Ima neka tajna veza: Kako je Napoli slučajno pomogao Zvezdi da 1991. bude prvak Evrope?

Crveno-beli te 1989. godine nisu ni slutili koliko su imali sreće prilikom dogovora na relaciji Tapi - Maradona - Ferlaino

  • 5

Nisu se Crvenoj zvezdi i Napoliju kroz istoriju putevi ''ukrštali'' na svakoj raskrsnici! Štaviše, samo su jednom ova dva pomenuta kluba igrali jedan protiv druga, i to onaj dvomeč sredinom 60-ih godina prošlog veka u okviru Mitropa Kupa.

Sada, 50 godina kasnije, Zvezda i Napoli će ''ukrstiti koplja'' u okviru 1. kola Lige šampiona. Ispred sebe imaju noć stvorenu za spektakl na najvećem srpskom stadionu, iza sebe mnoštvo dodirnih tačaka koje su malo poznate javnosti.

Između ostalog i onu da je Napoli indirektno možda pomogao Crvenoj zvezdi da 1991. godine postane šampion Evrope.

O čemu se zapravo radi?

Maradona u dresu Napolija Foto: Guliver/Bongarts/Getty Images

Napoli je od 1984. do 1991. godine igrao najbolji fudbal u svojoj istoriji. Možda ne najlepši, ali svakako najproduktivniji. Osvojene su dve titule prvaka Italije, kao i Kup UEFA 1989. godine, a sve zahvaljujući Dijegu Armandu Maradoni.

Maradona je u Napulj stigao iz Barselone 1994. godine, a na predstavljanju ga je dočekalo 80.000 ljudi. Tri godine kasnije, Argentinac je izjavio čuvenu rečenicu - Sebe smatram sinom Napolija! Rečenicu izgovorenu posle titule koju su Napolitanci osvojili.

Titula ''sina Napolija'' nosila je sa sobom i negativmne posledice - vezu sa mafijom i uživanje u kokainu! Titula je izgubljena, a Napoli je pratio i skandal sa nameštanjem mečeva.

Ipak, 1989. godine Napoli je osvojio pomenuti Kup UEFA, a iz Marselja je stigla ponuda za Maradonu. Ponuda koju bi malo ko odbio. Bernard Tapi je stvarao ekipu za osvajanje Kupa šampiona, a Argentinac je bio raspoložen da pređe na Velodrom.

Bernard Tapi (treći sleva) pred meč Olimpika i Benfike 1990. godine Foto: Guliver/ Simon Bruty/Allsport/Getty Images

Da je prešao, skoro sigurno bi dve godine kasnije igrao finale protiv Zvezde u na stadionu Sveti Nikola u Bariju. Jer, takav je bio Tapijev plan. A Maradona je ranije već zavio Zvezdu u crno kada je 1982. u dresu Barselone ''plesao'' na Marakani. Naravno, ne bi bilo nemoguće, ali crveno-belima bi bilo mnogo teže da se dokopaju ''ušatog'' pehara.

Korado Ferlaino, tadašnji predsednik Napolija, je odbio ponudu Olimpika i u neku ruku naljutio Maradonu koji je zbog svađe sa ''glavešinama'' propustio uvodne četiri utakmice Napolija. Titula je te sezone osvojena ponovo, ali zahvaljujući velikom skandalu koji se tada desio.

Naime, sudija meča Milan - Verona Rosario Lo Belo je isključio trojicu igrača Rosonera i trenera Sakija na tom susretu koji je završen pobedom Verone od 2:1, a Napoli je nedugo zatim titulu uzeo zahvaljujući gol razlici.

Ferlainov potez se pokazao kao pun pogodak za klub (verovatno i za Zvezdu), ali ne i za Maradonu koji je još više ogrezao u konzumiranju narkotika. Stanje se sve više i više pogoršavalo, a pojedini fudbalski analitičari na ''čizmi'' smatraju da El Pibe ne bi imao toliko problema i da bi se ''skinuo'' da je u leto 1989. godine pušten da ode u Francusku.

I dok je Olimpik jurišao ka finalu KEŠ (u susret Zvezdi) Maradona je te 1991. bio u centru skandala kada je bio pozitivan na doping testu posle meča sa Barijem.

Sve što se kasnije dešavalo je vrlo dobro poznato javnosti koja je, ipak, u novembru 2009. ''ostala bez teksta''. A sve zbog izjava legendarnog Maradone i Tapija.

Maradonu je droga načisto upropastila Foto: Tanjug/AP

- Bio sam igrač Marselja. Predsednik Napolija Ferlaino nije želeo da odem, ali sam ipak sve završio sa Olimpikom - rekao je Maradona pre devet godina.

Na njegove reči nadovezao se Tapi.

- Nije samo Maradona potpisao, nego i sam Ferlaino. Međutim, on je tražio da se dogovor poništi i da se obojica vrate za Napulj. Imao sam ih potpisane, ali sam dozvolio da se vrate - jasan je bio, tada, moćni Tapi.

Te 1991. godine je ostao bez pehara KEŠ - a (uzeo je LŠ 1993.) u susretu sa Zvezdom, a sudbina je htela da tadašnja ekipa srpskog šampiona bude počasni gost baš na meču protiv Napolija u utorak na Marakani.

Kao da su ''nebeske sile'' na neki način iskreirale jedan vid zahvalnice Napolitancima...

(M. Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 7utakmica.com

    18. septembar 2018 | 13:17

    Izgleda i da ce veceras da pomogne, posto igraju bez pola ekipe! Napred Zvezdo i moja prognozo na jednom sajtu ;)

  • brana

    18. septembar 2018 | 12:41

    Piksi je bio bolji od Maradone....

  • N N

    18. septembar 2018 | 12:48

    I ovog puta ce im pomoci da budu zadnji na tabeli posto Napoliu jedino u toj grupi predstoji da zauzme trecu pozociju i nastavi u LE a projekat da se oprosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA