≫ 

Junajted želi Monćija za direktora: Da li je na to uticala ona njegova rečenica vezana za transfere u Premijer ligi?

Crveni đavoli žele i Paratićija iz Juvenutsa

  • 1

Iz Engleske nam ovog jutra stiže zanimljiva vest - sportski direktor Rome Monći nalazi se na meti Mančester junajteda!

Velikan sa Old Traforda u paketu sa Monćijem želi da dovede i Juventusovog direktora Fabija Paratićija, a pominje se da bi s njima zajedno mogao da radi i Edvin van der Sar.

Ovu vest preneo je britanski ''Independent'' koji navodi da Junjated želi od sledećeg leta da počne novo poglavlje i da se vrati na staze stare slave.

>>> Videoton Marka Nikolića posle 1:1 u Švedskoj ima sjajnu šansu da obezbedi sigurno učešće u grupama Lige Evrope. Kvota na keca u Mađarskoj je čak 3,00. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Videoton - Malme.

Priča oko dovođenja direktora se aktuelizovala nakon što je Junajted proglašen za jednog od gubitnika prelaznog roka.

Zato i ne čudi što je Monći - najveći transfer majstor - targetiran kao ''prioritet svih prioriteta''.

Monći na klupi Rome Foto: AP/Tanjug

Čitavu svoju karijeru proveo je kao golman u Sevilji, preuzeo funkciju 2000. godine kada je klub bio u drugoj ligi i do dan-danas uspeo je da stvara timove koji su Sevilji doneli 11 trofeja. Čak pet Liga Evrope, od toga tri uzastopne. Otuda i ne čudi što je Roma platila pet miliona evra Sevilji za njega.

U kancelariji ste mu uvek mogli naći neke papire ''pobacane'' po stolu. Verovatno izveštaju od neverovatne skauting mreže koju je stvorio. Španski mediji prenose da je za vreme provedeno u Sevilji napravio mrežu od čak 700 skauta širom sveta.

Upravo ti skauti su doneli profit klubu pronalazeći igrače kao što su Dani Alveši, Ivan Rakitić, Karlos Baka, Stiven N'Zonzi, Luis Adrijano, Sejdu Kejta... Sve su to igrači na kojima je Sevilja na kraju zaradila oko 200 miliona evra.

Jedan od njegovih omiljenih transfera, samo je to priznao, bilo je dovođenje Federika Kanueta iz Totenhema za 6.5 miliona evra. Onog trenutka kada je otišao, Kanute je bio najbolji strelac Sevilje u 21. veku. Dao je 136 golova na 290 mečeva.

Nije Monći samo dovodio moćne igrače, nego ih je i stvarao iz svoje škole. Serhio Ramos, Hesus Navas, Alberto Moreno, Rejes...Momci na kojima je Sevilja zaradila oko 100 miliona evra.

Ponovo ćemo se vratiti na njegovu kancelariju. Na zidu fotografija sa Maradonom, na stolu pored papira onaj njegov ''moćni telefon.'' Sam Bog zna koliko je posla preko njega završeno. O njemu je svojevremeno govorio kao o svom najboljem prijatelju.

Trofeji koje je Monći osvojio u Sevilji Printskrin: Youtube

- Sve je ovde. Ovde dobijam izveštaje sa svih krajeva sveta - rekao je Monći svojevremeno, a zatim i otkrio delić svog sistema:

- Na jednu ligu mi imamo 16 skauta. Na početku nemamo nikakav cilj, samo sakupljamo podatke i gomilamo ih. Onda u decembru krećemo sa selekcijom. Gledamo koja imena su se najčešće pojavljivala i tražimo profil koji nama odgovara.

- Zatim, kada dođu svi ti izveštaji, mi immao oko 250 potencijalnih pojačanja na jednoj poziciji. Trener kaže: ''Želim levog beka koji prosečno istrči 11 kilometara tokom 90 minuta, koristi obe noge i tako dalje. Njih 10 će se, na kraju, uklopiti u ovaj profil.

Monći priznaje i to da garancija za uspeh nema. Nije svako pojačanje pun pogodak.

- Pazite, Konopljanka je hteo da se baci sa balkona posle mesec dana.

Dovodio je Monći dosta igrača u Sevilju. Oko 200 sigurno, ali među njima nije bio nijedan fudbaler iz Velike Britanije.

Navijači Sevilje će mu uvek biti zahvalni Printskrin: Youtube

- Daleko od toga da su loši fudbaleri, ali oni gledaju sve. I kakav je tim, i finansije, i život u gradu...A tu su i engleski klubovi koji imaju mnogo više nova. Oni dovedu igrača za velike pare, a on i ne mora da bude u prvih 11 - jasan je Monći:

- Taj novac im donekle kvari i skauting. Oni neće naći Keitu u Lensu i dovesti ga direktno. Sevilja će ga naći tamo, a onda će oni Sevilji platiti ogroman novac za transfer.

Junajted očigledno želi nešto da promeni  i upravo zbog toga žele Monćija. Da im direktno nađe igrača, a ne da posle moraju papreno da ga plate.

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DDF

    15. avgust 2018 | 22:07

    Najbolji sprortski direktor i evropi,o uspesima sa seviljom je suvisno pricati,romu je uzdigao za samo godinu dana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA