≫ 

Četiri stvari koje smo videli na debiju Zvezde u Ligi šampiona: Evo zašto crveno-beli neće biti topovska hrana bogatašima!

Fudbaleri Crvene zvezde su hrabrom i borbenom igrom odoleli naletima Napolitanaca i izvukli bod na startu Lige šampiona

  • 28

Srpska javnost i navijači Zvezde sa nestrpljenjem su čekali 18. septembra da vide kako će se srpski šampion snaći u eliti u najjačem klupskom takmičenju na svetu Ligi šampiona.

Prvi rival je bio Napoli, italijaski vicešampion i ekipa koja poslednjih godina ima visoke ambicije. Međutim, iako su mnogi očekivali poraz, Zvezda je uspela da odabranom taktikom i borbenošću izvuče remi koji je doneo bod- veliki kao kuća.

Gledajući analitički meč mogli smo da zapazimo nekoliko stvari koje su obeležile ovaj debi Zvezde.

1. Svetski mediji su s razlogom danima pisali o paklu Marakane.

Već sat vremena pre početka utakmice bilo je jasno da će sa Marakane otići sjajna slika atmosfere koju su napravili navijači. Jasno je da je Evropa dobila još jedan klub sa navijačima koji od fubdalske utakmice prave spektakl.

Koreografija koju je izvodilo 50.000 ljudi najavila je fenomenalnu atmosferu na stadionu, a i sam trener Napolija, Karlo Anćeloti, čovek koji je vodio velikane poput Reala, Čelsija, Milana, bio je oduševljen atmosferom.

Foto: Marko Jovanović

Prvi put u karijeri Karlo Anćeloti nije sa Marakane otišao trijumfalno, slavio je dva puta sa Milanom, kao igrač i kao trener, a sada je kao šef stručnog štaba Napolija odneo samo bod protiv Crvene zvezde sa 0:0.

- Atmosfera je bila neverovatna,divno je igrati ovde.

Atmosferu je istakao i Vujadin Savić

- Ova generacija prvi put  je igrala pred koreografijom sa sve četiri tribine.

VIDEO: Koreografija Delija za istoriju

2. Mit o Zvezdinoj čeličnoj odbrani pokazao se kao stvaran i u Ligi šampiona

Zvezda je pokazala da i protiv najjačih ekipa zna da igra dobru odbranu. Sam podatak da su na Marakani sa Salcburgom igrali 0:0 i sa Napolijem takođe, a da su od starta kvalifikacija malo golova primili i ove i prošle sezone, dovoljno govori o kvalitetu defanzive. U proseku prima gol na svakih 180 minuta.

Prošle godine u Ligi Evrope u kvalifikacijama na četiri meča primili su osam golova, a ove sezone u kvalifikacijama za Ligu šampiona samo četiri gola na osam utakmica.

Milan Borjan definitivno najbolji golman Crvene zvezde u 21. veku, ali on je samo komadant vojske koja brani "tvrđavu" u kojoj se nalaze Savić, Degenek, Rodić i Stojković.

Borjan i Rodić su dva puta spasili čiste golove protiv Napolija i to izbacivanjem lopte sa gol linije...Nema sumnje da će crveno-beli biti "tvrd orah" i PSŽ.u i Liverpulu, bez obzira na to koliko su bogati i moćni.

Bar u domenu odbrane, jer tu i slabije ekipe mogu da izvuku povoljan rezultat.

Foto: Marko Jovanović

3. Gde je Zvezda trenutno u odnosu na velike evropske ekipe?

Napoli ne spada u krem evropskog fudbala,ali sama pojava u drugom šeširu prilikom žreba jasno govori da su pri vrhu. Ipak, njihov kvalitet se vidi u tome da su znali da u tri poteza od svog gola dođu do Zvezdinog.

Demonstrirali su vrhunski fudbal gde su pokazali da u jednom potezu mogu da naprave problem Zvezdi.  Stalno su tražili da lopta bude u njihovom posedu, da se oni pitaju, a ne da se brane.

Kad je lopta bila kod igrača Zvezde pravili su presing da ona ide više ka štoperima i golmanu, a ne ka napadačima, a zatim su po dvojica trčali na golmana i slobodnog defanzivca kako bi Borjan opet njima ispucao loptu.

Foto: Marko Jovanović

Zvezda je definitivno na nivou ispod ali kao što se kaže u filmu Sjećaš li se Doli Bel "svakim danom u svakom pogledu sve više i više napreduje". Jer kad igraš sa jačima od sebe neminovno napreduješ, za razliku od njih.

Potrebno je da se igrači opuste. Na početku nisu uspeli da se naviknu na jak ritam, ali su se prilagodili. Zvezdi je potrebno više ovakvih utakmica, a da znaju pokazali su u nekoliko navrata sa dve šanse.

VIDEO: Boaći zamalo pogodio mrežu

4. Anćeloti će "dugo sanjati" Milojevića

Trener Crvene zvezde Vladan Milojević odlično je postavio taktiku za ovaj duel, pravovremeno je vršio izmene i pogodio s njima. Može se reći da je  u neku ruku nadmudrio iskusnog "vuka" Anćelotija.

Pavkov i Simić kad su ušli u igru primirili su napad Napolij,  jer su morali da brinu i o svom golu pošto su dvojica novih igrača bila sveža i orna za trčanje i nadigravanje. Jovančić je ulaskom očvrsnuo sredinu a mogao je i do gola, pa definitivno bio pun pogodak njegov ulazak u igru.

Foto: Marko Jovanović

Može se reći da su malo podbacili oni standardni. Više se očekivalo od Jovičića, Krstičića, Bena i Čaušića u napadu, ali činjenica je da ih je sputala i defanzivna taktika Zvezde.

Anćelotija smo retko videli nervoznog, ali je na Marakani u nekoliko navrata tokom meča ispoljio nervozu. Posle Vengera, Milojević je nadmudrio i Anćelotija, koji je jedan od najboljih trenera Evrope i spada u TOP 5.

Sam podatak da je osvojio četiri Lige šampiona dve sa Milanom 2002/03 i 2006/07, dva UEFA Superkupa,zatim sa Realom Ligu šampiona i Superkup, sa Juventusom Intertoto kup., sa Čelsijem je osvojio Premijer ligu, a sa Bajernom Bundesligu.

VIDEO: Hipsterska brada vođe navijača Napulja se oklembesila od grmljavine Delija

(Telegraf.rs/M.M-D.U)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    19. septembar 2018 | 12:46

    Miloje fudbalski carobnjak a zvezdina zadnja linija fenomenalna svaka Zvezdinim fudbalerima i strucnom stabu

  • Ja...RS

    19. septembar 2018 | 13:17

    Gledao sam Liverpul i PSG utakmica je bila mnogo sporija od ove kod nas,nisu ni oni nista jaci ocekujem povoljan rezultat za zvezdu jer igra vrhunski fudbal.

  • Ja

    19. septembar 2018 | 12:35

    Volim napolitanke

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA