Albanski klub jedini uspeo da zaradi 4 crvena kartona za poluvreme: Najprljaviji mečevi u istoriji Kupa i Lige šampiona (VIDEO)

Nećemo pogrešiti ako kažemo da je suđenje na meču između Benfike i Partizanija iz Tirane te 1987. godine bilo skandalozno i da je španski sudija teško oštetio prvaka Albanije. Da nije bilo užasnog suđenja i barem jednog izmišljenog crvenog kartona, ako ne i sva četiri, zbog kojih je Partizani ne samo teško poražen nego još od strane UEFA-e izbačen iz takmičenja, nije usključeno da bi u revanšu izbacio portugalskog šampiona

  • 1
Prvi i jedini meč prvog kola Kupa evropskih šampiona u sezoni 1987—88. između FK Benfika i FK Partizani Tirana. Španski sudija je teško oštetio albanskog prvaka koji je zaradio četiri isključenja od kojih je barem jedno izmišljeno, i koji je zbog te „nediscipline“ izbačen iz Evrope. Benfike ih je, kad se pogleda tok meča, jedva pobedila iako je bilo 4-0: prvi je bio autogol, a ostale su dali sa tri-četiri igrača više. Foto: YouTube/Partizani Tirane

Specijalizovani sportski sajt „World Football“ redovno ažurira svoju top-listu najprljavijih mečeva u istoriji Kupa evropskih šampiona, koji od 1992—93. sa izmenjenim formatom, koji je prvi put isproban prethodne sezone, nosi naziv Liga šampiona. Bodovanje „prljavosti“ je jednostavno, i što se nas tiče, krajnje adekvatno: za direktni crveni karton koji je pokazan na meču dobijaju se tri boda, za drugi žuti pa automatski crveni dobijaju se dva, dok usamljeni žuti nosi, dakle, jedan bod.

U novije doba, u eri Lige šampiona, i to nakon njenog proširenja kada su za titulu prvaka Evrope počeli da se nadmeću klubovi koji nisu nužno prvaci svoje zemlje, ako dolaze iz jačih liga, najprljavije odmeravanje snaga jeste ono odigrano 20. septembra 2000. godine, u drugom kolu grupne faze, kada je domaći Šturm u svom gnezdu Gracu, u svojstvu vicešampiona Austrije, dočekao turskoga prvaka Galatasaraja.

Šturm, na čijoj je klupi sedeo naš veliki Ivica Osim, te je sezone svoje putešestvije počeo od drugog kola kvalifikacija u kojem je ubedljivo u dvomeču porazio Hapoel iz Tel Aviva sa 5-1, da bi u trećem i poslednjem tukao Fejenord sa 3-2. Tirol, prvak Austrije, krenuo je bio od tog trećeg kola kvalifikacija i tu je stao, pošto ga je izbacila Valensija, aktuelni vicešampion Evrope, sa ukupno 1-4: ista Valensija koja će te sezone ponovo doći do finala, i ponovo izgubiti, prethodni put od Reala a sada od Bajerna.

VIDEO: Šturm Grac 3-0 Galatasaraj, grupna faza Lige šampiona u sezoni 2000—01.

Galatasaraj, predvođen legendarnim rumunskim stručnjakom Mirčom Lučeskuom, u trećem je kolu kvalifikacija bio izbacio FK St. Galen sa 3-4. Iste sezone, u istoj fazi, FK Crvena zvezda je ispala od kijevskog Dinama sa ukupno 1-1, zbog pravila gola u gostima.

Pored Šturma i Galatasaraja, u Grupi D te godine bili su još Rendžersi i Monako; Turci su u prvom kolu tukli „kneževe“ sa 3-2 na svom terenu, dok je austrijski klub doživeo potop na Ajbroksu, budući da je poražen sa 5-0. Potom je odigran ovaj najprljaviji meč u novijoj istoriji, na stadionu „Arnold Švarceneger“, kako se tada zvao.

Završen je ubedljivom pobedom Šturma sa 3-0, golovima Sergeja Jurana u 32-om, Markusa Šopa u 64-om te Markusa Šupa 81-om minutu (njih dvojicu ne treba mešati, mada treba reći da su verovatno izazivali zabunu slično onoj koju su kod nas sedamdesetih i osamdesetih iz donekle sličnih razloga izazivala Hajdukova braća Vujović, Zlatko i Zoran, identični blizanci).

Ali meč bi bio davno, davno zaboravljen da onim gorenavedenim bodovanjem nije nakupio 14 „nečasnih“ poena, budući da je holandski sudija Rene Temink na njemu pokazao dva direktna crvena kartona i čak osam žutih. Prvi je opomenut domaći Gilbert Prilasnig u 13-om minutu meča, tri minuta docnije njegov saigrač Markus Šup, tri minuta docnije gost Ahmet Jildirim, pa odmah minut nakon njega i saigrač mu Bulent Akin.

VIDEO: Juventus 2-0 Real Madrid, četvrtfinale Lige šampiona u sezoni 1995—96.

Teminkova beležnica je mirovala do 59-og minuta kada direktni crveni karton pokazao Šturmovom igraču sa klupe Romanu Mahlihu. Zatim je momentalno nakon njega javno opomenut Šupov saigrač Šop, pa potom i naš Ranko Popović, koji je u periodu 1988—1992. kao mladić bio u FK Partizan, za koji je odigrao dva meča, a koji je u Grac stigao iz Almerije i tu u Austriji proveo četiri lepe godine.

Stvari se nisu smirile pa je u 63-em minutu opomenut gost Markio Miksirika koji je na poluvremenu ušao umesto Hasana Šaša. Igrao se 69-ti minut kada je Suat Kaja zaradio isključenje i ostavio Galatasaraj sa deset igrača na terenu. Nakon toga javno je opomenut još samo Šturmov urugvajski zadnji vezni Andres Flerkin u 79-om.

Međutim, to je sveukupno samo druga po prljavosti utakmica u istoriji Kupa odnosno Lige šampiona. Treće mesto, po broju onih bodova, dele četiri utakmice koje imaju 13; „najčistiji“ među njima je meč koji su Juventus i Real Madrid odigrali 19. marta 1996. godine na stadionu „Dele Alpi“, koji je završen pobedom domaćih od 2-0, i tokom kojeg je (opet) holandski sudija Mario van der Ende pokazao po jedan crveni svakoj ekipi (Morenu Toričeliju i Alkorti), domaćima četiri žuta (redom Alesandru Del Pjeru, Vladimiru Jugoviću, Didjeu Dešanu i Antoniju Konteu) a gostima tri (redom Mičelu, Luisu Enrikeu i Luisu Milji).

VIDEO: Ajaks 2-1 Okser, grupna faza Lige šampiona u sezoni 2010—11.

19. oktobra 2004. godine pred francuskim sudijom Erikom Pulom identično tako su nedisciplinovani bili Bajer iz Leverkuzena i Roma: dva direktna crvena i sedam žutih. Međutim, u ovom slučaju gosti su dobili oba isključenja (Kristijan Panuči i Danijele De Rosi) i četiri javne opomene, dok su domaći dobili tri, i pobedili 3-1.

13 ovakvih bodova ima i meč koji se takođe odigrao 19. oktobra ali 2010. godine, između Ajaksa i Oksera, na stadionu „Amsterdam arena“, pred sudijom iz Portugalije, Olegarijom Benkerensom, koji je završen rezultatom 2-1. Gledalište je u ovom slučaju, pored pobede svojih ljubimaca i tri gola, imalo priliku da vidi dva direktna crvena, jedan drugi žuti i pet žutih. Naravno da je Luis Suarez bio opomenut, u 63-em minutu, ali nije bio među isključenima, i naravno da je dao gol, u 41-om.

Zapravo je prgavi Urugvajac jedini iz svoje ekipe dobio žuti, osam minuta nakon što je njegov saigrač Andre Ojer direktno isključen. Sa druge strane pokazana su tri žuta, jedan drugi žuti pa automatski crveni, i jedan bizarni slučaj Žan-Paskala Minjoa koji je ceo meč presedeo na klupi a ipak uspeo da u 90-om minutu zaradi prvo žuti karton pa onda i direktni crveni.

Od svih utakmica koje dele treće mesto sa 13 bodova, a ima ih četiri, najprljaviji je onaj koji je odigran 16. septembra 1987. godine u prvom kolu Kupa evropskih šampiona između budućeg finaliste Benfike (izgubiće to finale od PSV Ajndhovena na penale) i mučenog šampiona Albanije, FK Partizani.

VIDEO: Benfika 4-0 Partizani Tirana, prvo kolo Kupa evropskih šampiona u sezoni 1987—88.

Zapravo, odigran je samo prvi meč u Lisabonu, koji je završen sa 4-0, nakon čega je albanski klub diskvalifikovan zbog dešavanja na terenu (jer, videćete, nekome nije bilo realno da portugalski velikan ide u Tiranu, iza „dve gvozdene zavese“). Albanci su, naime, uspeli da zarade jedan žuti i četiri direktna crvena. Redom su isključivani golman Perlat Musta u 53-em minutu, pa izvesni Niko Frašeri u 54-om, pa neki Arjan Hametaj u 75-om, pa onda izvesni Lorenc Leskaj u 89-om. Igrač pod imenom Ilir Lame dobio je u 82-om javnu opomenu.

Na osnovu video-izveštaja sa tog meča ne može se tvrditi da je albanski klub bio nemoćan, pa da se zato okrenuo tako strašnoj grubosti; ne može se, razume se, tvrditi ni da je bio ravnopravan. Ipak, pazite, vodeći gol za Benfiku zapravo je bio autogol već pomenutog Arjana Hametaja u 37-om minutu. Partizani je pola sata igrao sa devetoricom, a šest minuta sa svega osam igrača na terenu, pre nego što je Benfika uspela da postigne svoj drugi gol, preko Mozera u 81-om. Tek je u finišu meča Rui Aguaš uspeo da zatrese dva puta mrežu, poslednji put kada su Albanci već ostali sa sedmoricom.

Pritom, nećemo da grešimo dušu, ali simptomatično je to, što je glavni sudija bio iz susedne Španije — Hoze Pez Peres. Zapravo, nećemo grešiti dušu ako budemo rekli da je suđenje bilo skandalozno i da je klub iz Tirane najteže moguće oštećen. Samo treba videti zbog čega je golman Musta dobio crveni i sve će vam biti jasno: doslovno ni zbog čega. On je isključen, umesto da igrač Benfike, jedan najobičniji simulant, dobije opomenu.

Na sve to, kao što rekosmo, Partizani je izbačen iz Evrope umesto da se španskom sudiji doživotno zabrani da pištaljku stavi u usta, čak i na železničkoj stanici. Da nije bilo tih isključenja zbog kojih je Partizani teško poražen pa izbačen iz takmičenja, nije usključeno da bi u revanšu Partizani izbacio Benfiku.

VIDEO: Seltik 0-0 Atletiko Madrid, polufinale Kupa evropskih šampiona u sezoni 1973—74.

Što se tiče najprljavijeg meča u istoriji Kupa i Lige šampiona, na prilično ubedljivom prvom mestu večite liste nalazi se polufinalno odmeravanje snaga između Seltika i Atletika iz Madrida od 10. aprila sada već davne 1974. godine, završeno 0-0. Ova utakmica skupila je 17 bodova, pošto su viđena tri direktna crvena i osam žutih kartona; sudija Dogan Babakan iz Turske samo je jednu javno opomenu pokazao domaćim igračima, i to Diksiju Dinsu u 15-om minutu, a sve ostalo gostima.

Neke bizarne stvari su se tu odigravale. Prvi je opomenut Izelin Ovehero u 12-om, pa Ramon Heredija u 20-om. Zatim je Irureta opomenut u 55-om minutu, u istom onom u kojem je Ruben Ajala zaradio isključenje. Minut kasnije isključen je Ruben Dijaz. Domingo Benegas je opomenut u 70-om minutu, istom onom u kojem je Irureta izašao iz igre. Njegova zamena, Alberto Fernandez, opomenut je posle osam minuta, tri minuta nakon što se to desilo Melu. Kike, koji je u 65-om ušao umesto Hozea Garate, dobio je direktni crveni u 83-em. Konačno je i golman Reina opomenut u 85-om. Samo tri fudbalera Atletika su uspela da se provuku bez nekog kartona: Euzebio (ne taj Euzebio), Adelardo i Hoze Garata, s tim što su prva dvojica odigrali ceo meč.

Atletiko je na kraju prošao dalje pobedom kod kuće sa 2-0, i finale je igrao sa Bajernom iz Minhena, kojem je to, kao i Atletiku, bilo prvo ikada. Meč je završen rezultatom 1-1 posle produžetaka, pa je prvi i poslednji put u istoriji finala igrana ponovljena utakmica. Bavarci su tukli Madriđane ubedljivo sa 4-0.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан Младеновић

    26. maj 2018 | 17:39

    У екс сфрј 1978 или 1979 у купу купова нашу земљу је представљала ријека.У првом колу добили су реал из мадрида и у првој утакмици на кантриди надиграли их и победили само 3-1.Кажем само јер је пред крај судија свирао за Шпанце непостојећи пенал ( у науци познатији као обрадовићев 😄)који су претворили у гол.У реваншу у Мадриду свега је било Реал је повео 1-0 и мучио се док "пиштаљка" није преузела ствар у своје руке.Најбољи играч ријеке дамир десница је искључен због шутирања лопте после судијског звиждука--а и птице на грани су знале да је десница глувонем од рођења!!После је некако реал успео да да 2 победоносни гол и ни крив ни дужан прође у 2 коло.Тада у том периоду после ОфкБеограда ријека је играла најлепши фудбал у екс сфрј, био је ту бомбардер( за голове из даљине) Младен мој презимењак🤗😀 .. и још пуно веома квалитетних играчаружић.десница итд..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA