≫ 

TRI ključne stvari da se engleski fudbal promeni u ono što danas gledamo: Pre 25 godina nikoga nije zanimao!

Engleski fudbal od pre 25 godina ne može ni da se uporedi sa onim što danas gledamo svakog vikenda na terenima fudbalskih klubova koji se nadmeću u Premijer-ligi

  • 1

Današnje stanje engleskog klupskog fudbala lako zavara prosečnog posmatrača koji brzo zaboravlja stvari, budući da je engleska Premijer liga najjače, najzanimljivije i najgledanije kontinentalno i globalno prvenstvo.

Međutim, pre četvrt veka situacija je bila potpuno drugačija. Engleski klubovi su tek maltene bili izašli iz petogodišnje zabrane igranja u Uefinim takmičenjima, na Ostrvu se još uvek igralo dugim loptama i preskakanjem sredine terena, stranih fudbalera je bilo malo, stranih stručnjaka još manje, stranih investitora ni od korova.

Tri stvari su bile ključne da se engleski šampionat preobrazi u ovo što znamo danas. Prvo, dolazak sera Aleksa Fergusona na klupu FK Mančester Junajted 1986. godine: o značaju toga ne treba trošiti reči. Drugo, obrazovanje Premijer-lige 1992. godine, kada su svi klubovi masovno napustili Prvu diviziju i ušli u novo takmičenje kako bi dobili samoupravu, i iznad svega daleko veći deo kolača od televizijskih prava.

 Milan na gostovanje Kaljariju ide s namerom da pokaže da je ozbiljan kandidat za vrh tabele, a kvota na Rosonere je 1,80. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Kaljari - Milan.

VIDEO: 20 najgorih sekundi u istoriji fudbala, FK Kvins Park Rendžers — FK Mančester Siti, 4. kolo FA kupa u sezoni 1992—93.

Treće, dolazak izvesnog Arsena Vengera na poziciju menadžera FK Arsenal. „Dejli Telegraf“ je tu vest objavio pod čuvenim naslovom „Koji Arsen?“ odnosno „Arsene who?“, dok je Metju Norman u svojoj kolumni za „Ivning Standard“ posprdno tvrdio da su ga doveli samo zato što mu ime dobro zvuči, a ne zato što nešto zna.

Na meču Marselj - Gengan verovatno će debitovati Nemanja Radonjić, a kvota da će domaćin slaviti bez primljenog gola (Sigurna pobeda) je 2,35. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Marselj - Gengan.

A Francuz je doneo revoluciju u engleski fudbal: promenu filozofije igre, strategije, taktike, transfer-politike, svega. Njegov Arsenal je početkom ovog veka igrao najlepši fudbal na svetu, a u sezoni 2003—04. uspeo da ostane neporažen, što se nikada u istoriji Premijer-lige nije desilo ni pre ni posle toga (desilo se u engleskom fudbalu još samo jednom i to davne 1889. godine, kada je FK Preston Nort End to isto izveo u ligi sa 22 kola).

Ovo su samo glavni faktori, ali bilo je i mnogih drugih zbog kojih engleski fudbal danas nimalo ne liči na antifudbal kakav možete da vidite na snimku priloženom iznad.

U pitanju su dvadeset najgorih sekundi u istoriji ove igre: takva karakterizacija se često može čuti, nismo je mi izmislili. Radi se o meču četvrtog kola FA kupa u sezoni 1992—93, koji je odigran 23. januara 1993. godine na stadionu „Loftus Roud“, između FK Kvins Park Rendžers i FK Mančester Siti. Završen je pobedom gostiju od 2-1, ali ovaj kratak isečak je sve što je sa tog meča važno. Premda, možete da pogledate i izveštaj čitavog duela na snimku koji se nalazi ispod.

VIDEO: FK Kvins Park Rendžers — FK Mančester Siti, 4. kolo FA kupa u sezoni 1992—93, puni izveštaj

Hoće li se stradanje Vest Hema nastaviti i na Gudisonu? Kvota da će Everton pobediti je 2,15. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Everton - Vest Hem.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA