≫ 

Terzić najavio veliku rekonstrukciju Marakane: Očekujem veliku pomoć Vlade Srbije

Direktor kluba na Skupštini pričao o rezultatima u protekloj sezoni, dugovima, ulaganjima, planovima...

  • 5

Fudbalski klub Crvena zvezda iza sebe ima rezultatski najbolju sezonu u proteklih 25 godina, od pionira do seniora crveno-beli su dominirali u državi, a posebna priča je evropski uzlet ekipe Vladana Milojevića - od prvog kola kvalifikacija za ligu Evrope do 1/16 finala tog takmičenja.

Ipak, finansije i dalje muče naš najtrofejniji klub, nije tajna da je pred aktuelnom upravom još mukotrpnog rada ne bi li se umanjio minus u klupskoj kasi. O  svemu što je bilo u takmičarskoj 2017/2018. govorio je direktor Zvezde Zvezdan Terzić pred najvišim klupskim telom - Skupštinom.

Sa finansijama, dugovima, ulaganjima, planovima, ovako stoje stvari:

- Već četvrtu godinu zaredom, Crvena zvezda posluje finansijski pozitivno i ostvaruje dobit na kraju godine. Suština domaćinskog poslovanja je da ne smeš da trošiš više nego što zarađuješ. I mi se toga i držimo. Mada, fudbal kao biznis ima svoje specifičnosti i samo dobar sportski rezultat generiše velike prihode. Ne možemo dobiti na lutriji dok ne kupimo loz. Zato moramo ulagati i investirati u igrače i tim. Često moramo i rizikovati. Zato moramo voditi računa o balansu između finansija i sportskih rezultata - rekao je Terzć, pa progovorio o visini duga.

- Danas je dug Crvene zvezde prepolovljen u odnosu na pre četiri godine i kreće se između 26 i 29 miliona evra. Zavisi kada se dug analizira. Uvek je dug najveći pred početak prelaznog roka kao sada, a najmanji na kraju prelaznog roka kada se ostvaruju veliki prihodi od transfera. Danas, na primer, imamo ponude za Pešića i Radonjića u iznosu od 10 miliona evra, i ako prihvatimo da ih prodamo drastično bismo smanjili ukupan dug, ali bismo i oslabili tim pred kvalifikacije za Ligu šampiona. Plasman u Ligu šampiona bi klubu doneo prihod od preko 20 miliona evra, a plasman u Ligu Evrope više od 10 miliona evra. Treba napraviti balans između investicija, rizika i potencijalnog prihoda. Ovo rukovodstvo je pokazalo da zna da vodi izbalansiranu ekonomsku politiku kluba. To dokazuju rezultati i ostvareni prihodi. Suština je da se ukupan dug drži pod kontrolom, da dug ne ugrožava poslovanje kluba, da redovno dobijamo UEFA licencu i da redovno izmirujemo sve svoje obaveze.

Počasni predsednik kluba Dragan Džajić i aktuelni direktor Zvezdan Terzić Foto: MNPress

Podsetimo, Zvezda je u februaru 2016. objavila da je dug 37 miliona evra, već godinu dana kasnije bio je deset miliona manje, a danas je u tom rangu - između 26 i 29 miliona.

Sa trenutnim finansijskim stanjem, Zvezda nije u mogućnosti sama da investira u velike projekte kakav je rekonstrukcija zapadne tribine. Terzić na tom planu očekuje i pomoć države.

- Najveći posao nas očekuje na rekonstrukciji zapadne tribine našeg stadiona gde očekujemo veliku finansijsku pomoć vlade republike Srbije. Planiramo da sve postojeće stolice na zapadnoj tribini zamenimo komfornijim i udobnijim, da napravimo nove ulaze, nove toalete, prostor sa restoranima za boravak pre utakmice i u poluvremenu, skaj boksove, VIP ložu i mnoge druge stvari koje bi u velikoj meri podigle nivo komfora na našem stadionu. Prva faza bi koštala dva miliona evra, a ukupna investicija 10 miliona evra. Sada smo u fazi izrade projekata i pripreme potrebne dokumentacije koja prethodi dobijanju građevinskih dozvola. Planiran početak radova je na kraju jesenje sezone.

Zrela za rekonstrukciju: Zapadna tribina našeg najvećeg stadiona Foto: Telegraf

U uvodu izlaganja Terzić je podsetio članove Skupštine na rezultate koji su ostvareni "na ponos svih zvezdaša".

- Poštovani članovi Skupštine, dragi zvezdaši, danas imamo, kao nikada ranije, mnogo razloga da budemo ponosni na ostvarene rezultate u prethodnoj sezoni. Kako sportske tako i poslovne. Strateški ciljevi koji svake godine postavljamo na sednicama naše Skupštine su jasni, a to su sportski rezultati prvog tima, smanjenje duga i finansijska stabilnost, razvoj omladinske škole i razvoj infrastrukture. Sportski rezultati ostvareni ove sezone su doneli ogromnu radost svim navijačima Crvene zvezde i vratili veru da Zvezda opet može biti velika kao nekad. Osvojena je šampionska titula na dominantan način, sa rekordnih 100 bodova i 23 boda razlike u odnosu na večitog rivala. Dominirali smo i "gazili" od prvog do 37 kola, i nijednog trenutka niko nije sumnjao u osvajanje šampionske titule.

Zvezda je konačno bila konkurentan rival svim ekipama u Evropi Foto: Crvenazvezdafk.com

U Evropi je ostvaren rezultat mimo svih očekivanja.

- Rezultati u Evropi su posebna priča. Euforija je vladala tokom čitave sezone, tražila se karta više. Posle 10 godina smo izborili igranje u Ligi Evrope, a posle 26 godina smo dočekali proleće u evropskom takmičenju. A krenuli smo iz pepela, od nule - izborom Mitra Mrkele za sportskog direktora, Vladana Milojevića za šefa stručnog štaba kao i njegovih pomoćnika Kosanovića, Jankovića, Leposavića i Gašića. Krenuli smo u totalnu rekonstrukciju tima, vremena je bilo malo, kvalifikacije su rano počinjale. Dovođeni su jedan za drugim: Borjan, Stojković, Rodić, Savić, Babić, Jovičić, Krstičić, Radonjić, Pešić, i na kraju Ben. Uz igrače iz prethodne sezone, stvorila se ozbiljna grupa igrača. Kroz utakmice se tim formirao i izgledao sve bolje i bolje. U domaćem šampionatu smo dominirali, a u Evropi su padali jedan za drugim Florijana, Irtiš, Sparta i na kraju Krasnodar u atmosferi kakva nije viđena na našem stadionu u poslednjih 25 godina. U Ligi Evrope smo pokazali da smo ozbiljan klub i u šest utakmica sa Arsenalom, Kelnom i Bate Borisovim izborili plasman u evropsko poleće i dvomeč sa moskovskim CSKA. Danas, kako vreme odmiče žal za propuštenom šansom je sve veća i ubeđen sam da smo bili bolji i da smo zaslužili prolaz u sledeće kolo.

Najavio je Terzić još bolje dane za klub.

- Radimo i na dovođenju pojačanja, ubeđen sam da ćemo imati bolji tim nego u prošloj sezoni. Verujem u naše igrače, verujem u naš stručni štab. Imamo sačuvan i uigran tim od prošle sezone. Uradićemo sve da ponovimo prošlogodišnje uspehe. Za sve to će nam trebati i mnogo sreće. Zaslužićemo je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gekke Joopi

    9. jun 2018 | 18:32

    Aman covece dokle vise ta pomoc?

  • FK Rad

    9. jun 2018 | 22:56

    ovi nemaju obraza o boze dragi...

  • Vojkan

    9. jun 2018 | 19:56

    Voleo bi da vidim tu uspesnost bez gasproma za sponzora a ne svake godine 6 miliona evra sponzorstva a da nisu ni sutnuli loptu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA