Zvezda, ime koje nostalgično odzvanja: Čuveni Gardijan nahvalio povratak kluba u LŠ, ali ocrnio Delije! (VIDEO)

Zanimljiv prikaz Gardijana

  • 32

Fudbaleri Crvene zvezde ušli su u Ligu šampiona i izazvali veliku pažnju evropskih medija. Očekivano, i Gardijan je pisao o rivalu Liverpula iz grupne faze takmičenja.

Zvezde dugo nije bilo na najvećoj pozornici, a sada je iskoristila priliku protiv Salcburga i inspirisala brojne predstavnike evropskih medija da predstave klub koji je ispisao istoriju osvajanjem najvažnijeg pehara 1991.

- Crvena zvezda Beograd. Ime koje odzvanja uz notu nostalgije. Posle odsustva od 26 godina, srpski šampion se konačno vratio  u Ligu šampiona, gde će igrati protiv Liverpula, PSŽ-a i Napolija. Poslednje učešće zabeleženo je 1992, godinu dana posle revizije sistema takmičenja, ali ne u trenutnom formatu - započeo je novinar Gardijana Beri Glendening priču.

Nezaboravni momenti Zvezde Foto: MN Press

Podsetio je Glendening zatim na sakcije, ratove na balkanu, činjenicu da su se mečevi igrali van granica zemlje. Sampdorija je ispred Zvezde otišla u finale Lige šampiona 1992, a onda je usledio strmoglavi pad.

Podseća se i da je Zvezda drugi tim iza Gvozdene zavese, posle Steaue 1986, koji je osvojio evropski pehar. Navedeno je i kako je tim crveno-belih odigrao možda i najgore finale ikada, posle čega su penali odlučili.

- To finale je i dalje veoma živo u mom sećanju. Bilo je najdosadnije finale u istoriji Kupa evropskih šampiona. Da smo u meč ušli sa ofanzivnim namerama, verovatno bismo izgubili. Ne jer je Olimpik bio bolji od nas, nego jer su igrači navikli na velike mečeve poput ovog. Mi smo imali tim pun klinaca - priznao je svojevremeno Mihajlović, što je Glendening naveo.

Delije ocrnjene, po engleskoj navici Foto: MN Press

Kao i obično kada su Englezi u pitanju, neizbežna je priča o huliganizmu.

- Fanovi nisu sveci, srpski huligani su i dalje među najozloglašenijima, Delije za sebe ponosno kažu da su među najgorima. U jedom intervjuu iz 2004, jedan mladi čovek je rekao kako je bio zadužen da razbije automobile igrača koji su revoltirali Delije, skoro da je uništio auto mladog Nemanje Vidića, koji je pozirao na fotografisanju zajedno sa kapitenom omraženog Partizana.

Zatim je bilo reči o raspadu Jugoslavije, padu komunističkog režima, Arkanovim Tigrovima, a za kraj se novinar iz Engleske čitaocima sledećim rečima: Sada će nova generacija uglavnom nepoznatih Zvezdinih igrača testirati sebe, ponovo protiv evropske elite.

VIDEO - Marko Marin objasnio kako je zavoleo Zvezdu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djoma

    3. septembar 2018 | 15:27

    Da,da..1992 je jedna pobeda Zvezdu delila od ponovnog finala..O tome se vrlo malo prica..

  • ТАРАС

    3. septembar 2018 | 15:01

    Pise li neko o dvostrukim sampionima evrope?Seca li se neko Nottingen foresta ili Aston vile?Samo zvezda pa zvezda svi pisu samo o njoj a gde su ovi timovi.

  • Nesa CZ

    3. septembar 2018 | 14:46

    Milojevic je to najbolje objasnio...na terenu je 11 na 11...pa kom opanci kom obojci...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA