≫ 

Dnevna doza istorije Večitog derbija: Zvezda i Partizan remizirali 48 puta, ali jedan rezultat nikada nije došao

Kada se govori o prvenstvenim derbijima između naša dva najveća kluba, gotovo se po pravilu ignorišu mečevi završeni bez pobednika, koji sami po sebi nikome nisu doneli radost i veselje. Vreme je da se ta nepravda ispravi

  • 9
36. izdanje Večitog derbija odigrano je 7. marta 1965. godine na stadionu Jugoslovenske narodne armije. Sudio je Milan Gucunja iz Novog Sada. Zvezda je tukla Partizan sa 2-1, ali je Partizan uzeo titulu kojom je naredne sezone igrao u Kupu evropskih šampiona i stigao do finala. Za Partizan ovde istrčavaju Ivan Ćurković, Velibor Vasović, Josip Pirmajer, Branko Rašović, Vladica Kovačević, i druge „bebe“. Foto: MN Press

Ne postoji važnija utakmica u srpskom fudbalu od prvenstvenog duela između Crvene zvezde i Partizana, klubova koje ostali navijači nazivaju „blizancima“ a koji sebe međusobno podrugljivo oslovljavaju „komšijama“, usled toga što su smešteni na istom Topčiderskom brdu.

Od 5. januara 1947. godine kada je odigran prvi Večiti derbi, pa do danas, jedina je to utakmica na našem klupskom nivou za koju se slobodno može reći da je gleda „cela Srbija“ (iako je svoj prvi televizijski prenos imala 5. decembra 1965. godine kada je na stadionu JNA odigrana po 37. put i kada je Zvezda slavila sa 2-1, nakon što je na poluvremenu vodila sa 1-0).

Ukupno sto pedeset sedam Večitih derbija odigrano je do sada, a Crvena zvezda ima ubedljivu prednost što se ukupnog bilansa tiče. Tim sa stadiona „Rajko Mitić“ trijumfovao je u šezdeset tri dvoboja, dok je tim iz Humske ulice slavio četrdeset šest puta. Nerešeno je bilo u četrdeset osam navrata, uz gol-razliku koja je takođe ubedljivo na strani crveno-belih: postigli su oni 223 gola naprema 191 koliko je postigao Partizan. Kada se to pretvori u bodove, na večitoj tabeli Zvezda ima 237, a Partizan 186.

VIDEO: 71. Večiti derbi, 7. novembar 1982. godine — FK Crvena Zvezda 1-1 FK Partizan

Danas ćemo se koncentrisati samo na mečeve koji su završeni podelom bodova, samo na one utakmice nakon kojih su igrači i navijači oba tima mahom nezadovoljni i razočarani, lišeni egzaltacije zbog pobede nad najvećim suparnikom. Prva takva utakmica zbila se devet meseci nakon premijernog duela u kojem je Zvezda slavila sa 3-4: 5. oktobra te 1947. godine meč na JNA okončan je rezultatom 1-1. Dvadeset tri puta se taj rezultat ponovio, što ga čini najčešćim ishodom remija. U poslednje se dve i po godine čak tri puta to desilo, ali nikada u dva vezana derbija.

Večiti“ su bodove po drugi put podelili 1. maja 1949. godine, kada se utakmica završila 2-2, nakon što je Partizan vodio 1-0 na poluvremenu (Partizan je na poluvremenu tim rezultatom vodio i prilikom prvog remija). Tim rezultatom derbi je završen u ukupno jedanaest navrata, ali poslednji put „davnog“ 29. septembra 2007.

Interesantno je to, što se jednom prilikom desilo da se dva vezana derbija tako okončaju: 21. po redu odigran 15. avgusta 1957. godine te 22. po redu odigran 2. marta naredne, oba na stadionu JNA i oba sa Zvezdom kao nominalnim domaćinom (stadion Crvene zvezde je sazidan tek pet godina kasnije, a u prvom derbiju koji se na njemu igrao 17. novembra 1963. slavio je domaćin 1-0).

Interesantno je još i to, što se između 15. juna 1969. i 13. oktobra 1991. godine, nijedan jedini remi nije završio tim atraktivnim rezultatom, atraktivnim što se broja golova tiče. U oba slučaja domaćini su bili crno-beli, ali je u ovom potonjem došlo do izvođenja penala jer je Fudbalski savez Jugoslavije nekoliko godina ranije uveo pravilo da nema nerešenog ishoda.

VIDEO: 112. Večiti derbi, 22. mart 1999. godine — FK Crvena zvezda 2-2 FK Partizan (strelac drugog gola za crno-bele bio je Saša Ilić)

Zvezda je tom prilikom na penale dobila 4:3; zapravo, Zvezda je slavila i u preostala dva prvenstvena derbija koja su nakon remija odlučena penalima: 5-3 je bilo 13. oktobra 1990. nakon 1-1 na JNA (87. derbi), dok je 4-2 bilo 22. marta 1992. nakon 0-0 na Marakani (90. derbi).

Što se najnepopularnijeg rezultata tiče, „večiti“ su prvi meč bez golova odigrali 1. oktobra 1961, bezmalo petnaest godina nakon što je tradicija derbija uspostavljena. Na sledeću nulu se čekalo još duže, do 22. juna 1980. godine kada je na Marakani odigran 66. Večiti derbi. Naredna dva remija bez golova brzo su došla, a pritom su bila u pitanju dva vezana meča: 73. derbi igrao 23. oktobra 1983. na JNA te 74. derbi igran 6. maja naredne godine na Marakani.

Od tada, 0-0 je bilo marta 1992, aprila 1996. te još sedam puta u ovom veku, i to čak po dva puta u vezanim derbijima: aprila i oktobra 2004. te aprila i septembra 2006. godine. U poslednje tri godine, u dva su navrata mreže mirovale, poslednji put 27. avgusta lane. Sveukupno, trinaest puta bila je „zakucana nula“.

Prema tome, obradili smo remije završene 1-1, obradili smo remije završene 2-2, obradili smo i one bez golova. Sada na red dolazi nerešena goleada od 3-3. Koliko je puta došao taj rezultat? Odgovor je: ni jednom. Nikada u istoriji nisu FK Partizan i FK Crvena zvezda podelili bodove a da su gledaoci na stadionu i gledaoci ispred „malih ekrana“ videli šest golova. Možda bude danas po prvi put. Nikad se ne zna.

VIDEO: Večiti derbi - sve što niste znali o fudbalskoj svetinji u Srbiji

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    23. septembar 2018 | 12:01

    Partizan je od pocetka sezone dao samo po jedan gol na svakoj utakmici nemaju nikakve sanse protiv Zvezde!realno

  • YYY

    23. septembar 2018 | 12:15

    Bilo je 3:3 u kupu jedne godine. Bio je to revans susret na JNA.

  • Mitar

    23. septembar 2018 | 12:26

    5:0 za Zvezdu danas. Provereno. Pa ko želi da se razveseli i da zaradi. :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA