≫ 

Sve o Mažićevom finalu Lige šampiona! Ko ga je izabrao, koliko će zaraditi, kako se spremao i zašto ga Ronaldo ne voli! (VIDEO)

Na ispitu karijere nisu samo pojedini igrači Liverpula i Reala, već i naš arbitar

  • 11
Veliki autoritet kod igrača Lige šampiona: Milorad Mažić sa igračima Bajerna Foto: Tanjug/AP

Milorad Mažić je toliko toga već prešao u karijeri, ali malo šta može da se meri sa finalnom utakmicom Lige šampiona.

Posle ovog zadatka, preostaje mu samo da sudi finale Svetskog prvenstva i da kruniše zavidnu sudijsku karijeru, u kojoj su mu asistenti Milovan Ristić, Dalibor Đurđević, Nenad Đokić i Danilo Grujić, uz četvrtog zvaničnika Klemena Turpana.

>>> Otkrivene astronomske plate sudija na Mundijalu, ali neće svi isto zarađivati!

U subotu od 20.45, svi pogledi biće uprti u igrače Liverpula i Reala, u kijevskom finalu, ali ne samo u njih. Sva četiri meča polufinala imala su određene kontroverze i sudije su bile na udaru ili pod lupom, pa će Mažić imati paklen zadatak, oči u oči sa Salahom, Ronaldom i ostalim fudbalskim "aždajama".

>>> Sad imamo i dokaz: Mažić je najbolji svetski sudija u poslednjoj deceniji! Ali Zvezda i dalje želi njegovo izuzeće zauvek

A do tada, uputite se u finale Mažića i ekipe!

Derbi je odsudio odlično: Milorad Mažić sa Vulićevićem i Ruizom Foto: ATA Images

ZAŠTO MAŽIĆ?

UEFA nije bez razloga ukazala veliko poverenje srpskom timu, legendarni Italijan Pjerluiđi Kolina je predsednik sudijske komisije i poznato je koliko ceni našeg arbitra.

Kolina je odavno u Mažiću prepoznao hladnokrvnost i spremnost da se suoči sa pritiskom najvećih fudbalskih zvezda.

Iako je video tehnologija dobro umešala prste u fudbal, Mažić samouvereno svaki put pokazuje da čvrsto stoji iza svojih odluka, retko greši i čak i odluke koje deluju diskutabilno ili kontroverzno, brzo prođu kroz filter UEFA i pokažu se adekvatno.

Mogao je i pre Kolina da ukaže poverenje Mažiću, ali ga je polako spremao za ovaj izazov i put do vrha bio je uravnotežen i postepen - prošle godine sudio je finale Kupa konfederacija i odlično je ocenjen, uz to se tada testirala VAR tehnologija. Prethodno, 2016. je sudio Superkup Evrope. Sada je došlo vreme za novi iskorak, sledeći san je finale Mundijala. Ako dobro obavi posao u Kijevu, nije ni Lužnjiki 15. jula daleko.

Ipak, sačekaćemo još da se Mažić oglasi povodom finala Lige šampiona, pošto prema kodeksima UEFA i FIFA mora da čeka kraj meča, prema preporukama iz Niona i Ciriha.

Uvek ozbiljan kada je u pitanju fudbal: Milorad Mažić sa jednog predavanja Foto: Tanjug

DA LI JE PRVI SRBIN?

Ne - Nišlija Milivoje Gugulović je sudio finale Kupa šampiona 30. maja 1973. godine, i to u Beogradu. Tada je na stadionu Crvene zvezde Ajaks pobedio Juventus sa 1:0.

Ipak, Mažić, Đurđević i Ristić će predstavljati prvu kompletnu srpsku sudijsku trojku, Guguloviću su pomagali Ratko Čanak iz Beograda i Petar Kostovski iz Skoplja.

KOLIKO ĆE ZARADITI?

Suma i nije impozantna, kako su mnogi očekivali. Meč vredi kao i svaki drugi duel grupne faze Lige šampiona, Mažić će zaraditi 4.500 evra, ostali u zavisnosti od funkcije dobijaju novac u rasponu od 2.000 do 2.500 evra.

Ovde prestiž nema cenu, a Mažić će pravu zaradu dobiti na Mundijalu. Tu će inkasirati 57.000 evra, uz po 2.500 za svaki meč koji bude sudio.

Oko sebe ima saradnike kojima veruje: Milorad Mažić sa pomoćnicima Foto: Marko Todorović

KAKO SU SE SPREMALE SRPSKE SUDIJE?

Arbitri su se izolovali u Sportskom centru u Staroj Pazovi, a onda je usledila standardna analiza kojoj se svi posvećuju.

Sudije proučavaju čak formacije, taktike, kako bi znale kako je najbolje da prilagode svoju kretnju situacijama, ko je sklon raspravama sa sudijama i vrši pritisak, ko je često na ivici ofsajda...

Asistent Milovan Ristić je za Novosti otkrio da je sudijska ekipa od četvrtka u Kijevu, u petak tim čeka trening, subota je osim meča rezervisana i za veliku prepodnevnu detaljnu analizu.

Čak ni jedan Bastijan Švajnštajger (crveni dres) nije mogao da ga poremeti prigovorima: Milora Mažić na meču Lige šampiona Foto: AP/Tanjug

KAKO JE MAŽIĆ DO SADA SUDIO LIVERPULU I REALU?

Sudio je Mažić meč Liverpula i Mančester junajteda u Ligi Evrope kada je bilo 1:1 pre dve sezone.

Tada je dosudio penal Đavolima u drugom duelu četvrtfinala na Old Trafordu, Marsijal ga je dobro izveo, ali je Liverpul otišao dalje zbog ukupnih 3:1.

Pored toga, Mažić je na Enfildu delio pravdu u februaru 2011, kada je Liverpul pobedio Spartu Prag golom Dirka Kujta.

Realu je poslednji put sudio u Superkupu Evrope protiv Sevilje, tada je bio taličan Madriđanima (3:2), iako je dosudio penal Sevilji.

U Ligi šampiona, Realu je sudio u grupnoj fazi i četvrtfinalu sezone 2014/2015.

U grupi je bilo 1:0 za Real na gostovanju Bazelu, protiv Atletika je bilo 0:0.

Imao je i duel sa Kristijanom Ronaldom na Mundijalu 2014 u Brazilu Foto: AP/Tanjug

NOVI SUSRET SA RONALDOM

Kristijano Ronaldo nije Mažićev fan, 2014. na Svetskom prvenstvu, naš arbitar je isključio Pepea.

Besni Ronaldo je vršio pritisak i unosio se u lice Mažiću, histerisao, ali ga je sudija lagano ukrotio, bila je Kristijanu sporna i situacija kada je dosuđen penal.

Pored njega, bio je Mažić i na udaru engleskih tabloida svojevremeno, napadali su ga San i Miror naslovima poput "Ko je taj Srbin", ali ovaj put ćemo reći - valjda Pjerluiđi Kolina zna bolje?

Mažić će to dokazati u subotu.

(B. Vinulović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivangm

    25. maj 2018 | 19:19

    On jedino sto vredi iz nase zemlje a ima veze sa fudbalom...🇷🇸🇷🇸🇷🇸👍👍👍

  • branko

    25. maj 2018 | 16:59

    bravo za sudiju Mazica i za njegov tim, veliko priznanje....

  • Putin R.S

    25. maj 2018 | 19:10

    Penaldinjo ga ne voli zato sto kod Mazica nema privilegovanih. Kod njega nema zvezda, i kada dosudi prekrsaj diskusije nema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA