izgubili (vade ih finala s Borusijom iz M’Gladbaha i Milanom).

Pošto nikada nisu ni davali ni primali golove u produžecima (koje su u finalima KEŠ/LŠ igrali dva puta — isto oba protiv Italijana, prvi put s Romom 1984. u Rimu a drugi put s Milanom u Istanbulu — iz kojih su oba puta posle penala izlazili kao prvaci Evrope), njihov prosek je čist i jednostavan: kada Liverpul igra finale u proseku pada 2,57 golova.

Aritmetička sredina između ovog Realovog (bez produžetaka) i Liverpulovog proseka je 3,185. Imajući u vidu da je s jedne strane Kristijano Ronaldo, a sa druge Mo Salah, nije nemoguće da dođe 3+. Nije nemoguće ni 4+.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA