≫ 

Marakana će morati da se ruši kad-tad: Zvezdan Terzić najavio kraj stadiona Zvezde kakvog svi znamo (VIDEO)

Direktor crveno-belih siguran da će novi objekat nići na mestu postojećeg u narednih pet do deset godina

  • 65

Stadion Crvene zvezde, popularna "Marakana" ili u zvaničnoj formi "Rajko Mitić", još nekoliko godina biće dom fudbalera crveno-belih posle čega sledi ili najobimnija rekonstrukcija ikada viđena ili ono čega se možda najviše pribojavaju mnogi navijači - rušenje!

To je u izjavi prilikom gostovanja na televiziji Kopernikus otkrio generalni direktor kluba iz Ljutice Bogdana Zvezdan Terzić govoreći o dugoročnim planovima srpskog prvaka.

Terzić se konstatovao da je rekonstrukcija "Marakane" u ovom trenutku urgencija, a rušenje i igradnja novog objekta - neminovnost. Podsetio je i na to da je Zvezda jedini klub od svih iz Lige šampiona trenutno sa stadionom koji ima atletsku stazu.

- Ne može da se pravi moderna arena od Marakane, jer su sve četiri tribine naslonjene na zemlju, mi nemamo prostor za komercijalni sadržaj i jedino rešenje je da se sruši čitav stadion i da se pravi moderni, novi, sa komercijalnim sadržajem, gde bi ceo objekat živeo 365 dana. To je jedno rešenje - rekao je Terzić, pa dodao:

Zvezdan Terzić u emisiji "Dobro jutro sa Đukom"; Printskrin: Youtube/TVKopernikus

- Sada, mi smo u dilemi, ja sam razgovarao sa predsednikom Vučićem i rekao sam mu, Zvezda je jedini klub trenutno od 32 u Ligi šampiona kojim ima stadion sa atletskom stazom, a to više ne postoji. Da bismo izbacili atletsku stazu u ovoj rekonstrukciji, mi moramo teren da pomerimo skroz do zapadne tribine, a onda nam ostaju tri tribine više koje moraš da rušiš. Onda dolaziš u situaciju da praktično praviš tri četvrtine novog stadiona. Prema tome, bolje je porušiti stadion i napraviti novi sa instalacijama, podzemnim garažama i tako dalje.

Radovi na našem najvećem stadionu uveliko traju pred početak Lige šampiona Foto: FK Crvena zvezda

Zbog visokih standarda koje zahteva igranje u ligaškom delu evropkih takmičenja Zvezda je u poslednje dve godine ubrzala renoviranje "Marakane", ali pravi izazovi u tom smislu tek slede.

- Mi ćemo ući u tu rekonstrukciju, međutim svaki početak posla otvara tri nova posla, pa tri nova otvaraju devet novih. Dugoročno, u periodu od pet do 10 godina, Marakana će morati da se ruši i da se gradi novi stadion, jer stadion neuslovan za bilo kakvu rekonstrukciju i podizanje komfora na viši nivo, a vremenom će biti sve zahtevnije.

Ulaz na sam stadion je takođe jedna od stavki koja se mora rešavati. U planu je, kaže Terzć, instaliranje takozvanih "ježeva" koje je minule sezone ugradio Partizan.

Direktor Zvezde pričao je o planovima vezanim za stadion crveno-belih; Printskrin: Youtube/TVKopernikus

- Moramo prvo da isključlimo ljudski faktor, jer mnogo ljudi, koliko god imate redarsku službu i organe reda, uđe bez karte i stvore se gužve, pogotovo na velikim utakmicama na stepeništu. Dok god budemo imali ljudski faktor kao odlučujući imaćemo te probleme. Obaveza je "Itiketa", firme koja to radi, u saradnji, naravno, sa nama, da se naprave oni "ježevi" - automatski ulazi koji isključuju ljudski faktor. Sa bar kodom na karti se otvori "jež" i uđe se na stadion. To ćemo morati da radimo već od ove jeseni. To sve košta oko 600.00 eura, sve su to investicije koje ćemo realizoovati iz sopstvenih sredstava.

Supertim PSŽ-a večeras čeka Sent Etjen, i naravno, apsolutni je favorit. Kvota da će dati bar tri gola (TM1 3+) je 1,70. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč PSŽ - Sent Etjen.

Uzbudljiv meč očekuje nas večeras u Dortmundu gde gostuje „srpski“ Ajntraht. Kvota da će oba tima dati gol, uz ukupno bar tri pogotka (GG3+) je 1,85. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Dortmund - Ajntraht

Generalni direktor šampiona Srbije istakao je da ništa neće biti urađeno bez plana, već da će sve biti dobro analizirano, prevashodno na finansijskom planu, uz obaveznu konsultaciju investitora.

- I drugi velikani su srušili svoje stadone, Arsenal je srušio "Hajberi", Atletiko se odrekao "Visente Kalderona", Totenhem je takođe srušio "Vajt Hart Lejn", i svi su na tim mestima napravili moderna zdanja. Zašto onda to ne bi mogl da uradi i Zvezda. Za početak je raspisan javni konkurs za idejno rešenje i uglednoj komisiji je poslato 26 rešenja svetskih projektantskih agencija. U predstojećih mesec dana trebalo bi da budu izabrana dva rešenje, jedno bez i jedno sa atletskom stazom. Lično, ja sam za ono sa tribinama tik uz teren, ali na koji stadion bi Marakana mogla da liči je još rano pričati - naglasio je Terzić.

VIDEO: Na temu rekonstrukcije Marakane Terzić priča u 17:30 minutu intervjua

VIDEO: Zbog ljubavi prema Zvezdi nije ti teško satima da čekaš

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RS

    14. septembar 2018 | 10:25

    moze ali za 80000 gledalaca najmanje i da se je na svakome sektoru sank i wc

  • sale

    14. septembar 2018 | 10:27

    Postojala je Zvezda i pre Marakane, postojace i posle. Tim poput CZ zasluzuje moderni stadion. Valjda je to i nostalgicarima jasno.

  • Draganica

    14. septembar 2018 | 10:18

    Neka ostane stadion kao MUZEJ FUDBALA, a vi van grada na livadi napravite Novi savremeni stadion

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA